Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Peroralne tekočine

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Peroralne tekočine

Peroralne tekočine so tekoči zdravilni pripravki za notranjo uporabo, torej so namenjeni uživanju.

Najbolj znana in prav gotovo najpogosteje uporabljana oblika so sirupi. Vsebujejo saharozo, raztopljeno v vodi, sadnih sokovih ali izvlečkih drog, lahko pa vsebujejo tudi različne druge učinkovine. V obliki sirupov tako najdemo najrazličnejša zdravila:

vitaminski sirupi za zdravljenje bolezni metabolizma in prehrane
antibiotični sirupi za zdravljenje okužb
sirupi za izkašljevanje in pomirjanje kašlja
sirupi za zniževanje povišane telesne temperature …

Nekateri od njih se dobijo tudi brez recepta in se uporabljajo za samozdravljenje, kar pa seveda ne velja za antibiotične sirupe.


Kdaj zdravilo v obliki sirupa?

Sirupi so zdravilna oblika, ki bolnikom olajša jemanje zdravila ali pa omogoči njegovo lokalno delovanje. Uporabljamo jih:

pri otrocih : Požiranje tablet pri majhnih otrocih pogosto predstavlja problem. Z uporabo sirupa se temu izognemo. Poleg tega pa velika količina sladil in najrazličnejše arome bolj ali manj uspešno prekrijejo tudi neprijeten okus in vonj zdravila, zaradi katerega otroci še pogosteje odklanjajo jemanje zdravil.
pri starejših ljudeh s težavami pri požiranju
kadar zdravilo deluje lokalno v žrelu in prebavilih, npr. sirup za pomirjanje kašlja z izvlečki drog, zaradi svoje viskoznosti lepo prekrije razdraženo sluznico s sluzmi drog, jo s tem pomirja ter blaži suh, dražeč kašelj.


Na kaj moramo biti pozorni pri uporabi sirupa?

Na pogoje shranjevanja in datum izteka roka uporabnosti po odprtju sirupa. Pozorno preberimo navodila. Nekatere sirupe lahko hranimo na sobni temperaturi, druge le v hladilniku. To še posebej velja za antibiotične sirupe, saj so pogoji shranjevanja in datum izteka roka uporabnosti ob teh pogojih za različne sirupe različni. Nanje vas opozorimo tudi farmacevti ob izdaji zdravila. Ob neupoštevanju teh pogojev je učinkovitost zdravila vprašljiva.

Sirup pred vsako uporabo dobro pretresemo, kadar je ta sirup suspenzija in ne raztopina. In kaj je to suspenzija? Pogosto zdravilo v sirupu ni topno in se čez čas usede na dno stekleničke. Zato je še kako pomembno, da sirup v obliki suspenzije pred vsako uporabo dobro pretresemo. S tem se izognemo nepravilnostim pri odmerjanju zdravila.

Sirupe odmerjamo s pomočjo priložene dozirne žličke ali kapalke, ob predpisanem času. Po vsaki uporabi stekleničko s sirupom dobro zapremo, saj prisotnost kisika kvarno vpliva na zdravilo.

Osebam s sladkorno boleznijo uporabo sirupov zaradi visoke vsebnosti sladkorjev odsvetujemo. Opozorilo pa velja tudi za razne sladkorne nadomestke, ki so v zadnjem času pogosta sestavina sirupov. Fruktoza in sorbitol, npr. ravno tako povzročita dvig glukoze v krvi, še zlasti če sta dodana v velikih količinah, kar pri sirupih ni redkost.


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje