Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Kaj morate vedeti o ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kaj morate vedeti o svojih zdravilih?

Ste se že kdaj vprašali, kako dobro pravzaprav poznate svoja zdravila? Kakšen je namen uporabe določenega zdravila? Ali lahko zdravila vzamete hkrati? Kako hrana vpliva na pravilno delovanje vaših zdravil? Ste začeli poleg zdravil jemati prehransko dopolnilo, pa se vam je zdravstveno stanje poslabšalo in niste vedeli zakaj?

Pomembno je, da je bolnik dobro informiran o zdravilu, ki ga bo uporabljal oziroma ga uporablja. Prva navodila in informacije poda zdravnik. O informacijah v zvezi z zdravili naj bolnik vpraša tudi farmacevta v lekarni ob izdaji zdravila ali kasneje, ko se ob uporabi zdravila pojavijo morebitni dvomi ali težave. Vedno je treba natančno prebrati priloženo navodilo za uporabo. To navodilo naj se hrani do konca uporabe zdravila, če bo bolnika kasneje zanimala še kakšna informacija v zvezi z zdravilom.

 

Informacije, ki jih morate poznati o svojih zdravilih

Kako se imenuje zdravilo in za kaj ga uporabljate?
Kdaj in kako naj uporabim zdravilo?
Kako pogosto naj jemljem zdravilo? 
Ali naj vzamem zdravilo vedno ob enakem času? 
Kako naj pravilno uporabim farmacevtsko obliko zdravila (na primer: Ali smem tableto razpoloviti ali zdrobiti?) 
Ali naj zdravilo vzamem na prazen želodec ali s hrano?
Kaj naj storim, če pozabim vzeti zdravilo, ali če ga vzamem preveč?
Kako dolgo naj jemljem zdravilo?
Ali lahko zdravilo povzroči alergijsko reakcijo? 
Ali lahko pričakujem neželene učinke zdravila? 
Ali zdravila lahko vplivajo na sposobnost upravljanja vozil in strojev?
Ali naj se izogibam sočasnemu pitju alkohola, jemanju drugih zdravil in uživanju hrane ter prehranskih dopolnil? 
Kakšen je vpliv zdravila na nosečnost in dojenje? 
Kako naj shranjujem svoja zdravila? 

Tudi zdravila, izdana brez recepta, je treba pravilno uporabljati. V lekarni pomagamo pri izbiri ustreznega zdravila za lajšanje in odpravo zdravstvenih težave in znakov bolezni, ki ne zahtevajo posvetovanja z zdravnikom. Opozorimo tudi na najdaljši čas samozdravljenja in v katerih primerih mora bolnik obiskati zdravnika.

Uporabljate osebno kartico zdravil

Svetujemo vam, da si zapišete imena vseh zdravil, ki jih uporabljate. Ta seznam olajša jemanje zdravil v domačem okolju, v veliko pomoč pa je tudi pri obisku različnih specialistov oziroma pri sprejemu v bolnišnico. Lahko je tudi koristen pripomoček za svojce, ki skrbijo za vaše zdravljenje. Pregleden seznam zdravil oziroma osebno kartico zdravil s podatki o predpisanem odmerjanju in načinu jemanja posameznih zdravil, namenu uporabe ter dodatnimi opozorili, na katera mora biti bolnik pozoren ob jemanju zdravil vam lahko izdelamo tudi v Gorenjskih lekarnah.

Dogovorite se za osebni posvet s farmacevtom

Da bodo rezultati zdravljenja z vašimi zdravili kar najboljši za vas, se odločite za storitev pregled uporabe zdravil. Farmacevt se v dogovorjenem terminu popolnoma posveti bolniku in izvede pogovor v ločenem svetovalnem prostoru lekarne. Med posvetom lahko povprašate za dodatne informacije ter razrešite morebitne težave, povezane z uporabo zdravil, in se seznanite s predlogi za njihovo uporabo. Za storitev pregled uporabe zdravil se lahko odloči vsakdo, ki uporablja zdravila, izdana na recept ali brez recepta, prehranska dopolnila in druge izdelke. Še posebej pa je ta posvet lahko koristen, če ima bolnik vprašanja ali težave, povezane z zdravili, sočasno uporablja več zdravil, dobi novo zdravilo, je bil pred kratkim odpuščen iz bolnišnice, ima zdravila predpisana s strani več zdravnikov in na obnovljive recepte.

 

Več o izdelavi osebne kartice zdravil in storitvi pregled uporabe zdravil vprašajte v lekarniških enotah Gorenjskih lekarn.

mag. Nina Pisk, mag. farm., spec.

Datum objave informacije: september 2017


Anketa


Iskanje