Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Farmacevtska skrb >> Zdravila za zniževanje ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zdravila za zniževanje zvišanega krvnega tlaka

Zvišanemu krvnemu tlaku pogosto rečemo tudi »tihi ubijalec«, saj bolnik največkrat ne čuti nobenih težav. Ko pa se bolezen razvije, so težave toliko večje in se pogosto končajo z usodnim srčno-žilnim dogodkom kot so srčni infarkt, odpoved ledvic, možganska kap. 
Zvišanega krvnega tlaka ne pozdravimo, lahko ga le uredimo do ciljnih vrednosti. Pri tem ima pomembno vlogo zdrav življenjski slog z uravnoteženo prehrano ter redno telesno aktivnostjo.

Če sprememba življenjskega sloga ne zadošča, zdravnik predpiše zdravila za zniževanje zvišanega krvnega tlaka, ki jim pravimo antihipertenzivi. Na voljo je več skupin zdravil, ki po različnih mehanizmih znižajo zvišan krvni tlak. Kdaj in katero zdravilo bo zdravnik predpisal, je odvisno od višine krvnega tlaka, prizadetosti tarčnih organov, prisotnosti drugih dejavnikov tveganja, sočasnih bolezni ter drugih zdravil, ki jih bolnik že jemlje. Različne skupine zdravil za zniževanje zvišanega krvnega tlaka le-tega znižajo za 7 do 8 odstotkov. Za večino ljudi je zato potrebna kombinacija več zdravil, ki na različne načine znižujejo zvišan krvni tlak.

Lekarniški farmacevti ob izdaji zdravil za zniževanje zvišanega krvnega tlaka izpostavimo  določene posebnosti pri jemanju zdravil, da bodo le-ta najbolje učinkovala in pri tem bolnik ne bo imel nepotrebnih težav.

Kako vzeti zdravilo?
Splošno velja, da zdravila zaužijemo s kozarcem vode. Tablet, razen tistih z zarezo, ne lomimo. O delitvi ali drobljenju tablet oziroma odpiranju kapsul se je vedno potrebno predhodno prepričati v navodilu za uporabo, pri zdravniku ali lekarniškem farmacevtu. 

Kdaj vzeti zdravilo?
Priporočilo, kdaj vzeti zdravilo je vezano na lastnosti zdravila. V določenih primerih s prilagoditvijo odmerjanja določenemu delu dneva zmanjšamo težave, ki lahko nastanejo ob uporabi zdravila. Zdravila, ki zvišan krvni tlak znižujejo tako, da povečajo izločanje urina (diuretiki), se zato vzame zjutraj oziroma dopoldan. Na ta način se izognemo pogostejšemu nočnemu vstajanju, saj je potrebno zaradi učinka teh zdravil pogosteje na vodo. Otekanju nog pri jemanju zdravil iz skupine zaviralci kalcijevih kanalčkov se lahko izognemo z jemanjem zdravil zvečer.

Kakšen je vpliv hrane in pijače?
Pri večini zdravil, ki znižujejo zvišan krvni tlak, je nepomembno, kako jih jemljemo glede na obrok hrane. V določenih primerih pa hrana učinek teh zdravil zmanjša ali nasprotno povzroči prehiter padec krvnega tlaka. Temu se izognemo z jemanjem zdravila med, oziroma takoj po obroku hrane.
Sočasna uporaba alkohola ni strogo prepovedana, v nekaterih primerih pa lahko povzroča omotico. Uživanje grenivke ali pitje soka grenivke lahko okrepi učinek določenih zdravil iz skupine zaviralci kalcijevih kanalčkov, sočasna uporaba šentjanževke pa lahko pri teh zdravilih učinek zmanjša.

Kako vpliva uživanje drugih zdravil in prehranskih dopolnil?
Med najpogostejše posledice medsebojnega delovanja zdravil prištevamo povečan, zmanjšan učinek ali popoln izostanek učinka ter pojav neželenih ali celo toksičnih učinkov. Včasih je posledica medsebojnega delovanja zdravil tudi okvara določenega organa. Ker zdravila bolnikom v večini primerov ne predpisuje le njegov izbrani zdravnik, je še toliko bolj pomembno, da bolnik dobro pozna svoja zdravila. Na ta način lahko zdravnik in lekarniški farmacevt preverita morebitna podvajanja zdravil z isto učinkovino pod drugim tovarniškim imenom zdravil, nezdružljive kombinacije zdravil … V pomoč je lahko osebna kartica zdravil, ki jo lahko izdelamo tudi v lekarni. Na njej bodo zapisana vsa zdravila, ki jih bolnik prejema, informacije, kdaj in kako se jih uporablja ter namen uporabe in dodatne koristne informacije. Dodana bodo tudi prehranska dopolnila. Kartica ne bo v pomoč le bolniku in svojcem, ampak bo koristna tudi ob odhodu na različne specialistične preglede.

Kateri neželeni učinki lahko nastopijo? 
Večina neželenih učinkov je prehodne narave in nastopijo ob začetku jemanja. S spremembo načina odmerjanja ali odmerka lahko izzvenijo. Na primer pojav vrtoglavice in slabosti lahko preprečimo z jemanjem zdravila za znižanje zvišanega krvnega tlaka zvečer. Pri nekaterih bolnikih zdravila iz skupine zaviralcev angiotenzinske konvertaze povzročajo suh kašelj. Ob pojavu določenih neželenih učinkov se lahko zdravnik odloči tudi za zamenjavo zdravila.


Na vse takšne in drugačne posebnosti pri jemanju zdravil za zniževanje zvišanega krvnega tlaka  opozorimo lekarniški farmacevti. Vse pridobljene informacije so v pomoč, da bo zdravljenje z zdravili pravilno, varno in krvni tlak urejen.
Zelo pomembno je, da predpisana zdravila bolnik jemlje skladno z navodili zdravnika in lekarniškega farmacevta. Le na ta način preprečimo zaplete, ki jih zvišan krvni tlak lahko povzroča in v najhujšem primeru lahko vodijo v povečano smrtnost. 

Datum pregleda informacije: maj 2017

Nadja Debeljak, mag. farm., spec.
 


Anketa


Iskanje