Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Kako prepoznati naravno ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kako prepoznati naravno kozmetiko?

V zadnjih letih je postala naravna kozmetika velik trend, saj je izbira izdelkov, na katerih je navedena oznaka »naravno« ogromna, vendar to še ne pomeni, da so izdelki dejansko naravni. Verjetno si večina ljudi pod tem imenom predstavlja izdelke, ki vsebujejo vse sestavine naravnega izvora, mogoče celo nabrane nekje v naravi, sušene pod kozolcem in skrbno pripravljene pod rokami pridnih nabiralk in izkušenih babic. Vendar temu ni tako: beseda »naravno« ima v kozmetiki definicijo, ki se razlikuje od naše predstave. Prav tako se oznaka »naravno« razlikuje od oznake »ekološko«, medtem ko imajo oznake »eko(loško)«, »bio« in »organsko« v kozmetiki enak pomen: »ekološko« je pravilni in uradni slovenski izraz, »organsko« izhaja iz angleške besede organic, medtem ko »bio« izhaja iz francoske besede biologique.

Področje naravne kozmetike ni zakonsko urejeno, posledično ni opredeljenih kriterijev, ki bi jih izdelki morali izpolnjevati, da bi jih lahko označili kot naravne. Zato je Evropsko združenje proizvajalcev kozmetičnih izdelkov na svoji spletni strani objavilo kratko pojasnilo o naravni kozmetiki: »Izraz »naravno« na kozmetičnih izdelkih se nanaša na izvor sestavin ali na sestavo izdelka, medtem ko oznake »ekološko«, »bio« ali »organsko« pomenijo, da so surovine izdelane v skladu s specifičnimi pravili in zahtevami. Zahteve za oznako »naravno« in/ali »organsko« na kozmetičnih izdelkih v različnih državah interpretirajo različno, ker so različne organizacije vzpostavile svoje standarde in sisteme certificiranja.«

Glede na smernice velja, da je naravna kozmetika tista, ki vsebuje sestavine rastlinskega, živalskega ali mineralnega izvora in so pridobljene izključno s fizikalnimi, mikrobiološkimi in encimskimi metodami.

Bolj stroge zahteve veljajo za ekološko kozmetiko. Pri tej kozmetiki je celoten proces od ekološkega gojenja rastlin (brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil) do pridobivanja surovin popolnoma naraven, brez dodanih sinteznih snovi in uporabe ionizirajočega sevanja.

Kako naj torej uporabnik zaupa izdelkom, za katere proizvajalci navajajo, da so naravni? Da ne gre le za oglaševalske trike, s katerimi se zvišajo cene izdelkom? Edino pomembno zagotovilo so certifikati, ki jih izdelek pridobi, če dosega standarde in merila za naravno kozmetiko, katere določajo pooblaščeni organi. Uporabnik tako najlažje prepozna naravno kozmetiko s pomočjo slike certifikata, ki je na ovojnini. Med posameznimi certifikati se pojavljajo določene razlike, vendar pa vsi določajo, da naravna kozmetika ne sme vsebovati sinteznih barvil in dišav, določenih konzervansov (trditev brez konzervansov na izdelkih se nanaša izključno na odsotnost parabenov, saj so določeni konzervansi – npr. benzojska in sorbinska kislina – v naravni kozmetiki dovoljeni), gensko spremenjenih sestavin, parafina in drugih naftnih derivatov ter silikona. Prav tako ne sme biti preizkušena na živalih, proces izdelave ter ovojnina morata biti prijazna do okolja, izdelki ne smejo biti obsevani z ionizirajočim sevanjem.

 

Na kratko bomo predstavili najbolj uveljavljene certifikate za naravno in ekološko kozmetiko:

 • BDIH logotipNemški certifikat BDIH pridobi izdelek, katerega proizvodni procesi so strogo nadzorovani, sestavine so naravne, določeno je, katere od njih morajo biti ekološkega izvora. Dovoljeni so konzervansi, ki so identični naravnim spojinam (np. benzojska kislina in njene soli, salicilna kislina, sorbinska kislina in njene soli ter benzilni alkohol). Izdelek ne sme vsebovati sestavin, ki so preizkušene na živalih, sintetičnih dišav in barvil, parafinov, silikonov, naftnih derivatov, anorganskih soli in mineralov (razen izjem), živalskih sestavin, gensko spremenjenih organizmov… Prepovedano je obsevanje izdelkov, ovojnina mora biti iz sestavin, ki so biološko razgradljive.

       BDIH certifikat je najbolj razširjen v Sloveniji.

 

 • NaTrue certifikatCertifikat NaTrue je prav tako nemški. Izdelki so glede na kriterije razvrščeni v tri skupine:
 • NaTrue naturalnaravna kozmetika: najmanjši delež naravnih sestavin in največji delež kemijsko spremenjenih naravnih sestavin sta odvisna od vrste kozmetičnega izdelka;
 • NaTrue natural cosmetics with organic portionnaravna kozmetika z deležem ekoloških sestavin: izdelek mora vsebovati najmanj 70% naravnih sestavin iz ekološke pridelave in največ 15% naravnih sestavin, ki so lahko kemijsko spremenjene;
 • NaTrue organic cosmeticsekološka kozmetika: izdelek mora vsebovati najmanj 95% naravnih sestavin iz ekološke pridelave in največ 15% naravnih sestavin, ki so lahko kemijsko spremenjene.

 

Certifikat NaTrue postavlja tudi visoke zahteve za ovojnino izdelkov.

 

 • Rezultat iskanja slik za ecocert certifikatEcocert je francoski certifikat, ki opredeljuje »naravni« ali »naravni in ekološki« kozmetični izdelek.

Po zahtevah certifikata mora imeti »naravni« izdelek vsaj 50% sestavin rastlinskega izvora ter najmanj 5% vseh sestavin mora biti ekoloških. Certifikat »naravni in ekološki« pridobijo izdelki, ki imajo najmanj 95% sestavin rastlinskega izvora in najmanj 10% sestavin ekoloških.

 

 • Cosmebio je prav tako francoski certifikat, ki glede na zahteve razvršča izdelke v dve skupini:
 • Rezultat iskanja slik za cosmebio ecocertifikat z oznako »eco« pridobijo izdelki, ki vsebujejo vsaj 95% naravnih sestavin oz. so le-te naravnega izvora, od tega je vsaj 50% sestavin rastlinskega izvora, ki so ekološkega porekla.
 • Rezultat iskanja slik za cosmebio biooznako »bio« pridobijo izdelki, ki vsebujejo vsaj 95% naravnih sestavin oz. so le-te naravnega izvora, od tega je vsaj 95% sestavin rastlinskega izvora, ki so ekološkega porekla.

 

 • Rezultat iskanja slik za soil association certifikatSoil Association je britanski certifikat. Pridobi ga izdelek, ki ustreza strogim zahtevam, med drugim mora vsebovati najmanj 95% ekoloških sestavin.

 

 • Rezultat iskanja slik za icea certifikatICEA je italijansko združenje za dodeljevanje certifikatov.

Podobno kot ostali certificira dve vrsti izdelkov: »naravno« in »ekološko«. Vendar pa ne predpisuje najmanjše dovoljene količine naravnih in ekoloških sestavin ali največje dovoljene količine sinteznih sestavin. Določa pa nekatere dovoljene in nedovoljene sestavine, procese priprave in izdelave ter delež sestavin naravnega izvor.

 

 • Rezultat iskanja slik za cosmos certifikatStandard COSMOS je nastal v želji po poenotenju zahtev za označevanje naravne in ekološke kozmetike na evropski ravni. Nastal je z združitvijo petih vodilnih evropskih organizacij: ECOCERT, COSMEBIO, BDIH, SOIL ASSOCIATION in ICEA.

Glavni cilj standarda je uporaba sestavin iz ekološke pridelave.

Standard dovoljuje dve ravni označevanja kozmetičnih izdelkov:

 • ekološki- COSMOS ORGANIC: vsaj 95% naravnih sestavin mora biti ekoloških,
 • naravni – COSMOS NATURAL: ekološki izvor sestavin pri tej skupini ni obvezen. Če izdelek vsebuje ekološke sestavine, le-te ne smejo biti navedene na sprednji strani ovojnine, temveč na seznamu sestavin.

 

 

Ana Samac, mag. farm.

Datum priprave informacije maj, 2017


Anketa


Iskanje