Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Kako izbrati ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kako izbrati počitniško lekarno za otroke?

Ob toplem, sončnem vremenu tudi  otroci že težko pričakujejo konec šolskih dni in začetek počitnic. Vam je na dopustu vročina, prehlad ali manjša poškodba pri otroku že kdaj pokvarila brezskrbne dni? Poleg oblačil in vseh pripomočkov, ki spadajo k počitnicam, poiščimo prostor tudi za počitniško lekarno, ki nam bo odvrnila marsikatero nevšečnost.


Kaj spada v počitniško lekarno za otroke?

Počitniška lekarna naj vsebuje obvezilni material, kot so sterilna gaza, povoji (manjših velikosti), varnostne zaponke, vodoodporni obliži (za otroke so še posebej privlačni obliži s tiskanim motivom risanih junakov), dodajmo tudi  škarje. Za oskrbo udarnin, ureznin in ostalih površinskih ran pripravimo razkužilo za rane, priporočljivo je tako, ki ne vsebuje alkohola, da otroka »ne peče«. Z mazilom za rane bomo prispevali k hitrejšemu celjenju blažjih površinskih poškodb kože. Dobro je, da je na dosegu rok tudi pinceta (za odstranjevanje klopov ali tujkov).

Za zaščito otroške kože pred soncem  je potrebno imeti pripravljene tudi izdelke s primernim zaščitnim faktorjem. Pri otrocih posegamo po faktorjih z visoko in zelo visoko zaščito.

Za lajšanje blažjih zdravstvenih težav pripravimo zdravila za zniževanje povišane telesne temperature oziroma lajšanje bolečine. Izberimo take oblike, ki bodo ustrezale starosti in teži otroka (npr. svečke, sirupi). Še posebno, če je otrok podvržen pogostemu vnetju ušes, pripravimo kapljice za lajšanje bolečine v ušesih ob blagem vnetju. V kolikor pričakujemo, da bo velik del aktivnosti potekal v vodi, za takega otroka s seboj vzemimo tudi ušesne čepke, ki so vodoodporni in se prilegajo velikosti ušes. Za lokalno zdravljenje blažjih okužb v ustni votlini in žrelu vzemimo s seboj antiseptike.  Za otroke, ki že znajo raztopiti različne trdne oblike v ustih (npr. trdne bonbone), so na voljo v obliki pastil, za mlajše pa tudi v obliki razpršila. V kolikor pričakujemo prihod novih zobkov, pripravimo tudi izdelke za lajšanje bolečine v ustni votlini v obliki gela ali kapljic.

 Prebavne težave so pogost spremljevalec počitniških dni, zato imejmo pri roki pripravljene tako izdelke za lajšanje težav pri driski kot tudi zaprtju. Kot preventivo in podporno zdravljenje pri driskah, napenjanju in drugih prebavnih motnjah, lahko uporabimo probiotike. Kadar je vzrok zaprtju običajno spremenjena prehrana ali dopustniške navade, imamo s sabo lahko osmozno odvajalo z laktulozo ali odvajala, ki povečujejo volumen blata. Kadar pa zaprtje traja že več dni, je pametno uporabiti glicerinske svečke, ki so namenjene otrokom. Ob driski, prekomernemu potenju ali bruhanju je potrebno nadomestiti velike izgubo vode in elektrolitov, zato naj bo dosegljiva tudi peroralna rehidracijska sol, ki jo, raztopljeno v vodi, otroku dajemo previdno, večkrat v manjših količinah.

Veliko otrok ima pogosto težave s potovalno slabostjo, ki jo lahko izzovejo različna transportna sredstva. Za preprečevanje slabosti, bruhanja in/ali vrtoglavice, povezane s potovalno boleznijo, vzemimo s sabo zdravilo, ki je na voljo brez recepta in je primerno za starejše otroke. Na voljo pa je tudi nekaj drugih izdelkov in pripomočkov.

Počitniška lekarna naj vsebuje tudi sredstva za zaščito pred piki žuželk in izdelke za odpravljanje težav po piku. Tudi zdravila proti alergijam in za blažitev težav pri alergijah, primerna za otroke, naj imajo svoje mesto. Uporabimo jih lahko na primer tudi ob alergijski reakciji po piku žuželk ali stiku z ožigalkarji.

Posebno pozornost namenite tudi pravilnemu shranjevanju počitniške lekarne. Najbolje jo je hraniti na enem mestu, v posebnih torbicah ali škatlah, ki ne prepuščajo svetlobe in vlage. Pazite na primerno temperaturo shranjevanja zdravil, ki običajno ne sme biti višja od 25 °C. Še posebno pazljivo shranjujte tista zdravila, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja (inzulini, biološka zdravila …). Shranjujte nedosegljivo otrokom!

Ne pozabite tudi na zdravila, ki jih otrok dobi na recept in jih mora redno jemati!

Za vsako zdravilo se s farmacevtom ali zdravnikom posvetujte o pravilni uporabi. S seboj vzemite tudi priloženo navodilo za uporabo.

 

Datum priprave informacije: junij 2015


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag.farm.


Anketa


Iskanje