Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Farmacevtska skrb >> Obvladovanje zvišanega ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Vloga lekarniškega farmacevta pri nadzoru krvnega tlaka

 

 

Zvišan krvni tlak oziroma arterijska hipertenzija je množična bolezen, za katero zboli vsak četrti do peti odrasli. Čeprav je merjenje krvnega tlaka preprosto in zdravljenje pogosto enostavno, se ocenjuje, da je v Sloveniji pod nadzorom manj kot 20% populacije z visokim krvnim tlakom.


Vloga farmacevta v lekarni pri nadzoru krvnega tlaka

Za obvladovanje krvnega tlaka povprašajte farmacevta:

 • kaj lahko sami storite za znižanje krvnega tlaka
 • kako bolj zdravo živeti, saj včasih že zdrave navade zadostujejo za ureditev krvnega tlaka; tako se lahko izognete zdravilom ali pa vsaj velikim odmerkom zdravil
 • kateri so dejavniki tveganja za razvoj povišanih vrednosti krvnega tlaka in spremljajočih zapletov
 • kako pravilno uporabljati zdravila za zniževanje krvnega tlaka
 • katere neželene učinke lahko pričakujete pri uporabi predpisanih zdravil in kako ukrepati, če se le ti pojavijo
 • katerih zdravil ne smete uporabljati, ker niso združljiva z zdravili, predpisanimi za visok krvni tlak, ali z vašo boleznijo.

Vključite se lahko tudi v program za obvladovanje hipertenzije v lekarni: Farmacevtska skrb pri hipertenziji
V lekarni vam v okviru programa svetujemo o zdravem načinu življenja, dejavnikih tveganja za razvoj povišanih vrednosti krvnega tlaka in spremljajočih zapletov ter o pravilni in varni uporabi zdravil.
Ponujamo tudi možnost, da vam izmerimo krvni tlak. Z rednim merjenjem zvišane vrednosti krvnega tlaka odkrijemo prej. S pravočasnim zdravljenjem je verjetnost bolezenskih zapletov manjša. Redno merjenje omogoča tudi spremljanje učinkovitosti zdravljenja in svetovanje pri neustrezno nadzorovanemu povišanemu krvnemu tlaku.
 

Za vas smo pripravili posebno kartico, v katero bomo vpisovali vrednosti krvnega tlaka, ki vam jih bomo izmerili v lekarni. Tako bomo skupaj pripomogli k boljšemu nadzoru vašega krvnega tlaka in prej odkrili zvečane vrednosti.

Namen programa farmacevtske skrbi pri hipertenziji je:

 • zmanjšati obolevnost in smrtnost zaradi težav, povezanih z zdravili,
 • izboljšati kakovost življenja,
 • zmanjšati stroške zdravljenja in tako prispevati k obvladovanju izdatkov zdravstvene blagajne.
   

Kaj je dobro vedeti o zvišanem krvnem tlaku?

Optimalni krvni tlak je pod 120/80 mmHg. O zvišanem krvnem tlaku govorimo, če je zgornji ali sistolični krvni tlak 140mmHg ali več in/ali spodnji ali diastolični krvni tlak 90 mmHg ali več.
Zvečane vrednosti krvnega tlaka lahko ugotovimo le z merjenjem, saj se bolezen ne kaže s simptomi in se bolnik največkrat počuti dobro.
Posledice zvišanega krvnega tlaka so lahko hude. Najpogosteje nastanejo bolezenske spremembe na ožilju, srcu, možganih in ledvicah. Poveča se tveganje za možgansko in srčno kap ter za srčno in ledvično odpoved. Zato je zelo pomembno, da zvečane vrednosti krvnega tlaka pravočasno odkrijemo in bolezen ustrezno zdravimo.

Dejavniki tveganja
Pojav zvišanega krvnega tlaka je pogostejši pri ljudeh z dejavniki tveganja za nastanek te bolezni.
Mednje uvrščamo:

 • debelost
 • čezmerno uživanje soli in alkoholnih pijač
 • kajenje
 • nezadostno telesno aktivnost
 • zvečano vrednost maščob v krvi
 • sladkorno bolezen

Kaj morate vedeti o merjenju krvnega tlaka?

Zvišan krvni tlak je pomemben dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, zato je pomembno, da poznate vrednosti svojega krvnega tlaka. Pri zvišanem krvnem tlaku bolnik običajno ne opazi znakov, da je kaj narobe, in ugotovi povišane vrednosti šele ob meritvi.
Krvni tlak čez dan niha: najvišji je ponavadi zjutraj, zvečer se običajno zniža.
Na krvni tlak vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so: meritve takoj po fizičnem naporu (tudi hoji), govorjenje, hrupno okolje, stres, bolečina, kajenje, uživanje kofeina in hrane pred meritvijo. V takih primerih je zvišan krvni tlak normalen pojav in ni škodljiv.
Običajno krvni tlak merimo sede. Med meritvijo krvnega tlaka mora biti manšeta v višini srca, ne glede na način, kako meritev krvni tlak (na nadlakti ali podlakti, sede, leže sli stoje). Roka naj počiva podprta v udobnem položaju.
Posamezna meritev ni tako pomembna kot povprečje meritev v daljšem času. Izmerjene vrednosti si zapisujte. Navedite tudi čas meritve in morebitne posebnosti, ki bi lahko vplivale na izmerjeno vrednost. Če ste si zvišan krvni tlak izmerili večkrat, se o tem posvetujte z zdravnikom.


Zdravljenje

Redno in pravilno jemanje zdravil znižuje povišane vrednosti krvnega tlaka, bolnika varuje pred bolezenskimi zapleti in mu s tem podaljšuje življenje. Največkrat mora hipertenzivni bolnik zdravila jemati celo življenje. Žal še nimamo zdravil, ki bi zvišan krvni tlak ozdravila oz. odpravila njegove vzroke.
Zdravila imajo lahko poleg zdravilnih učinkov tudi neželene učinke, ki so lahko bolj ali manj izraženi. Lahko so neprijetni in moteči, vendar pri večini bolnikov po določenem času izginejo.
Če bolnik jemlje več zdravil hkrati, lahko ta medsebojno učinkujejo. Neželeno medsebojno delovanje se ne pojavlja se le med zdravili na recept, temveč tudi z zdravili brez recepta ali prehranskimi dopolnili. Zato je zelo pomembno, da zdravniku in farmacevtu poveste za vsa zdravila, ki jih uporabljate in preberete navodila, priložena zdravilu.


Kaj lahko storite sami za uravnavanje krvnega tlaka?

Odločite se za zdrav način življenja. Na jedilniku naj bo obilo svežega sadja in zelenjave, rib in morskih sadežev, polnovrednih žit in žitnih izdelkov. Dan začnite z obilnim, zdravim zajtrkom. Omejite uživanje nasičenih maščobnih kislin, maščob živalskega izvora, holesterola, soli, sladkorja in alkohola.
Poskrbite za redno telesno dejavnost.
Z zdravim načinom življenja se izognete nekaterim dejavnikom tveganja in zmanjšate verjetnost, da zbolite. Če pa že imate zvišane vrednosti krvnega tlaka, lahko z opustitvijo nezdravih navad upočasnite napredovanje bolezni.

Redno kontrolirajte vrednosti krvnega tlaka, ki so pokazatelj urejenosti vašega krvnega tlaka.

Najpogosteje je za uspešno zniževanje krvnega tlaka treba jemati zdravila. Ta zdravila ob učinkovitem znižanju krvnega tlaka dokazano zmanjšajo možnost za srčno-žilne zaplete, s čimer se zmanjša tudi umrljivost. Zdravila v predpisanih odmerkih uporabljajte redno. Antihipertenzivno zdravljenje praviloma traja do konca življenja.
 

Pridružite se nam v skrbi za zdravje.


Datum pregleda informacije: april 2014


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje