Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Eterična olja in ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Eterična olja in izdelki za otroke

Eterična olja so pridobljena iz rastlinske vhodne snovi. Za vsa je značilna močna hlapnost. Pri hlapenju se razvije intenziven, za številne vrste specifičen vonj. Najdemo jih v različnih delih rastlin: cvetovih, plodovih, semenih, koreninah, skorji, itd. Z vonjem eteričnih olj rastline privabljajo žuželke zaradi opraševanja, eterična olja tudi ščitijo rastline pred infekcijami in zajedalci.


Zdravilni učinki nekaterih bolj poznanih eteričnih olj

  • eterična olja materine dušice, prave sivke, evkalipta, dišečega klinčevca preprečujejo razmnoževanje patogenih bakterij in gliv (antiseptični učinek)
  • eterična olja prave kamilice, poprove mete, materine dušice blažijo krče gladkih mišic predvsem v prebavnem traktu (spazmolitični učinek)
  • eterična olja iglavcev- bora, smreke in brina delujejo dražeče na kožo in pljuča. Z draženjem kože pospešujejo prekrvavitev in na ta način omilijo bolečine v sklepih in mišicah.
  • eterična olja komarčka, janeža in bora olajšajo izkašljevanje
  • poznana pa je tudi uporaba eteričnih olj pri zamašenosti nosu, lokalnih vnetjih ustne sluznice ali ob suhem kašlju

Pomembna opozorila pri uporabi eteričnih olj pri otrocih

Eterična olja so pripravki naravnega izvora, kar pa ne pomeni, da so brez nevarnosti. Vdihavanje vodne pare z eteričnimi olji odsvetujemo dojenčkom in majhnim otrokom. Še posebno to velja za eterična olja smreke, jelke in bora, saj lahko okrepijo krče bronhijev in to predvsem pri bolnikih z astmo in oslovskim kašljem, zato je tudi v teh primerih uporaba odsvetovana. 

  • Eterična olja lahko pri nekaterih povzročijo preobčutljivost. Zato pred prvo uporabo kanite kapljico razredčenega eteričnega olja na hrbtno stran roke in spremljajte reakcijo. Če postane koža v času 12 ur pordela ali srbeča, eteričnega olja ne uporabljajte!
  • O varnosti uporabe določenih eteričnih olj pri otrocih ni podatkov, zato se pred uporabo posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom!
  • Eterična olja shranjujte nedosegljivo otrokom. V primeru zaužitja, otroka takoj odpeljite k zdravniku!
  • Kisik iz zraka lahko reagira s posameznimi sestavinami eteričnega olja, zato je pomembno, da so čim manj izpostavljena zraku. Vsebnik moramo po uporabi takoj zapreti.

Ostala tveganja in previdnostne ukrepe pri uporabi eteričnih olj si oglejte vpovezavi.


Izdelki z eteričnimi olji, ki so namenjeni tudi otrokom

Najpogostejši načini uporabe pripravkov z eteričnimi olji so inhalacije, kožni nanos, nekoliko manj pogosti pa so pripravki za uživanje.
V lekarnah so tudi za majhne otroke dosegljivi izdelki z eteričnimi olji, predvsem v obliki mazil ali gelov.
Mazilo z eteričnimi olji evkalipta, sivke in bora ali bora, mirte in bele jelke lahko uporabljamo pri prehladnih obolenjih, saj blagodejno vplivajo na zgornje dihalne poti ter lajšajo težave pri kašlju. Otroku večkrat dnevno nežno vtrite mazilo v kožo na prsih ali hrbtu.
Mazilo, ki vsebuje levomentol, eterično olje poprove mete, evkalipta, terpentina in kafro (Mazilo proti nahodu in prehladu) se uporablja pri zamašenih zgornjih dihalnih poteh ter vnetjih nosne sluznice in obnosnih votlin. Vtremo ga lahko tudi na predel prsi in hrbta. Pri dojenčkih in majhnih otrocih se izogibajmo nanašanju mazil na obraz!

Za lajšanje bolečine pri blagem do srednje hudem glavobolu lahko pri starejših otrocih uporabimo tudi gel, ki vsebuje eterično olje poprove mete (Metin gel). Ob pojavu glavobola lahko vtrete gel v tankem sloju na čelo in sence. Nanos se lahko večkrat ponovi, časovni presledek med posameznimi nanosi naj bo 15 minut.
Kapljice za inhalacijo z eteričnim oljem ruševja, evkalipta in poprove mete lahko pri starejših otrocih uporabljamo za lajšanje znakov prehladnih obolenj. Nakapamo 4 do 5 kapljic v posodo, v kateri je pol litra vroče vode. Sklonimo se nad posodo, glavo in posodo pokrijemo z brisačo ter 5 do 10 minut vdihavamo hlape skozi odprta usta ali nos.
Tudi izdelkom za uživanje, namenjenim dojenčkom in majhnim otrokom pri krčih v prebavilih ter napenjanju, so dodana eterična olja. Tak izdelek so Kapljice proti krčem, ki vsebujejo eterično olje navadne kumine, ta pa pomirja krče v prebavilih, blaži napenjanje in deluje protibakterijsko.


Viri:
1. Strokovno posvetovanje ob predstavitvi drugega dopolnila k drugi izdaji Formulariuma Slovenicuma (FS 2.2), JAZMP, Ljubljana, 2007
2. Schulz, Hansel, Blumenthal, Tyler,Rational Phytotheraphy,Springer- Verlag Berlin Heidelberg 2004, 199-208
3. Toplak Galle K, Zdravilne rastline na Slovenskem, Založba Mladinska knjiga, 2000: 23-24
4. Vademekum 2013, Gorenjske lekarne, Druga izdaja, 2013: 152, 184, 190


Datum priprave informacije: december 2014

Datum pregleda junij 2017

 

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag.farm.

 


Anketa


Iskanje