Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Atopični dermatitis

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Atopični dermatitis

V grščini naj bi »atopic« pomenilo nenavaden, »dermatitis« pa vnetje kože. Atopični dermatitis je kronična, ponavljajoča se kožno-vnetna bolezen, za katero je značilno hudo srbenje. Čeprav se lahko pojavi v vsaki starosti, vseeno najpogosteje obolevajo dojenčki in majhni otroci. Večina prizadetih ima vse življenje suho, občutljivo in drobno luščečo kožo celega telesa.
Poleg dedne nagnjenosti ima najpomembnejšo vlogo pri nastanku atopičnega dermatitisa pomanjkljiva sestava kožne pregrade in s tem olajšan vnos alergenom, mikrobom in drugim dražečim snovem.


Opis bolezni

Veliko zunanjih dejavnikov lahko sproži ali poslabša atopični dermatitis, npr. nizka vlažnost zraka, stik z alergenom ali sezonske alergije, uporaba dražečih mil in šamponov (tudi pralnih praškov in mehčalcev), okužba, draženje kože s sintetičnimi ali volnenimi oblačili. Na poslabšanje stanja pa lahko vpliva tudi psihični stres ali preprosto potenje. Izbruhi potekajo specifično v različnih časovnih obdobjih, lahko so blagi ali pa zelo hudi. Izbruhi se lahko razvijejo zelo hitro, v nekaj urah. Za vse starosti je značilno hudo moteče srbenje, ki moti spanje in vsakodnevne aktivnosti. Značilno je tudi, da je izpuščaj simetrično razporejen po koži.

Pri dojenčkih se okoli 3. meseca starosti na ličkih pojavijo žarišča pordele, vnete kože, ki rosi. Kasneje se lahko pojavijo tudi bunčice in drobni mehurčki, ki lahko izločajo tekočino. Izpuščaj se lahko razširi na lasišče, iztezne predele zgornjih okončin in na trup. Nikoli ni prizadeta koža pod plenicami, v kožnih gubah in v popku. Otrok joka in se intenzivno praska, zato so vidne razpraskanine. Če se pojavijo gnojni mehurčki, je to znak dodatne bakterijske okužbe. Pojavijo se lahko tudi zadebeljeni plaki zaradi drgnjenja.
V dojenčkovi dobi so najpogostejši alergeni, ki sprožijo atopični dermatitis pršica, pelodi, perje in plesni, kasneje pa kravje mleko, jajca, arašidi in soja. V 50% težave izzvenijo do 3. leta starosti.

Pri majhnih otrocih spremembe na koži ne izločajo tekočin, temveč so bolj suhe. Tipično je prizadet hrbtni predel zapestij, gležnjev, rok in nog, ter upogibne strani komolcev in kolen. Prizadeta so lahko tudi lica, veke in tilnik. Na omenjenih predelih se pojavijo neostro omejena žarišča pordele, vnete, suhe kože z rožnatimi bunčicami, krastami in razpraskaninami.


Preventivno zdravljenje

Osnova preventivnega zdravljenja je vztrajno vsakodnevno obnavljanje kožne bariere z ustreznimi negovalnimi mazili in vlaženje kože. Svetujejo se kopeli v ne prevroči vodi, ki naj trajajo 10-20 min, da se povrhnjica navlaži, nato pa se je potrebno v 5-10 minutah namazati z negovalnim mazilom, da se voda obdrži v povrhnjici in da se obnovijo kožni lipidi. Občasno se svetujejo oljne kopeli, vendar ne, kadar je koža vneta. Vzdrževati je potrebno voljno in primerno navlaženo in namaščeno kožo, koža ne sme biti suha. Pri umivanju je potrebno uporabljati trda mila s čim manj dodatki, kot so npr. različne dišave.
Preden gre otrok z atopičnim dermatitisom v bazen, jezero ali morje, ga je smiselno namazati z zaščitno barierno kremo, ki je na voljo v lekarnah.


Ali ste vedeli?

Ali ste vedeli,

Mame so pomemben člen v zdravljenju atopičnega dermatitisa. Pomembno je, da se ugotovi, kaj sproži nastanek izbruhov. Če se posumi na preobčutljivost na hrano, se lahko opravi vbodne teste in določi povzročitelja. V tem primeru se je tej hrani dobro izogibati, vendar je enostranska dieta lahko škodljiva za otrokov napredek, zato je dieto potrebno uvesti vedno po posvetu z zdravnikom.

Ali ste vedeli,


 Zdravljenje izbruhov

Vnetna žarišča atopičnega dermatitisa zdravimo lokalno s kortikosteroidnimi pripravki, v akutni fazi v obliki krem, v kronični pa v obliki mazil. Pri kratkotrajnem zdravljenju se neželeni učinki praviloma ne pojavijo. Kadar pa je potrebno daljše zdravljenje (> 3 tedne neprekinjene uporabe), ali pa jih uporabljamo na večjih površinah kože ali na občutljivih predelih, kot so obraz, veke, pazduhe, dimlje ali pod dojkami, pa bo zdravljenje nadzoroval zdravnik. Nekateri od možnih neželenih učinkov ob dolgotrajnejši uporabi kortikosteroidnih pripravkov so: atrofija kože s tanjšanjem povrhnjice, strije, dermatitis in ekcem. Pomembno je, da pri nanosu uporabimo zadostno količino lokalnega kortikosteroida, da z njim prekrijemo vneti predel. Pomagamo si z »enoto konice prsta«, ki jo odmerimo tako, da iz tube standardnega premera 5 mm iztisnemo kremo ali mazilo na zadnji členek kazalca odrasle osebe. Ena enota konice prsta je približno 500 mg in zadošča za predel, ki ustreza površini sprednjega dela trupa pri dojenčku, staremu 4 -6 mesecev.
Pri otrocih se običajno uporablja kortikosteroidne kreme z zmernim učinkom (hidrokortizonbutirat, alklometazon). Previdni moramo biti tudi pri uporabi kortikosteroidnih krem na otroškem obrazu in vratu. V kolikor uporabljamo kortikosteroidne kreme le na vnetih področjih in le krajši čas, je strah pred neželenimi učinki odveč.
Hkrati pa je tudi ob protivnetnem zdravljenju potrebno nadaljevati z uporabo negovalnih mazil. Negovalno kremo je potrebno nanesti 15 minut pred lokalnim kortikosteroidom, negovalno mazilo pa 15 minut po lokalnem kortikosteroidu.

Ali ste vedeli,

 
Slika: Pravilno odmerjanje lokalnega kortikosteroida pri otrocih

Vir: Odmerjanje in pravilna uporaba lokalnega kortikosteroida, Publikacija za strokovno javnost, MSD, januar 2013

Kadar se bolnik na lokalno terapijo s kortikosteroidi ne odzove ustrezno, jih ne prenaša dobro ali pa je potrebna uporaba na obrazu in vratu, lahko zdravnik v terapijo uvede mazili z imunomodulatornim delovanjem, pimekrolimus in takrolimus. Teh dveh zdravil se ne sme uporabljati pri otrocih mlajših od 2 let, dokler ne bodo na voljo dodatni podatki. Prav tako je med zdravljenjem s tema zdraviloma potrebno omejiti izpostavljenost kože sončni svetlobi na najmanjšo mero.
Zdravili zavirata sintezo vnetnih citokinov v limfocitih T in tako lokalno zmanjšata kožno vnetje. Pri otrocih se uporablja nižjo jakost mazila, ki vsebuje takrolimus. V začetni fazi je mazilo potrebno nanašati 2x dnevno največ tri tedne, potem pa je treba pogostnost uporabe zmanjšati na 1x dnevno in zdravilo uporabljati, dokler spremembe ne izginejo . Dolgotrajno zdravljenje ne sme biti neprekinjeno. Po tem, ko spremembe skoraj ali v celoti izginejo oziroma je koža samo še rahlo prizadeta, se pri bolnikih lahko začne z vzdrževalnim zdravljenjem.
Zdravljenje z mazilom, ki vsebuje pimekrolimus, je treba začeti pri prvem pojavu znakov in simptomov atopičnega dermatitisa. Zdravilo se sme nanašati samo na z atopičnim dermatitisom prizadete predele kože. Trajanje uporabe zdravila v času izbruha bolezni naj bo kar najkrajše. Zdravljenje naj bo kratkotrajno in ne neprekinjeno. Mazilo se tanko nanese na prizadete predele kože dvakrat na dan. Če v 6 tednih ne nastopi izboljšanje ali če se bolezen poslabša, je potrebno uporabo zdravila prekiniti in ponovno pretehtati nadaljnje možnosti zdravljenja.

Sekundarne bakterijske okužbe kožnih sprememb zdravimo lokalno z antibiotiki v obliki krem in mazil in z uživanjem antibiotikov glede na izvid antibiograma brisa kožnih sprememb na patogene bakterije.
Hud zaplet lahko povzroči tudi virusna superinfekcija s herpes simplex virusom, ki jo zdravimo z aciklovirjem ali valaciklovirjem.
Dermatomikoza, kot zaplet atopičnega dermatitisa, ni redkost. Zdravimo jo z lokalnimi in sistemskimi antimikotiki.
Pri mnogih bolnikih je učinkovita fototerapija in klimatsko zdravljenje.

Konvencinalno zdravljenje atopičnega dermatitisa pomeni redno uporabo negovalnih mazil in kratkotrajni nanos lokalnih kortikosteroidov ob izbruhih bolezni. Zdravljenje obsežnih, trdovratnih oblik, ko moramo zaradi hudega vnetja kože uporabiti potentnejše lokalne kortikosteroide ali celo sistemsko zdravljenje z imunomodulatornimi zdravili (kortikosteroidi, ciklosporin A), mora ostati v domeni in pod rednim nadzorom dermatologa, bodisi v bolnišnici ali ambulatno.


Viri:
M. Lisjak,dr.med., spec. dermat., Uporabna dermatologija, Ljubljana, 2013
V. Dragoš, dr.med., spec. dermat , Atopijski dermatitis- sodobno zdravljenje, Farmacevtski vestnik, 2006
Odmerjanje in pravilna uporaba lokalnega kortikosteroida, Publikacija za strokovno javnost, MSD, januar 2013
SmPc zdravila Elidel, Locoidon lipocrema, dostop preko cbz.si, 13.12.2013
SmPC zdravila Protopic, dostop preko EMA, 13.12.2013


Datum pregleda informacije junij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag.farm.


Želite vedeti še ...

Kožne težave pri otrocih


Anketa


Iskanje