Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Farmacevtska skrb >> Samokontrola glukoze v ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Samokontrola glukoze v krvi

Koncentracija glukoze v krvi (glikemija) je pri zdravem človeku ves čas uravnavana znotraj ozkega območja. Za primerno urejenost glikemije skrbi trebušna slinavka, ki glede na potrebe izloča hormon inzulin. Pri sladkorni bolezni pa zaradi pomanjkanja inzulina oziroma nezadostnega odziva tarčnih tkiv na inzulin, pride do zvečanja glikemije.
Redno merjenje koncentracije glukoze v krvi, ki ga opravlja bolnik (kar imenujemo tudi samokontrola), je lahko pomemben dejavnik nadzora nad sladkorno boleznijo.
Najhitrejša in največja nihanja krvnega sladkorja so možna pri bolnikih, ki se zdravijo z inzulinom, zato je samovodenje bolezni ter s tem tudi preprečevanje zapletov (npr. hipoglikemija ob telesni dejavnosti, hiperglikemija pri dietnih prekrških,...) zelo pomembno. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 pa so začetni ukrepi zdravljenja nefarmakološki (zdrava prehrana, redna telesna vadba, vzdrževanje primerne telesne teže,..). Tudi v začetni fazi je zaželena vsaj občasna samokontrola. Tako bi lahko s prilagoditvijo življenjskega sloga še pred uvedbo zdravil ugodno vplivali na razvoj bolezni in upočasnili njen potek. Raziskave so pokazale, da sta pri tistih bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2, ki
redno nadzirajo svoj krvni sladkor, obolevnost in umrljivost pomembno manjši kot pri bolnikih, ki samokontrole ne izvajajo.


Kako izbrati merilnik glukoze v krvi?

Pred izborom merilnika glukoze v krvi (glukometra) je potrebno razmisliti, kaj od merilnika pričakujemo:

 • Kako pogosto bom glukometer uporabljal?
 • Ali ga bom uporabljal le za osnovne meritve, želim čim bolj enostavno uporabo?
 • Želim dobro viden, osvetljen zaslon?
 • Želim merilnik z dodatnimi funkcijami?
 • Želim glukometer, pri katerem ne bi bilo potrebno sprotno menjavanje lističev?
 • Želim računalniško spremljanje rezultatov (nekateri glukometri imajo že vgrajeno ustrezno programsko opremo)?
 • Ali je merilnik potrebno kalibrirati (pravilno kodirati za vsako serijo testnih lističev)?
 • Kakšna je pripadajoča prožilna naprava, s katero pridobim kapljico krvi?


Kako pravilno izvedem meritev?

Pred vsakim merjenjem je potrebno roke temeljito umiti z vodo in milom ter jih osušiti, saj so ravno nečiste roke pogost razlog za odstopanja rezultatov. Pripravimo sprožilno napravo z lancetami in se zbodemo v prst. Prvo kapljico krvi obrišemo s sterilno gazico ali alkoholnim robčkom (počakamo, da se posuši!) in nato drugo kapljico krvi prenesemo na testni listič. Novejši merilniki že omogočajo samodejni vlek krvi v reagenčni prostor (kapilarni vlek), zato kapljico samo prislonimo in ne razmažemo po površini! Merilnik in testne lističe vedno uporabljajmo v skladu z navodili proizvajalca. Počakamo na meritev.


Kaj je dobro vedeti pri rokovanju z glukometrom, lističi in lancetami?

 • Testni lističi ne smejo biti izpostavljeni previsokim ali prenizkim temperaturam ter vlagi. Shranjujemo jih na sobni temperaturi in dosledno zapiramo pokrovček vsebnika. Redno preverjamo tudi rok uporabnosti.
 • Za merjenje se vedno uporablja isti merilnik, rezultat meritve pa se primerja le z laboratorijem. Med meritvama lahko pride do rahlega odstopanja, ki pa mora biti čim manjše.
 • Lancete so namenjene za enkratno uporabo. Po uporabi jih ustrezno zaščitite (pokrijete nožek), zbirajte jih v ustrezni posodi, nato pa odnesite na zbirališče nevarnih odpadkov. Nikoli ne uporabljajte lancete, ki jo je predhodno uporabil nekdo drug. Pred prvo uporabo je dobro vaditi uporabo lancetnika, da ste potem popolnoma pripravljeni na meritev.


Datum pregleda informacije: oktober 2015


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag.farm.


Anketa


Iskanje