Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Glivične okužbe kože

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Glivične okužbe kože

Glivične okužbe kože lahko opazimo na različnih predelih telesa, zlasti pa na stopalih, nohtih ter v kožnih gubah. Pogostejše so na predelih, kjer se kožne površine stikajo in je koža vlažna, topla ter skrita pred svetlobo. Ne gre le za neprijetno nadlogo, temveč je potrebno okužbo zdraviti, da se ne prenese na druge dele telesa ali na druge ljudi. Posledice nezdravljene okužbe so lahko brazgotine na koži, bolečine pri hoji zaradi zadebeljenih nohtov, večja je možnost bakterijske okužbe. Pri odpravi težav lahko lekarniški farmacevt oceni stopnjo težav, priporoči obisk zdravnika ali svetuje pri izbiri primernega zdravila za samozdravljenje ter druge ukrepe, ki pomagajo preprečiti širjenje okužbe in hitrejše zdravljenje.


Kako prepoznamo glivično okužbo?

Spremembe na koži so različne, odvisne od okuženih predelov telesa. Glivice na nohtih se običajno pojavijo po predhodnih poškodbah kože ali nohtov ter prekomernem potenju in pogostih opravilih z vodo. Zato so pogostejše pri športnikih pri nekaterih poklicih (vojaki, kuharice, čistilke). Najprej se opazi rumeno obarvanost, zadebeljenost in krhkost nohtov prstov rok ali pogosteje nog, zlasti na palcih. Koža na stopalih postane srbeča, luskasta, razpokana, pordela in ima neprijeten vonj. Lahko se pojavijo tudi drobni vodeni mehurčki, skelenje in bolečine pri hoji. Okužba se običajno začne med prsti. Značilna mesta okužb so tudi v dimljah, kožnih gubah, pod dojkami in pazduhami. Okuženi predeli so običajno okrogle oblike, srbeči, imajo ostro omejeno rdečino s poudarjenim robom, v notranjem delu okuženega področja rdečina izgineva.
Dovzetnost za okužbo povečajo nekatere bolezni, kot so sladkorna bolezen in bolezni zmanjšane imunske odpornosti ter jemanje določenih zdravil, na primer nekaterih zdravil za zdravljenje rakavih obolenj. Z glivicami se lahko okužimo tudi preko okužene živali.


Kdaj je dobro obiskati zdravnika?

Kadar nismo prepričani, da gre za glivično okužbo in kadar gre za razširjeno bolezen je potrebno obiskati zdravnika. Znaki glivične okužbe so lahko zelo podobni in zamenljivi z drugimi okužbami kože, zato lahko končno potrditev postavi le zdravnik. Zdravnika obiščemo tudi, ko spremembe na koži trajajo dlje časa ali se znaki ne odpravijo po dveh do treh tednih samozdravljenja.


Kaj moramo vedeti o zdravljenju glivičnih okužb?

Šele ko dobro poznamo znake glivične okužbe ter gre za začetne in površinske okužbe kože, lahko težave samozdravimo z zdravili, ki jih nanesemo na očiščeno in posušeno prizadeto kožo. Ti izdelki uničujejo glivice, pravimo jim antimikotiki. V lekarnah so na voljo brez recepta v obliki kreme, pršila, gela ali tekočine. Nekateri izdelki so namenjeni tudi odstranitvi obolelega nohta, kasneje pa je potrebno nadaljevati z uporabo antimikotika. Ti izdelki niso primerni za osebe s sladkorno boleznijo. Zdravljenje razširjenih in dolgotrajnih okužb poteka s tabletami ali kapsulami z antimikotiki, ki jih prepiše zdravnik, bolnik pa jih zaužije. V tem primeru je potrebna pozornost pri sočasnem jemanju z nekaterimi drugimi zdravili, zato mora bolnik vedno povedati zdravniku in farmacevtu, katera zdravila vse uporablja.

Z uporabo izdelkov za nanos na kožo ali zdravil za uživanje se običajno stanje glivične okužbe kože hitro izboljša, vendar je potrebno upoštevati podano navodilo glede trajanja uporabe zdravil za popolno odstranitev glivice. Upoštevati je potrebno tudi ukrepe za nego in higieno kože. Za nasvete o odpravi glivičnih okužb kože lahko vprašate tudi v lekarni.


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne 
mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm.

 


Anketa


Iskanje