Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Farmacevtska skrb >> Kako izberemo merilnik ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kako izberemo merilnik krvnega tlaka za domačo uporabo?

 • Izberemo ustrezen tip merilnika: avtomatski oscilometrični merilniki (v zadnjem času so najpogostejši, prednosti: manjša napaka odčitavanja, večja zanesljivost in ponovljivost, večja ekološka sprejemljivost, slabosti: večja občutljivost na fiziološke parametre, kot so obseg nadlahti, starostne spremembe ožilja, aritmije) ali ročni
 • Po Zakonu o medicinskih pripomočkih morajo merilniki nositi oznako CE, s katero proizvajalec medicinskih pripomočkov izjavlja, da je medicinski pripomoček skladen z zahtevami iz tega zakona in predpisi Evropske unije, ki urejajo medicinske pripomočke (oznaka CE pa nam ne zagotavlja, da je bil merilnik krvnega tlaka klinično validiran). Pri merilnikih krvnega tlaka mora oznako CE spremljati 4- mestna identifikacijska številka priglašenega organa, odgovornega za izvajanje postopkov ugotavljanja skladnosti. 
 • Pred nakupom preverimo, ali je bil naš merilnik preverjen v neodvisni medicinski inštituciji, ki ima vzpostavljen protokol kliničnih validacij (AAMI- ameriška Association for the Advancement of Medical Instrumentation, BHS- britanska British HypertensionSociety, ESH- European Society of Hypertension,…).
  Seznam ocenjenih merilnikov lahko najdemo na spletnih straneh nekaterih neodvisnih neprofitnih organizacij (slovenska http://www.hipertenzija.org/, http://www.dableducational.org/sphygmomanometers/devices_2_sbpm.html#ArmTable in http://www.bhsoc.org/bp-monitors/bp-monitors/for-home-use/).
 • Pri nakupu merilnikov za krvni tlak moramo biti pozorni na velikost manšete, saj je to zelo pogosta napaka pri meritvah krvnega tlaka. Pravilo velja, da naj bi gumijasti del manšete (notranji, napihljivi del) obsegal vsaj 4/5 (80%) obsega nadlahti, tako da pride pri meritvi krvnega tlaka do enakomernega stisnjenja nadlahtne odvodnice.
 • Priporočajo se merilniki krvnega tlaka na nadlahti, saj merilniki na podlahti podcenjujejo sistolični in precenjujejo diastolični krvni tlak, zato so primerni le za mlajše preiskovance brez žilnih okvar in pri bolnikih s krajšimi močnejšimi nadlahtmi. Za nenatančne veljajo tudi merilniki z manšeto na prstu, zato se odsvetujejo.
 • Izberemo merilnik krvnega tlaka, za katerega imamo zagotovljen nakup dodatne opreme, predvsem ustrezne velikosti manšete, napajalnika ter je zanj zagotovljena garancija, servis in nadomestni deli.
   

Merjenje krvnega tlaka doma

Pri samomeritvi krvnega tlaka upoštevajte naslednja navodila:

 • krvni tlak izmerite sede po vsaj 5 minutah počitka, prvih sedem dni dvakrat dnevno, zjutraj med 6. in 9. uro do 30 min po tistem, ko vstanete in zvečer med 18. in 21. uro, pred večerjo,
 • v času zdravljenja z zdravili tlak merite zjutraj, preden vzamete zdravila,
 • uporabite ustrezno velikost manšete, ki naj bo pravilno nameščena (povezovalna cevka naj bo na notranji strani komolca, pod manšeto naj bo prostora za prst),
 • meritev naj bo opravljena vedno na isti nadlakti,
 • zavzemite udoben položaj, naslonjeni na hrbet, z golo nadlahtjo, podprto v višini srca, s stopali, ki počivajo na tleh, noge ne smejo biti prekrižane,
 • med meritvijo ne govorite, ne poslušajte sogovornika ali radia, ne gledajte televizije, 
 • vrednost izmerjenega krvnega tlaka vpišite v dnevnik ter zraven pripišite še datum in čas meritve,
 • v kolikor imate normalen krvni tlak in ne jemljete zdravil, zadošča meritev 1-krat letno, če pa se zdravite zaradi hipertenzije in je krvni tlak urejen, zadošča meritev 1-krat tedensko do 1-krat mesečno.
   

Samomeritve krvnega tlaka odsvetujemo:

 • v primeru, da bi vam merjenje doma vzbujalo pretirano skrb in vas vznemirjalo,
 • bolniku, ki bi si glede na krvni tlak sam odmerjal zdravila ali samostojno spreminjal predvideno shemo zdravljenja, 
 • bolniku, ki si krvni tlak meri le ob različnih težavah ali v okoliščinah, ko pričakujemo, da bo zvišan.

Po nakupu merilnika za krvni tlak

 • Bolniki, ki izvajajo samomeritve krvnega tlaka doma, morajo svoj merilnik krvnega tlaka na približno dve leti preveriti (umeriti) pri servisu, v primeru poškodbe merilnika (npr. padec na tla) pa takoj po dogodku. Sekcija za hipertenzijo svetuje bolnikom, da po nakupu merilnika le-tega prinesejo ob zdravniškem pregledu v zdravstveno organizacijo in primerjajo meritve (bolnikove meritve in klinične meritve se morajo precej natančno ujemati, običajno v velikostnem razredu do 5 mmHg). Bolniki lahko svoj merilnik krvnega tlaka prinesejo tudi v lekarne, ki imajo overjene merilnike krvnega tlaka in tako preverijo njegovo natančnost.


Datum priprave informacije: maj 2013


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag.farm.
 


Anketa


Iskanje