Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Dojenje in nadomestne ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Dojenje in nadomestne mlečne formule

Prvih šest mesecev otrokovega življenja se priporoča izključno dojenje. V tem času materino mleko zagotavlja vso tekočino, energijo in hranila za normalno rast in razvoj ter krepitev zdravja. Kaj pa ko dojenje ni mogoče? Kakšne težave ter izzivi se lahko pojavijo tekom dojenja ter kako si pri tem pomagamo?

Dojenček je otrok od rojstva do dopolnjenega prvega leta starosti in že samo ime pove, da mu je dojenje oziroma materino mleko najpomembnejši vir hrane. Prvo dojenje je potrebno vzpostaviti čimprej oziroma v 60 do 90 minutah po porodu. Večina žensk je sposobna dojiti. Dojenje je spretnost, ki se jo nauči. Prvih šest mesecev otrokovega življenja se priporoča izključno dojenje. V tem času materino mleko zagotavlja vso tekočino, energijo in hranila za normalno rast in razvoj ter krepitev zdravja. Pomembno je, da ne dojite po naprej predpisanem urniku. Otroka se podoji vsakič, ko pokaže znake lakote, podnevi in ponoči, kar pomeni najmanj osem do dvanajstkrat v 24-tih urah.

Različno mleko ob različnem času

Žensko mleko se v obdobju dojenja spreminja glede na potrebe otroka. Lahko se razlikuje tekom dneva in celo med vsakim podojem. Ko otrok raste in potrebuje več mleka, se bo ob rednem dojenju ob znakih lakote otroka količina mleka primerno povečala. Mleko se vedno prilagaja potrebam otroka.

Pred porodom in nekje do 4. dneva po porodu se izloča mlezivo (kolostrum). Kolostruma je običajno malo in je rumenkasto-oranžne barve. Vsebuje veliko protiteles in pomembno prispeva k razvoju imunskega sistema otroka. Temu od 4. do 14. dneva po porodu sledi prehodno mleko, od 14. dneva dalje pa nastaja zrelo mleko, ki je bele barve oziroma rahlo prozorno.

Pogoste težave in izzivi pri dojenju

Najpogostejša težava s katero se srečujejo ženske v obdobju dojena so prav zagotovo ragade oziroma razpoke na bradavicah. Pri preprečevanje ragad je najpomembnejše pravilno pristavljanje otroka. Po podoju bradavice in kolobar zaščitite z nekaj kapljicami lastnega mleka ali z mazili, ki vsebujejo lanolin ali dekspantenol. Tudi če ragade zakrvavijo, dojenja ni potrebno prekiniti

Še ena izmed pogostih težav je zastojna dojka zaradi navala mleka, ki nastane zaradi nepopolnega praznjenja dojk. Stanje je po navadi posledica omejevanja dojenja, nepravilnega pristavljanja ali nepravilnega sesanja. Zastojna dojka ima značilen videz; videti je napeta, svetleča in boleča, pretok mleka pa je otežen. Pomagate si lahko s tuširanje s toplo vodo, toplimi obkladki pred dojenjem, rednimi in ustrezno dolgimi podoji, med podoji pa uporabite hladne obkladke za zmanjšanje otekline. Topli obkladki in pogosto pristavljanje in dojenje so v pomoč tudi pri zamašenih porah v bradavicah in zamašenih mlečnih vodih. Zastoj mleka lahko vodi tudi v mastitis, ki se kaže kot povišana telesna temperatura nad 38°C, bolečina, utrujenost (podobna kot pri gripi), mrzlica in značilne spremembe na prizadeti dojki (vročina, bolečina, rdečina, oteklina). Pri znakih mastitisa se obvezno posvetujte z zdravnikom.

Še ena izmed težav, ki se pojavlja v dojenju je pomanjkanje mleka. Za to je najbolj pomembno, da zagotovimo zadostno količino tekočine. Najbolj primerna je voda, blagi zeliščni čaji ali nesladkana kompotna količina. Če izločanje mleka kljub temu ni zadostno, si lahko pomagamo z zdravilnimi rastlinami, ki spodbujajo laktacijo (tvorjenje mleka). V našil lekarnah imamo prav v ta namen na voljo čajno mešanico Čaj pri dojenju.

Kaj pa kadar dojenje vendarle ni mogoče?

Včasih mati ne želi ali ne more dojiti svojega otroka iz različni vzrokov (bolezenska stanja…) ali pa jemlje zdravila, ob katerih se dojenje odsvetuje (lahko tudi samo prehodno). Takrat je potrebno poseči po kvalitetnih nadomestnih mlečnih formula, ki so po svoji količinski in vsebinski sestavi čimbolj podobne materinemu mleku. Izbira na tem področju je pestra – od osnovnih mlek za dojenčke brez zdravstvenih problemov, do obogatenih mlečnih formul, ki so namenjene otrokom z različnimi težavami (zaprtje, laktozna intoleranca, polivanje, kolike…). Kravje mleko ni primeren nadomestek materinega mleka, saj je zaradi svoje sestave za dojenčka lahko škodljivo.

Kljub vsem izboljšavam pri izdelavi mlečnih nadomestnih formul, se v materinem mleku nahajajo številne, za otroka pomembne snovi in sestavine, ki jih v mlečne formule ni moč vgraditi. Zato dojenje še vedno ostaja prva izbira .


FARMACEVTSKI SLOVARČEK
DOJENJE -
naravno hranjenje dojenčka z materinim mlekom 
KOLOSTRUM - mleko, ki se izloča iz mlečnih žlez proti koncu nosečnosti in prve dni po porodu, vsebuje veliko protiteles 
MASTITIS - vnetje dojke zaradi okužbe pri zastoju mleka
LAKTACIJA - izločanje mleka iz mlečnih žlez


VIRI
1. http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/dojenje_kratko_informativno_gradivo.pdf dostop: 1.3.2018


Datum priprave informacije: Marec2018
Maruša Cvek, mag. farm.


Anketa


Iskanje