Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Farmacevtske oblike za ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Farmacevtske oblike za oko

Pri zdravljenju očesnih bolezni uporabljamo sterilne farmacevtske oblike za oko, najpogosteje kapljice za oko in/ali mazilo za oko. Zaradi zahtevanih lastnosti zdravil za oko in uporabe na očesu, morate biti posebno previdni pri uporabi teh zdravilnih oblik.
 

Kako pravilno uporabljate kapljice za oko in mazilo za oko?

  • Vedno najprej preverite ime zdravila in datum izteka roka uporabnosti zdravila, ki sta navedena na ovojnini.
  • Umijte si roke.
  • Če je to pri zdravilu zahtevano, pred uporabo pretresite stekleničko/plastenko.
  • Odstranite pokrovček na steklenički/plastenki ali tubi.
  • Glavo nagnite nazaj. Rahlo potegnite spodnjo očesno veko navzdol, da nastane žepek- veznična vrečica med veko in očesom. Poglejte navzgor.
  • Kanite eno kapljico oz. iztisnite približno 1cm mazila v nastali žepek. Pri tem pazite, da se s konico steklenice/plastenke ali tube ne dotaknete očesa ali njegove okolice.
  • Oko počasi zaprite za eno do dve minuti, da se zdravilo porazdeli po očesu.
  • Pri uporabi kapljic za oko s konico prsta nežno pritisnite na koren nosu ob notranji strani zaprtega očesa, da preprečite odtok kapljice skozi solzovod.
  • Dobro zaprite stekleničko/plastenko ali tubo.
  • Umijte si roke.

 
Ali lahko vkapate več kapljic hkrati?

Če morate vkapati več kot eno kapljico ali se sočasno zdravite z različnimi kapljicami za oko, počakajte med dvema najmanj 5 do 10 minut, da kapljic sproti ne izpirate.


Ali lahko hkrati uporabite kapljice za oko in mazilo za oko?

Če vam je zdravnik predpisal kapljice za oko in mazilo za oko, najprej vkapajte kapljice za oko, čez približno 10 minut pa nanesite še mazilo za oko.


Ali lahko zdravila za oko motijo vid?

Takoj po vnosu zdravil za oko je vid lahko nejasen. Posebna previdnost je potrebna pri upravljanju vozil ali delu s stroji ter pri določenih vrstah kapljic.


Koliko časa uporabljati zdravila za oko?

Zdravila za oko uporabljajte redno, v takšnih odmerkih in toliko časa, kot vam je predpisal zdravnik. Če se vam stanje ne izboljša ali se celo poslabša, se posvetujete s svojim zdravnikom ali s farmacevtom.


Koliko časa so uporabne kapljice za oko?

Kapljice za oko so do prvega odprtja uporabne do roka uporabnosti, ki je označen na ovojnini. Po odprtju originalne embalaže imajo omejen rok uporabnosti, ki je označen na zloženki ali v priloženem navodilu za uporabo. Po tem času so kapljice neuporabne, ne glede na rok uporabnosti, naveden na ovojnini. Na rok uporabnosti že odprtih kapljic vas bo opozoril farmacevt ob izdaji zdravila. Najpogosteje so uporabne še največ 4 tedne po prvem odprtju.


Ali lahko isto zdravilo za oko uporabi druga oseba?

Zaradi zdravilnih učinkov in možnega medsebojnega prenosa okužbe so zdravila za oko namenjena le enemu uporabniku.
Zdravila za oko tudi ne smete sočasno uporabljati za nos ali za uho.


Kako shranjevati zdravila za oko?

Shranjujte jih dobro zaprte, zaščitene pred neposredno sončno svetlobo v papirnati zloženki, nedosegljivo otrokom. Zdravila, za katera je zahtevano shranjevanje na hladnem, shranjujte v hladilniku.


Ali lahko uporabljate kontaktne leče v času zdravljenja oči?

Med zdravljenjem oči ne uporabljajte kontaktnih leč. Če je v priloženem navodilu za uporabo navedeno, da se kontaktne leče lahko uporabljajo, jih odstranite pred uporabo kapljic za oko in jih ponovno vstavite šele po 20-30 minutah. Pri zdravljenju z mazili za oko ne uporabljajte kontaktnih leč.


Datum pregleda informacij: julij 2017
 

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje