Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Dermalne tekočine

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Dermalne tekočine

Za zdravljenje obolele kože uporabljamo različne zdravilne oblike. Na kožo nanašamo mazila, kreme, gele, posipala, veliko zdravilnih učinkovin pa se vgrajuje tudi v tekoče oblike. Dermalne tekočine so tekoče farmacevtske oblike, ki jih uporabljamo na koži, vključno z lasiščem, lahko pa jih nanašamo tudi na nohte. Namenjene so le zunanji uporabi in delujejo lokalno, na mestu nanosa.

Tekočine za kožo vsebujejo eno ali več učinkovin v ustrezni podlagi in lahko tudi ustrezne pomožne snovi kot so: konzervansi, antioksidanti, stabilizatorji, zgoščevalci, emulgatorji ... Vehikel oz. podlaga, kamor je učinkovina vgrajena, je najpogosteje voda, veliko se uporablja tudi alkohol, zmes alkohola in vode, sledijo glicerol, rastlinska in mineralna olja.

Razlikujemo tri vrste dermalnih tekočin: raztopine, emulzije in suspenzije.

  • Kadar se zdravilna snov raztaplja v topilu, dobimo povsem bistre tekočine, ki jih imenujemo raztopine. Uporaba teh je zelo široka. Pogosto uporabljamo fiziološko raztopino in sicer za obkladke na nepoškodovani pa tudi poškodovani koži, vse manj pa uporabljamo raztopino borove kisline, opustila se je njena uporaba pri otrocih.
  • O emulzijah govorimo, kadar sta vidni dve ločeni fazi, oljna in vodna, ker se med seboj ne mešata, s stresanjem pa ju zlahka homogeniziramo.
  • Lahko pa ima tekoči pripravek usedlino in gre za suspenzijo. Pred uporabo suspenzijo vedno močno pretresemo, tako da drobni uprašeni delci zdravilnih snovi ne ostanejo na dnu plastike oziroma stekleničke.

Med dermalne tekočine sodijo tudi šamponi. Klasični šamponi lasišče in lase predvsem negujejo in ščitijo, medicinski šamponi pa so namenjeni tudi zdravljenju obolelega lasišča. V lekarnah so na voljo šamponi, ki odstranjujejo prhljaj in tudi preprečujejo njegov ponovni nastanek, šampon s premogovim katranom pa se uporablja pri luskavici lasišča. Uporaba šampona je enostavna: po nanosu na mokro lasišče ga dobro vtremo, vmasiramo, da nastane pena in predvsem pri izpiranju, še posebej medicinskega šampona, moramo biti kar se da temeljiti. Upoštevamo tudi navodila, kako dolgo naj ostane šampon na lasišču pred izpiranjem.

Zelo pogosto nanašamo na kožo različne losjone. Ti so mnogo bolj primerni za nanašanje na večje in bolj dlakave površine kože, za razliko od mazil, posebno uporabni so losjoni za hlajenje in sušenje kože. V poletnem času največ uporabljamo losjone, ki odganjajo mrčes, to so repelenti, in losjone, ki nas varujejo pred škodljivo ultravijolično svetlobo. Izbira varovalnega pripravka za sončenje in repelenta je včasih kar težka, še posebej, če je koža občutljiva, če je nagnjena k alergiji ali če je zelo nežna, kot pri otrocih. Pomembno je, da se v lekarnah s farmacevtom posvetujete, kateri izdelek je primeren za posamezen tip kože.

Da bo uporaba pripravkov za kožo res učinkovita in varna, se moramo izogniti nanašanju večjega odmerka od priporočenega in daljši uporabi, kot je potrebno. Tako se lahko izognemo neprijetnih učinkom na koži, pa tudi neugodnim sistemskim učinkom, ki jih lahko povzroči prehod večjih količin zdravila iz kože v kri.


Datum pregleda informacije: julij 2017

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje