Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Akne

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Akne

Akne (acne vulgaris) so vnetna kožna bolezen, na katero vplivajo številni dejavniki. Najpogostejši sprožilec nastanka aken so hormoni, zato se z aknami najpogosteje srečamo v najstniških letih. V času pubertete se namreč poveča izločanje moških spolnih hormonov (testosterona) pri fantih in dekletih, kar pa povzroči, da žleze lojnice tvorijo več loja (sebuma), kot ga koža potrebuje. Ker je nivo moških spolnih hormonov pri fantih v puberteti višji, je tudi resnost in pojavnost aken pri fantih večja kot pri dekletih.

Akne pa niso le najstniška težava, saj se lahko pojavijo v kateremkoli življenjskem obdobju. Nastanek aken namreč lahko sprožijo tudi hormonske spremembe med nosečnostjo ali tekom menstruacijskega cikla, ki tudi vplivajo na občutljivost žlez lojnic. Na delovanje lojnic in posledično na nastanek aken pa lahko vplivajo tudi določena zdravila (kontracepcijska zdravila, antiepileptiki, kortikosteroidi), neprimerna kozmetika (mastne kreme), agresivna čistilna sredstva, psihični stres ter nezdrav način življenja (kajenje, mastna hrana). K nagnjenosti za nastanek aken pa svoje prispevajo tudi geni. V kolikor imata akne oba starša, obstaja velika verjetnost, da jih bo imel tudi njun otrok.


Nastanek aken

Žleze, ki izločajo loj (lojnice), ohranjajo kožo prožno in vlažno. Akne nastanejo, če pride do prekomernega izločanja in kopičenja loja v globljih plasteh kože. Lojnice se takrat zamašijo s čepki iz zgoščenega loja, odmrlih celic kože in roževine. Ti čepki ovirajo iztekanje loja in mešički se izbočijo. Tako nastanejo komedoni. V zamašene lojnice se naselijo bakterije (Propionibacterium acnes), ki so sicer del normalne kožne flore. Izgled aken je odvisen od tega, ali bakterije sprožijo vnetje v mešičku ali ne. Akne so lahko torej lahko vnetne ali nevnetne.


Oblike aken

Nevnetne akne oziroma komedoni so posledica povečanih in zamašenih lasnih foliklov. Ločimo zaprte in odprte komedone:

  • Zaprt komedon (beli ogrc), je opazen kot mala bela bunkica.
  • Odprt komedon (črni ogrc), je opazen kot črna pika, ker je izvodilo lojnice prehodno in loj v stiku z zrakom oksidira. Značilno barvo mu daje pigment melanin.

Vnetne akne pa so povzročene s poškodbo stene komedona. Takšne akne so lahko hudo boleče. Napredovanje bolezni v globje plasti kože povzroča poškodbo tkiva in nastajanje brazgotin. Vnetnih oblik aken je več:

  • Papule – najblažja oblika, so do približno 5 mm velike rdečkaste bunčice, boleče na pritisk.
  • Pustule – majhne okrogle in vnete bunčice, rdeče v osnovi z rumenkasto ali belkasto sredico. Vsebujejo le malo bakterij, vnetje pa povzročajo proste maščobne kisline, nastale pri razkroju loja.
  • Nodule ali ciste – boleči močno vneti vozli v usnjici ali podkožju. Lahko trajajo tedne in povzročajo brazgotine.


Glede na resnost obolenja pa lahko akne opredelimo na:

  • Blage akne: prevladujejo odprti in zaprti komedoni, pojavi se lahko le nekaj papul ali pustul, vendar brez nodulov. Blage akne se pojavijo običajno na nosu, čelu in bradi.
  • Zmerne akne: bolniki imajo od nekaj do veliko papul in pustul, lahko se pojavi tudi nekaj nodulov. Prisotni so tudi odprti in zaprti komedoni. Ta oblika aken se pojavlja običajno na obrazu, dekolteju, vratu in hrbtu.
  • Huda oblika aken: bolniki imajo številne papule in pustule ter mnoge nodule. Spremembe zajemajo obsežna območja in se med seboj združujejo.
  • Ostale oblike – neobičajne akne: to so različne vrste aken, ki jih ne moremo razvrstiti v zgornje tri razrede. Sem sodijo fulminantne akne (huda in resna bolezen mlajših moških), eksogeno povzročene akne (nastanejo zaradi zunanjih vplivov), infantilne akne (akne pri dojenčkih in otrocih), ekskoriirane akne (nastanejo zaradi neprimernega iztiskanja in praskanja neznatno izraženih mozoljev), medikamentozne akne (nastanejo zaradi zdravljenja z nekaterimi zdravili) in druge.


Zdravljenje aken

Zdravljenje aken je odvisno od oblike aken in tudi od spola ter starosti bolnika. Za blage akne zadostuje že lokalno zdravljenje in si lahko pomagamo sami, pri trdovratnejših in hujših oblikah aken pa je smiselno obiskati dermatologa.

Prvi in glavni ukrep zdravljenja in preprečevanja ponovnega nastanka aken je primerno čiščenje in nega kože. Z ustreznim čiščenjem namreč odstranimo maščobni sloj s kože, in s tem preprečimo zapiranje izvodil lasnih mešičkov in nastanek novih mozoljev. Aknasto kožo nežno umivamo z mlačno vodo in nevtralnimi mili, dvakrat dnevno. Poleg tega pa je priporočljivo, da dvakrat tedensko izvedemo tudi piling. Izogibajmo se uporabi prevroče ali premrzle vode, ki lahko stanje le še poslabša. Kože prav tako ne drgnemo, saj drgnjenje kožo le dodatno draži. Pomembno je tudi, da ličila ob koncu dneva vedno odstranimo.

Po ustreznem čiščenju aknaste kože pa običajno sledi nanašanje tonika in ustrezne negovalne kreme, gela ali losjona, ki podpira zdravljenje aken in prispeva k obnovi kože. Za nego aknaste kože uporabljajmo dermatološko preverjene kozmetične izdelke, namenjene problematični koži, kot so lahki fluidi (zelo mastna koža) ali nemastne vlažilne kreme (občutljiva in mešana koža), ki lahko vsebujejo spojine z blagim antimikrobnim, protivnetnim delovanjem, vitamine A, C, E, provitamin B5 in druge. Pomembno je tudi, da aken ne praskamo ali stiskamo, ker to lahko povzroči vnetje in poslabša stanje, posledično pa lahko pride do brazgotinjenja. Vsakodnevna redna nega kože, posebno poleti, naj vključuje tudi prilagojen izdelek za zaščito pred soncem, ki je posebej namenjen mastni koži, nagnjeni k aknam.

Stresno življenje in nezdrava prehrana prav tako vplivata na izgled naše kože, zato k zmanjšanemu pojavu aken lahko prispevamo tudi z ustrezno prehrano, gibanjem na svežem zraku, ne smemo pa pozabiti tudi na počitek in telesu zagotoviti dovolj spanja. Z vztrajnostjo in doslednostjo lahko izboljšamo videz naše kože, s tem pa tudi naše počutje.

 

Datum priprave informacije: avgust 2015
 

Gorenjske lekarne
Maja Podlipnik, mag. farm.

 


Anketa


Iskanje