Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Kaj naj si pripravim ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kaj naj si pripravim pred odhodom v porodnišnico?

Bliža se čas poroda, nestrpno pričakovani dogodek. Hormoni takrat divjajo, osredotočenost na dogodek je popolna in težko takrat razmišljamo o ostalih rečeh. Najbolje je, da imamo vse že vnaprej pripravljeno. V pomoč smo vam sestavili seznam, katerega bodo nekatere porodnice izkoristile v celoti, nekatere pa nekoliko manj. Tako bo na primer prsna črpalka nepogrešljiv pripomoček za mamice, ki bodo imele težave z začetnim dojenjem ali tiste, ki bodo imele presežek mleka, medtem ko nekatere tega pravzaprav ne bodo potrebovale.


V lekarni so na voljo naslednji izdelki:

Največkrat v porodnišnicah porodnice dobijo zadovoljivo število higienskih vložkov, vendar pa vseeno ne škodi, če imate s seboj rezervni paket. Izbirajte med dobro vpojnimi vložki iz naravnih materialov, ki jih je potrebno redno menjavati, seveda tudi odvisno od količine čišče. Mrežaste hlačke so praktičen pripomoček tik po porodu, saj se izognemo robovom spodnjega perila, hkrati pa so primerne ob uporabi higienskih vložkov. Običajno zadošča kakšen komad ali dva. Izbirate lahko med različnimi velikosti (S, M, L, XL). Blazinice za dojenje so namenjene zaščiti oblačil med dojenjem, ki morajo biti visoko vpojne, zračne. Dobro je, da imajo na zunanji strani lepilni trak za lažje fiksiranje. V času dojenja, se vsaj v začetnem obdobju, še posebno po rojstvu prvega otroka,  svetuje uporaba mazila za nego dojk. Mazilo z dekspantenolom se uporablja za nego dojk med dojenjem, zdravljenje vnetih in razpokanih prsnih bradavic ali nego dojenčka za preprečevanje in zdravljenje pleničnega izpuščaja. Dekspantenol, glavna učinkovina v mazilu, se v dermalnih celicah hitro pretvori v pantotensko kislino (vitamin B5), ki ima pomembno vlogo pri tvorbi in obnovi kože ter sluznic. Ustrezno zaščito nudi tudi mazilo z lanolinom. Mazili se naneseta na prsne bradavice po vsakem dojenju. Za odpravljanje že obstoječih težav na bradavicah, nastalih pri dojenju, pa lahko uporabite komprese, obkladke, prepojene z gelom, ki blažijo vnete  bradavice, zmanjšajo otekline in preprečujejo vnetja.

Naslednje stvari s seznama boste potrebovale le pogojno. Najbolje, da pripravite pomožni seznam, ki ga boste uporabili le, če bo potrebno. Nastavek za dojenje bo v pomoč mamicam z zelo majhnimi, vdrtimi bradavicami, tistimi z zelo občutljivimi bradavicami ali pa kadar se dojenček s težavo privaja dojenju. Izdelani so iz silikona, v dveh različnih velikostih. Prilegati se mora tako otroku kot materi. Prsna črpalka je lahko dober pripomoček na začetku uvajanja dojenja, ko nekateri novorojenčki še ne znajo ali zmorejo piti z dojke ali pa smo še sami malo nerodni pri dojenju. Kasneje nam lahko pride prav ob pomanjkanju mleka za vzpodbujanje laktacije ali ob presežku, ko si nekatere mame nekaj tega mleka tudi shranijo. Tolažilne dude v nekaterih porodnišnicah niso najbolj zaželene. Pri nekaterih dojenčkih so lahko v pomoč, sami pa boste presodili, kaj je najbolje za vašega otroka. Dobro je, če vam te izdelke domači pred uporabo dobro umijejo.

S seboj pa ne pozabite vzeti tudi nekaj oblačil, najbolje kar nosečniških, saj ob odhodu iz porodnišnice še ni za pričakovati, da bodo pravšnja oblačila, ki smo jih nosili pred nosečnostjo. Posebno v zimskih mesecih je dobro imeti na voljo tople nogavice. Izdelke za osebno higieno kot so zobna pasta, krtačka in gel za tuširanje  si lahko pripravimo vnaprej. Modrček za dojenje naj bo primerne velikosti, vsaj eno številko večji kot običajno. Copati naj bodo udobni in predvsem varni, nedrseči. Polnilec za mobilni telefon bo omogočal, da boste z veselo novico lahko seznanili vse domače in prijatelje. Pripravljen pa imate lahko tudi fotoaparat, da boste z njim obeležili srečen dogodek, v naglici namreč na to lahko hitro pozabimo.

Pripravljen seznam bo olajšal marsikatero tegobo, tako da se boste  z mislimi lahko posvetili pomembnemu dogodku, rojstvu novega življenja. Srečno!

 

Datum priprave informacije: februar 2015

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag.farm.


Anketa


Iskanje