Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Tablete

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Tablete

Izraz tableta prihaja iz latinskega izraza tabuleta in pomeni ploščica.
So odmerjeni, stisnjeni, trdi zdravilni pripravki, največkrat namenjeni za uporabo skozi usta.
Sestavljene so iz ene ali več učinkovin in pomožnih snovi.
Pomožne snovi omogočajo izdelavo tablet npr. polnila, drsljivci, sredstva za vezanje, sredstva za oblaganje tablet, po drugi strani pa pomožne snovi omogočajo razpad tablete - razgrajevalci, saj tableta razpade v želodcu ali črevesju, kjer se sprosti zdravilna učinkovina in preide v kri.


Katere vrste tablet poznamo in kako jih pravilno uporabljamo?

 • Klasične tablete so trde, najpogosteje okrogle ploščice z ravnimi ali izbočenimi gladkimi površinami z ostrimi oz. enakomerno zaobljenimi robovi. Tableto zaužijemo s tekočino.
   
 • Draže ali filmsko obložena tableta je klasična tableta obložena z varovalno oblogo. Z oblogo se prekrije neprijeten vonj ali okus učinkovine, izboljša videz, doseže lažjo prepoznavnost in požiranje tablete, učinkovino pa se lahko tudi zaščiti pred vplivom okolja npr, če je občutljiva na kisik, svetlobo. Posebna obloga pri gastrorezistentnih tabletah prepreči razpad tablete v želodčnem soku ali pa zaščiti želodčno sluznico pred učinkovino. Draže se praviloma pogoltne in ne pregrize ali prelomi, da obloga obdrži svojo funkcijo.
   
 • Šumeče tablete ali disperzibilne tablete vsebujejo dodane pomožne snovi, ki omogočajo razpad tablete v tekočini. Tableto raztopimo v kozarcu vode in spijemo pripravljen napitek.
   
 • Tablete z upočasnjenim sproščanjem ali podaljšanim sproščanjem, depo tablete ali retard oblike so posebne vrste tablet, kjer je več posameznih odmerkov združenih v eno zdravilno obliko. Tako se doseže ustrezna koncentracija učinkovine v organizmu za daljši čas (npr 24 ur). Običajno se najprej ob razpadu tablete sprosti začetni odmerek, nato pa se počasi, v določenem času, sprosti še vzdrževalni odmerek. Take tablete pogoltnemo cele s tekočino. Praviloma jih ne smemo deliti, pregristi ali prežvečiti, da ohranjajo svojo zgradbo, ki omogoča počasno sproščanje učinkovine.
   
 • Orodisperzibilne tablete so tablete, ki se brez žvečenja raztopijo v ustih in jih lahko jemljemo tudi brez vode. Bolniku omogočajo lažje požiranje in enostavnejše jemanje. Orodisperzibilno tableto raztopimo v ustih.

Poznanih je več vrst tablet, ki se na zunaj le malo razlikujejo. Samo s pravilno uporabo tablete se doseže želeni učinek, zato povprašajte farmacevta za nasvet.


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje