Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Kako pravilno negovati ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kako pravilno negovati zobe in ustno votlino

Zobje predstavljajo temelj v človeškem organizmu. Temelj zdravja in lepote. Zato je skrb za lepe in zdrave zobe še posebej pomembna.

Za temeljito in popolno čiščenje zob se moramo zavedati, da vsak zob sestavlja pet ploskev.

S pravilno rabo zobne ščetke lahko očistimo zunanjo, notranjo in grizno površino zoba. Najbolj učinkovito in varno za zobno sklenino je, da ustno votlino speremo z vodo po vsaki jedi, zobe pa ščetkamo zjutraj in zvečer, vsaj 20 minut po hranjenju. Tako preprečimo poškodbo sklenine zaradi prisotnosti prebavnih encimov, s ščetkanjem približno na 12 ur pa preprečimo razrast bakterijskega biofilma ter tako zaščitimo dlesni in zobe. Za ščetkanje uporabimo čim mehkejšo zobno ščetko. Obloge odstranimo  z majhnimi krožnimi gibi ter minimalnimi pritiski na dlesen in površino zoba. Ščetkanje ni časovno omejeno. Zobe čistimo toliko časa, dokler z jezikom ne občutimo gladke površine. Ko s ščetkanjem končamo, izpljunemo ostanek zobne paste in zob ne spiramo. Tako omogočimo, da se fluor, ki je prisoten v zobni pasti, vgradi v zobno sklenino.

Zobna ščetka ne doseže stranskih površin in dlesni med zoboma. Te površine imenujemo medzobni prostori in predstavljajo okoli 30 odstotkov zobne površine. Pri čiščenju le-teh si pomagamo z medzobnimi ščetkami ali zobno nitko.

Pomembna je pravilna uporaba zobne nitke, ki jo imejmo ves čas pod nadzorom. Razdalja med palcem ene roke in kazalcem druge naj bo kar najmanjša. Tako najbolj enostavno in najbolj varno upravljamo z zobno nitko, ne da bi pri tem poškodovali dlesni. Nitko z nežnimi žagajočimi premiki vodimo po medzobnem prostoru (je ne vlečemo), vendar pa zaradi anatomske oblike nekaterih zob lahko uspešno očistimo le sprednje zobe. Iz tega razloga se pri čiščenju medzobnih prostorov bolj nagibamo k uporabi medzobnih ščetk.

Z medzobno ščetko vstopimo v medzobni prostor tik ob dlesni in jo nato odstranimo. Z enim vstopom v medzobni prostor odstranimo vse nečistoče, zato večkratna uporaba medzobne ščetke v enem medzobnem prostoru ni potrebna. Pomembno je, da izberemo ustrezno velikost medzobne ščetke. Najbolje je, da jo določi zobozdravnik z merjenjem medzobnih prostorov. Če velikosti medzobnih prostorov ne poznamo, je priporočljiva srednja velikost medzobne ščetke. S to izbiro pokrijemo večino medzobnih prostorov, omogoča pa nam tudi orientacijo v nadaljnjem izboru medzobne ščetke, če je le-ta premajhna ali prevelika.

Osebe z implantati, mostički ali ortodontskim aparatom naj namenijo posebno pozornost negi zob in ustne votline. Z uporabo medzobnih ščetk in posebnih zobnih ščetk lahko učinkovito odstranimo obloge tudi v teh primerih in tako preprečimo nastanek bolezni dlesni.

Tudi pri vnetjih dlesni lahko s pravilnim čiščenjem dlesni in zob dlesni okrepimo in preprečimo napredovanje vnetja. Če pri vnetju dlesni pravočasno ne ukrepamo, pride do razvoja paradontoze in trajne poškodbe obzobnih tkiv, ki vodi v izpadanje zob. Okužba se lahko razširi in povzroči izpadanje las, težave s srcem...

Higieno ustne votline zaključimo s strgalom za jezik, s katerim odstranimo obloge na jeziku.

Največ za zdrave zobe in lep nasmeh naredimo sami s pravilno higieno ustne votline, dlesni, jezika in zob ter z rednimi preventivnimi pregledi enkrat letno pri zobozdravniku.

 

Gorenjske lekarne
Ana Mlakar, mag. farm.


Anketa


Iskanje