Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Dobro obvladovanje ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Dobro obvladovanje osteoporoze?

Osteoporoza je bolezen kosti, ki prizadene skoraj vsako drugo žensko in vsakega petega moškega po 50. letu. Kosti postanejo krhke in lomljive, bolezen je tiha in se jo pogosto odkrije šele, ko pride do osteoporoznega zloma z usodnim vplivom na kakovost bolnikovega življenja. Zdravnik se za zdravljenje osteoporoze z zdravili pri posameznem bolniku odloči prav na podlagi izračunanega tveganja za osteoporozni zlom. Dostopna zdravila za zdravljenje osteoporoze so učinkovita, vendar uporaba večine zmanjša nevarnost za zlome le približno za polovico. Kaj vse je torej pomembno za dobro obvladovanje bolezni?

 

Zdravila uporabljajmo pravilno in redno.
Zdravila prve izbire za zdravljenje osteoporoze so bifosfonati. Delujejo kot močni zaviralci razgradnje kosti. Zdravila je potrebno jemati redno daljši čas in tako pogosto, kot je pri posameznem zdravilu predpisano (npr. 1 x tedensko, 1 x mesečno, 2  zaporedna dneva 1 x mesečno,…). Zaradi slabšega učinka ob prisotnosti hrane ter možnosti draženja sluznice prebavil zahtevajo omenjena zdravila poseben režim odmerjanja, katerega dosledno upoštevajmo. Zdravilo z bifosfonatom v obliki tablete je torej potrebno pogoltniti celo, zjutraj na tešče, z velikim kozarcem vode ter v pokončnem položaju (stoje, sede). Po zaužitju zdravila je potrebno biti tešč in v pokončnem položaju še vsaj 1 uro.

 

Poskrbimo za zadosten vnos vitamina D in kalcija.
Zadostne količine vitamina D v telesu so pogoj za vgrajevanje kalcija v kostnino, poleg tega je vitamin D ključen za delovanje mišičnih vlaken. Vsi bolniki z osteoporozo potrebujejo dodatek vitamina D, večina v odmerku 800 – 1000 enot dnevno oziroma 5600 – 7000 enot enkrat tedensko. Vitamin D je nekaterim zdravilom za osteoporozo že dodan, pri drugih pa ga je potrebno še dodajati, najpogosteje v obliki kapljic vsak dan ali enkrat tedensko. Bolniki, ki se zdravijo zaradi osteoporoze, potrebujejo dnevno 1200 mg kalcija, enako velja za vse ženske po 50 letu ter moške po 70 letu. Najbolj preprosto in naravno je zaužiti predpisano količino kalcija s hrano (največ kalcija vsebuje mleko in mlečni izdelki), vendar to vedno ni mogoče. V takih primerih so na voljo kalcijevi dodatki. Preden se odločite za nakup slednjega, vam svetujem posvet z lekarniškim farmacevtom, ki bo preveril primernost odmerka kalcija ter predlagal tudi ustrezen režim odmerjanja. Pretirano jemanje kalcijevih dodatkov ter nekatera bolezenska stanja so namreč lahko povezana z določenimi tveganji, poleg tega kalcij lahko ob sočasnem odmerjanju zmanjša učinke ostalih zdravil.

 

Izboljšajmo telesno pripravljenost. Užijmo dovolj beljakovin.
Redna telesna vadba ima ugodne učinke na kosti ter poveča izgradnjo mišične mase. Najprimernejše dejavnosti so hoja, tek, hoja po stopnicah, ples,…  Še posebej koristno je gibanje na svežem zraku, saj se tako poveča nastajanje vitamina D pod vplivom sončnih žarkov. Za bolnike z osteoporozo je pomembno, da z vadbo ne pretiravajo, vendar jo izvajajo redno. Manj primerne oblike vadbe so tiste, ki povečajo nevarnost padcev (npr. alpsko smučanje, rolanje,…). Z vidika ohranjanja mišične mase in telesne zmogljivosti je še zlasti pri starostnikih pomemben zadosten vnos beljakovin s hrano. Za bolnike z osteoporozo to pomeni 1g beljakovin/kg telesne mase dnevno.

 

Zmanjšajmo nevarnost padcev.
Padci se pri bolnikih z osteoporozo zaradi krhkosti kosti pogosteje končajo z zlomi. Bolnike opozarjamo na korekcijo vida in čim manj pogosto uporabo zdravil, ki lahko povzročijo omotice in slabše ravnotežje (npr. uspavala, pomirjevala,…). V domačem okolju je dobro odstraniti vse ovire, ki bi povečale tveganje za padce (npr. manjše kose pohištva, slabo pritrjene preproge, žice na tleh,…), ter pritrditi držala in ograje.

 

Dobra izgradnja kosti v mladosti pomeni naložbo za našo starost.
Verjetnost osteoporoze je večja, če v obdobju tvorbe kosti (do 30. leta) te niso dosegle največje mase. V prehrano v vseh življenjskih obdobjih vključimo izdelke bogate s kalcijem. Izogibajmo se alkoholu in kajenju. In kar je najpomembneje za naše kosti v starosti: bodimo redno telesno aktivni.

 

Barbara Koder, mag.farm.

Datum priprave informacij: september 2016


Anketa


Iskanje