Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Farmacevtska skrb >> Celostna oskrba bolnikov ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Celostna oskrba bolnikov s sladkorno boleznijo

V lekarnah želimo kar največ prispevati k preprečevanju razvoja in pravilnemu zdravljenju že odkrite sladkorne bolezni. Lekarniški farmacevti svetujemo o pravilni in varni uporabi zdravil. Poleg zdravil na recept in brez recepta pa izdajamo tudi aparate za merjenje glukoze v krvi, testne lističe za določanje glukoze v krvi, testne lističe za določanje glukoze in acetona v urinu, lancete, prožilne naprave za uporabo lancet ter druge izdelke, namenjene lajšanju težav pri sladkorni bolezni.


Pri zdravljenju sladkorne bolezni ima bolnik zelo pomembno vlogo

Zdravljenje sladkorne bolezni poteka uspešnejše, če bolnik dobro sodeluje. Pri jemanju zdravil je zato potrebno skrbno prebrati priložena navodila za uporabo zdravila in upoštevati napotke, ki jih bolniku poda zdravnik ob predpisu in farmacevt ob izdaji zdravila v lekarni. Oseba s sladkorno boleznijo naj vodi natančen seznam vseh zdravil, tudi tistih, ki jih vzame le občasno ter drugih izdelkov, ki jih uporablja za lajšanje težav pri sladkorni bolezni in drugih zdravstvenih težavah. Seznam – osebno kartico zdravil lahko pripravimo tudi v Gorenjskih lekarnah. Tak seznam je osebi s sladkorno boleznijo lahko v veliko pomoč pri pravilnem jemanju zdravil v domačem okolju. Koristen pa je tudi pri obisku osebnega zdravnika, drugih specialistov ali bolnišnice. Na seznamu bomo označili tudi, če so zdravila predpisana na obnovljivi recept. Oseba s sladkorno boleznijo naj dosledno vodi evidenco porabe zdravil ter prejetih testnih lističev in lancet oziroma dvige na obnovljive recepte in naročilnice.
Pomembna je tudi ustrezna samokontrola glukoze v krvi, redno menjavanje igel za odvzem krvi, skrb za ustno higieno ter redno pregledovanje stanja kože na nogah.


Osebam s sladkorno boleznijo so lahko v veliko pomoč nasveti iz lekarne

V lekarni lahko dobite informacije o znakih in zapletih sladkorne bolezni. Svetujemo, kaj  lahko sami storite za ohranjanje normalne vrednosti glukoze v krvi ter kako lahko sprememba življenjskih navad vpliva na urejenost sladkorne bolezni. Najpogosteje pa farmacevti svetujemo, kako pravilno uporabiti zdravila za zniževanje povišane vrednosti glukoze v krvi ter drugih pogosto sočasno predpisanih zdravil. Izpostavimo tudi, kateri neželeni učinki lahko nastopijo in kako v teh primerih ukrepati. Svetujemo, kako pravilno uporabiti tehnične pripomočke, namenjene osebam s sladkorno boleznijo: aparate za merjenje glukoze v krvi, prožilne naprave z lancetami, testne lističe za določanje glukoze v krvi, testne lističe za določanje glukoze in acetona v urinu, brizge in inzulinske injekcije ali vložek (karpulo) za vnos inzulina. V naših lekarnah so za osebe s sladkorno boleznijo na voljo tudi kozmetični izdelki za nego stopal in nog ter ustne votline, pripomočki za pravilno shranjevanje zdravil, izdelki, ki so v hitro pomoč pri pomanjkanju sladkorja v krvi…


Samozdravljenje pri osebi s sladkorno boleznijo

Za nasvet osebe s sladkorno boleznijo v lekarni povprašajo tudi v primeru blažjih zdravstvenih težav. Pri tem moramo upoštevati, da zdravila, primerna za samozdravljenje, pogosto vsebujejo sestavine, ki lahko vplivajo na vrednost glukoze v krvi ali urejenost sladkorne bolezni.

Nekaj nasvetov, ki bodo v pomoč osebam s sladkorno boleznijo:

  • Pri obisku v lekarni vedno opozorite, da ste oseba s sladkorno boleznijo.
  • Izberite zdravila, ki so primerna tudi za osebe s sladkorno boleznijo. Če to ni mogoče, preverite, kako je uporabljeno zdravilo vplivalo na vrednost vaše glukoze v krvi.
  • Izogibajte se izdelkom, ki lahko vplivajo na urejenost sladkorne bolezni. Pred uporabo natančno preberite priložena navodila za uporabo zdravila. Posebej pozorno preglejte poglavji s sestavinami in opozorili, kaj morate upoštevati pred uporabo. Tu je tudi navedeno, kako zdravilo vpliva na sladkorno bolezen in koliko sladkorja vsebuje zdravilo.
  • Uporabljajte tablete ali kapsule namesto tekočin in sirupov, saj le-te običajno ne vsebujejo alkohola in malo ali nič sladkorja.
  • Za nego nog ne uporabljajte izdelkov s salicilno kislino.

V lekarni vam bomo z veseljem svetovali o pravilni in varni uporabi zdravil ter pripomočkov za zdravljenje in lajšanje težav pri sladkorni bolezni. Vprašate lahko tudi o znakih in dejavnikih tveganja za razvoj te pogoste kronične bolezni.


Datum pregleda informacije: november 2016


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje