Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Kako odstraniti naglavne ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kako odstraniti naglavne uši pri otrocih

Uši so pogosta nadloga šol in vrtcev, kjer imajo velike skupine otrok tesne medsebojne stike. Naglavne uši namreč ne skačejo in ne letajo iz glave na glavo, prenašajo se s tesnimi stiki preko pokrival, oblačil, plišastih igrač, ležišč, glavnikov. Možna je celo okužba v bazenih, saj uši plavajo v vodi.

Ko uši odkrijemo, je pomembno, da čimprej pričnemo z zdravljenjem okužene osebe s primernimi preparati, ki so na voljo v lekarni. Preventivno pregledamo tudi vse, ki so bili v stiku z otrokom, tako da jim lase prečešemo z gostim glavnikom nad umivalnikom. Za popolno učinkovitost moramo poskrbeti tudi za razušitev predmetov in prostorov, ki so bili v stiku z okuženo osebo. Najpomembneje je, da smo pri odpravljanju uši čim bolj temeljiti tudi še potem, ko smo se jih že znebili in redno preverjamo otrokovo lasišče.

Splošen postopek odstranjevanja naglavnih uši:

  • izdelek proti ušem nanesemo enakomerno po vsem lasišču (suho ali mokro lasišče glede na navodila proizvajalca) in pri tem pazimo, da prekrijemo celotno lasišče
  • izdelek pustimo učinkovati toliko časa, kolikor je predpisano (zelo pomembno je natančno upoštevanje navodil posameznega preparata)
  • če izdelek proti ušem zaide v oči, nos ali usta, ga speremo z veliko količino vode
  • izdelek proti ušem nato temeljito speremo in prečešemo lase z gostim glavnikom, da odstranimo ostanke gnid in uši
  • če želimo biti karseda uspešni že v prvem poskusu, preostale gnide z las odstranimo ročno - z nohti
  • glede na navodilo proizvajalca postopek ponovimo

Kateri izdelki proti ušem so na voljo in kako jih pravilno uporabimo?

V lekarni imamo na voljo različne oblike preparatov proti ušem: losjone v pršilu, šampone in balzame, ki so namenjeni uničevanju uši ali kot preventiva. Določenim izdelkom je dodan tudi glavnik, ki je namenjen za lažje odstranjevanje uši in gnid. Glavnik se lahko kupi tudi posamezno, obstaja pa celo elektronski glavnik, ki sproži blag električni sunek in na ta način uniči uši. Preventivno so na voljo tudi šamponi z eteričnim oljem sivke ali gumice za lase, ki vsebujejo eterična olja.

Preparati se med seboj razlikujejo po načinu uporabe, trajanju nanosa ter potrebi po ponavljanju tretmajev.  Izdelki, ki so trenutno na voljo v lekarnah, vsebujejo naravne učinkovine – izvlečke kokosovega olja in eteričnih olj (janež, indijska melija, sivka …). Na uši delujejo mehansko, tako da jih obdajo s filmskim ovojem. Uši se tako zadušijo in poginejo. Pri gnidah, ki so pritrjene na lase, losjon raztopi vezivo, s katerim so pritrjene, gnide pa zato propadejo. Ker ti preparati ne vsebujejo kemičnih snovi, temveč delujejo zgolj mehansko, uši nanje ne morejo postati odporne.

Večina preparatov je primerna za uporabo pri otrocih po dopolnjenem 6 mesecu starosti, vendar obstajajo izdelki, ki so primerni za uporabo pri otrocih  šele po 1. oziroma 2. letu starosti, zato je pred uporabo potrebno natančno prebrati navodila proizvajalca.

 

Pripravila: Maruša Cvek, mag.farm.

Datum priprave: September 2017


Anketa


Iskanje