Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Bolečina in vnetje v ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Bolečina in vnetje v ustih in žrelu pri otrocih

Kašljanje in smrkanje sta pogosti nadlogi v zimskih časih, ki se pojavita zlasti, ko smo bolj omejeni na gibanje v zaprtih prostorih in tako pogosteje v stiku z mikrobi. Pogosto je ob prehladu, ki ga povzročajo številni virusi, pridružena tudi bolečina, pravimo, da nas boli grlo. Pravzaprav gre največkrat za vnetje žrela - to je cev, ki je opeta na notranji strani s sluznico in predstavlja križišče dihalne poti in prebavne cevi. V nadaljevanju se bomo posvetili lajšanju vnetij žrela in uporabi izdelkov za lajšanje bolečine in vnetja v ustih in žrelu pri otrocih.

 

Zdravila in izdelki za lajšanje vnetij v ustni votlini so namenjeni tudi otrokom

Za lajšanje vnetij se uporabljajo učinkovine, ki uničujejo mikroorganizme na koži in sluznicah ali preprečujejo njihovo razmnoževanje. Pravimo jim antiseptiki. Uporabljamo jih, kadar želimo doseči lokalno zdravljenje blažjih okužb v ustni votlini in žrelu ter pri simptomih prehlada in gripe, kot so skelenje in praskanje v žrelu.

Različni antiseptiki imajo nekoliko drugačno delovanje. Najbolj izraženo je delovanje na nekatere vrste bakterij, določene učinkovine pa izkazujejo tudi protiglivično in protivirusno delovanje.

Pri vnetjih žrela pri otrocih uporabljamo oralne oblike različnih antiseptikov, ki so namenjene nanosu na ustno sluznico. Poznamo jih v obliki pastil ali razpršila. Vsi izdelki so v lekarnah dosegljivi brez recepta. Pri izboru antiseptika je potrebno upoštevati starost otroka oziroma njegovo telesno maso ter stopnjo težav.

 

Na voljo imamo antiseptika cetilpiridinijev klorid (NeoSeptolete- okus divje češnje, zelenega jabolka, limone) in benzalkonijev klorid (Septolete- okus mentola) v obliki pastil.

 

Kaj je dobro vedeti pri uporabi antiseptikov pri otrocih?

  • farmacevt-ki/u opišite stopnjo težav, da bomo izbrali ustrezno vrsto antiseptika, nato pa znotraj le-teh izberite okus, ki bo otroku ustrezal (vseeno pa naj to ne bo prvo vodilo izbora)
  • pastile naj uporabljajo otroci, ki že znajo raztopiti različne trdne oblike v ustih (npr. trdne bonbone); pri tem naj mirujejo
  • upoštevajte odmerjanje in dovoljeno starost oz. telesno maso otroka pri uporabi antiseptikov
  • pri mlajših otrocih, kjer obstaja nevarnost zadušitve, uporabite obliko razpršila, zdravilo odmerjajte glede na telesno maso otroka

 

Izrazitejša bolečina ali bolečina ob požiranju

Kadar je bolečina nekoliko izrazitejša in ima otrok bolečine ob požiranju, takrat se raje odločimo za pastile ali razpršilo, ki poleg antiseptičnega učinka na mestu delovanja povzroči zmerno, začasno neobčutljivost za bolečino (lokalno anestetično delovanje). Poznanih je več učinkovin.

Za mlajše otroke je na voljo zdravilo z učinkovino benzidaminijev klorid v obliki razpršila (Tantum verde oralno pršilo v dveh različnih jakostih), ki se pri otrocih, mlajših od 6 let, odmerja glede na telesno maso otroka. Benzidamin izkazuje protivnete in protibolečinske lastnosti in na mestu delovanja zmanjša lokalne znake vnetja (kot so na primer bolečina, rdečina, oteklina). Ima pa tudi zmeren lokalen anestetičen učinek.

Pri otrocih, starejših od 6 let, lahko uporabimo tudi pastile ali pršilo, ki vsebuje kombinacijo benzidaminijevega klorida in cetilpiridinijevega klorida (Septabene). Za optimalen učinek zdravila ni priporočljivo vzeti tik pred umivanjem zob ali po njem.

V obliki pastil je za otroke, starejše od 5 let, na voljo zdravilo z učinkovinama klorheksidin in lidokain (Angal). Pri otrocih, ki so bolj podvrženi mišičnim krčem (tudi vročinskim), se zdravilo Angal ne sme uporabljati, saj vsebuje levomentol.

Za ublažitev simptomov vnetega žrela in okužb v ustih in žrelu lahko pri otrocih, starejših od 5 let, uporabimo tudi antiseptika amilmetakrezol in diklorobenzilalkohol (Strepsils- z okusom medu in limone, okus limone, s C vitaminom in okusom pomaranče, okus jagode brez dodanega sladkorja- od starosti 6 let dalje), ki izkazujeta antibakterijsko, fungicidno in antivirusno delovanje. Diklorobenzilalkohol deluje tudi blago lokalno anestetično.

 

Za otroke, starejše od 6 let so na voljo tudi pastile, ki vsebujejo 2,4-diklorobenzilalkohol, amilmetakrezol, levomentol (Neo-angin- npr. okus žajblja, češnje).

Za simptomatsko lajšanje bolečine, skelenja in praskanja v žrelu se lahko uporabi tudi kombinacija benzokaina in cetilpiridinijevega klorida (Septolete plus- mentol, med/limeta).

 

Kdaj je uporaba antiseptika zadovoljiva in kdaj ne?

Kadar gre samo za bolečine v ustni votlini, vnetje žrela in je le-temu pridruženo smrkanje in kašljanje, le poizkusimo z uporabo antiseptikov, ki naj bo omejena na nekaj dni. V primeru, da ima otrok ob bolečinah v žrelu visoko vročino in ne kašlja ali smrka ali so pridružene še kakšne druge bolečine (npr.  v ušesih, bezgavkah), takrat ga je potrebno odpeljati k zdravniku.

 

SLOVARČEK:

pastila- trdna farmacevtska oblika za uporabo v ustni votlini, kjer se počasi raztaplja z lizanjem ali sesanjem

antiseptik- učinkovina, ki uničuje mikroorganizme na koži na koži in sluznicah ali preprečuje njihovo razmnoževanje

oralna oblika- oblika za aplikacijo v ustno votlino in/ali grlo

 

 

Datum pregleda informacije: junij 2017

 

Polona Gabrovšek, mag.farm.

Farmakoinformativna služba


Anketa


Iskanje