Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Rektalne farmacevtske ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Rektalne farmacevtske oblike

Rektalne farmacevtske oblike so namenjene rektalni uporabi, kar pomeni, da jih dajemo v rektum oz. danko, da bi dosegli sistemski ali lokalni učinek, lahko pa jih uporabljamo v diagnostične namene.
 

Poznamo več vrst teh oblik:

 • svečke,
 • rektalne kapsule,
 • rektalne raztopine in suspenzije (klistirji),
 • praški in tablete za rektalne raztopine in suspenzije,
 • poltrdne rektalne farmacevtske oblike (mazila),
 • rektalne pene,
 • rektalni tamponi.


Svečke
Najpogosteje uporabljene in tudi najbolj poznane so svečke. Izdelujemo jih s stiskanjem ali vlivanjem mase, ki jo sestavlja učinkovina in podlaga, kot je na primer trda mast, kakavovo maslo, različne zmesi iz želatine, vode in glicerola. Pri sobni temperaturi so svečke čvrste, medtem ko se pri telesni temperaturi raztalijo ali raztopijo v črevesnem soku. Zdravila v obliki svečk imajo kar nekaj prednosti. Uporabljamo jih lahko, kadar bolnik zdravila ne more zaužiti zaradi slabosti in bruhanja, kadar je uživanje zdravil nekoliko oteženo npr. po določenih operacijskih posegih, ali ko bolnikovo stanje povsem onemogoča požiranje, lahko jih damo nezavestnemu bolniku. Z uporabo zdravil v obliki svečk se izognemo tudi draženju sluznice prebavil, ki ga povzročajo predvsem nekatera sredstva proti bolečinam, proti revmi. Zelo pomembna pa je uporaba svečk pri otrocih.

 • Svečke, ki vsebujejo paracetamol, znižujejo povišano telesno temperaturo in lajšajo oz. odpravljajo bolečine. Priporočamo jih otrokom z vročino in bolečinami, zlasti po cepljenju, ob prehladu in gripi. Te svečke se dobijo v lekarni tudi brez recepta, vendar se smejo dajati dojenčkom, mlajšim od treh mesecev le po nasvetu zdravnika, najdaljši čas samozdravljenja pa je 5 dni. Na voljo so v treh različnih jakostih: 60 mg so za dojenčke od tretjega meseca do prvega leta, 120 mg za otroke, starejše od enega leta, 500 mg pa za šolske otroke in odrasle.
   
 • Svečke so v rabi tudi za zdravljenje bolezni danke, kot na primer pri hemoroidih. V ta namen se poleg svečk uporabljajo še rektalna mazila, ki jih lahko s pomočjo priloženega nastavka iztisnemo globoko v črevesje.
   
 • Tudi pri zaprtju si lahko pomagamo s svečkami ali pa s tekočinami za rektalno uporabo (s klistirji). Svečke, ki vsebujejo glicerol, blato mehčajo in se uporabljajo pri blažjih oblikah zaprtja, tudi pri otrocih, svečke z bisakodilom pa delujejo močneje, tako da spodbujajo in krčijo stene debelega črevesa. Res pa je, da si pri zaprtju nemalokrat lahko pomagamo, preden posežemo po odvajalih, že z gibanjem in hrano, bogato z vlakninami ter z veliko tekočine, s čaji, saj se na nekatera odvajala lahko kaj hitro navadimo.
   
 • V obliki svečk imamo tudi zdravila proti bruhanju in vrtoglavici, nekatere antirevmatike ...


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje