Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Farmacevtske oblike za ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Farmacevtske oblike za uho

Zdravilne oblike za uho so lahko v obliki tekočin, kot so kapljice za uho, pršila za uho ali tekočine za izpiranje ušes; v obliki poltrdnih zdravilnih oblik, kot so mazila in kreme; manj pogosto pa uporabljamo trdne zdravilne oblike za uho, npr. zdravilne praške in zdravilne tampone. Naštete oblike so lahko polnjene v stekleničke, tube ali pršilnike, ki so opremljeni z ustreznimi dozirnimi pripomočki. V primeru, da je zdravilna oblika za uho namenjena poškodovanemu ušesu (kadar je bobnič predrt ali pred operativnim posegom), mora biti le-ta pakirana v embalažo, namenjena enkratni uporabi.

Zdravilne oblike v obolelo uho najpogosteje vkapavamo. Pri tem je najprikladneje, če bolnik leži na boku, vkapavamo pa tako, da se z aplikatorjem ne dotikamo ušesa. Če je le mogoče, naj bolnik ostane v takem položaju še kakšno minuto in s tem omogoči boljše delovanje zdravila. Lahko pa zdravilo za uho nanašamo tudi s pomočjo tampona (sterilni zloženec iz gaze in ne vata), namočenega v tekočino.


Kapljice za uho
Najpogosteje uporabljena zdravilna oblika za uho so kapljice za uho. To so običajno raztopine ene ali več učinkovin v ustreznem topilu, ki ne sme povzročati škodljivega pritiska na bobnič; to so voda, glikoli ali maščobna olja. Od učinkovin, ki vam jih zdravnik predpiše na recept, se v kapljicah za uho najpogosteje uporabljajo lokalni antibiotiki, kortikosteroidi in antihistaminiki. Kapljice za uho, ki vam jih za samozdravljenje svetuje farmacevt v lekarni, vsebujejo lokalne anestetike v ustreznem topilu.

Poleg učinkovin lahko kapljice za uho vsebujejo tudi pomožne snovi, npr. za izotoniziranje, uravnavanje viskoznosti, povečanje topnosti ali stabilnosti pripravka. Seveda pa pomožne snovi ne smejo vplivati na zdravilni učinek farmacevtske oblike ali v uporabljenih količinah povzročati toksičnosti ali neželenega lokalnega draženja.

Kapljice za uho, emulzije ali suspenzije pred uporabo vedno dobro pretresemo ali premešamo, tako da lahko odmerimo ustrezen odmerek. Odmerek kapljic za uho določi zdravnik, tako da ga prilagodi bolnikovi bolezni.

 Pri uporabi kapljic za uho morate upoštevati sledeče:

  • zdravilo je predpisano vam osebno, zato ga ne smejo uporabljati drugi;
  • dosledno upoštevajte zdravnikova navodila glede načina in časa zdravljenja. Tudi če vam po končanem zdravljenju zdravilo še ostaja, ga zavrzite;
  • zdravila, ki ste ga dobili na recept, nikoli ne hranite v domači lekarni za vsak primer, kajti uporabnost kapljic za uho je običajno kratkotrajna.
  • zdravila nikoli ne uporabljajte po datumu izteka roka uporabnosti;
  • zdravilo po vsaki uporabi skrbno zaprite. Hranite ga na sobni temperaturi, nižji od 25oC, zaščitenega pred svetlobo, vedno v originalni ovojnini in skupaj z navodili;
  • zdravilo hranite izven dosega otrok;
  • v primeru nejasnosti ali ob pojavitvi neželenih učinkov se vedno obrnite na zdravnika ali farmacevta. Enako velja za uporabo zdravilnih oblik za uho med nosečnostjo in dojenjem.

Šele ob upoštevanju vseh navedenih priporočil ter navodil zdravnika in farmacevta bo uporaba zdravil res učinkovita in varna.


Datum pregleda informacij: julij 2017
 

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje