Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Farmacevtske oblike za ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Farmacevtske oblike za nos

Med najpogosteje uporabljene farmacevtske oblike za nos uvrščamo:

  • kapljice za nos,
  • pršila za nos,
  • mazila za nos.

Poleg teh pa med oblike za nos sodijo tudi raztopine za izpiranje nosu, palčke za nos in praški za nos.

Zdravila, ki se vgrajujejo v te oblike, lahko delujejo lokalno na nosno sluznico, kamor jih nanesemo. Lahko pa prehajajo skozi sluznico nosu v sistemski krvni obtok in delujejo drugje v organizmu. Ta zdravila imajo sistemsko delovanje in jih izdajamo samo na recept. Nekatera zdravila z lokalnim učinkom pa se dobijo brez recepta in jih lahko uporabljamo za samozdravljenje.
 

Kapljice za nos

Zaradi nahodov, prehladov in vnetij obnosnih votlin pogosto posegamo po kapljicah za nos. Vanje so vgrajene učinkovine, ki zmanjšujejo izločanja nosnega izcedka in nabreklosti nosne sluznice. S tem se olajša dihanje. Učinkovine s takšnim delovanjem imajo lahko tudi neželene učinke – izsušijo nosno sluznico. Da bi to preprečili, moramo sočasno uporabljati fiziološko raztopino, s katero nosno sluznico izperemo večkrat dnevno in jo s tem vlažimo. Kapljic za nos z omenjenimi učinkovinami iz istega razloga ne smemo prepogosto ali predolgo uporabljati.

V kapljicah za nos so lahko vgrajeni tudi antibiotiki. Takšnih zdravil ne moremo kupiti v lekarnah brez recepta, ampak nam jih predpiše zdravnik. V tem primeru moramo kapljice uporabljati toliko časa, kot določi zdravnik.
Kapljice za nos vkapavamo s pomočjo kapalnega nastavka. Pred uporabo kapljic moramo dobro očistiti obe nosnici, najbolje kar s fiziološko raztopino. Med vkapavanjem glavo močno nagnemo nazaj, počakamo nekaj trenutkov, glavo ponovno dvignemo in močno vdihnemo. Če nam del tekočine steče v usta, jo moramo izpljuniti.
 

Mazila za nos

Pri zamašenem nosu uporabljamo tudi mazila za nos. Lahko jih nanašamo samo pod nos ali pa se aplicirajo čim globje v nosnico - pri tem dosežemo boljšo porazdelitev mazila tako, da rahlo masiramo nosnici od spodaj navzgor in istočasno vdihavamo skozi nos.
 

Pršila za nos

Nekatera pršila za nos se uporabljajo za iste namene kot kapljice za nos. Ker pa je nosna sluznica zelo dobro prekrvavljena, je zelo primerna tudi za vnos drugih učinkovin, ki preidejo v kri, po krvi pa se prenašajo po telesu. Na ta način se v telo vnašajo tiste učinkovine, ki se v prebavilih razgradijo in se zaradi tega ne morejo jemati skozi usta. To so predvsem različni hormonski preparati – antidiuretični hormon, estrogeni, oksitocin.

Tekočino iz pršila za nos razpršujemo v nosno votlino s pomočjo pršilnega nastavka, obstajajo tudi pršila s posebnimi dozirnimi ventili. Pred prvo uporabo je potrebno zelo natančno prebrati navodila za uporabo in se jih dosledno tudi držati. Na splošno pa imajo pršila za nos prednost pred kapljicami za nos, saj so lažja za uporabo, tekočina se lažje in bolj enakomerno porazdeli po nosni sluznici.

Pred uporabo pršila nos očistimo, če je potrebno stekleničko dobro pretresemo, nato glavo nagnemo naprej tako, da gledamo prste na nogah in ob razpršitvi zdravila nežno vdihnemo skozi nosnico.

Iz higienskih razlogov in da se izognemo prenosu okužbe, sme farmacevtske oblike za nos uporabljati le ena oseba. Vedno moramo preveriti, koliko časa je zdravilo uporabno po prvi uporabi (po odprtju). Pozorni moramo biti na zahtevane pogoje shranjevanje zdravila.


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje