Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Kako se zaščititi pred ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kako se zaščititi pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov?Sonce ima poleg blagodejnih učinkov na človeški organizem tudi številne neugodne vplive na zdravje. Znane so zlasti poškodbe kože ob prekomernem izpostavljanju sončni svetlobi.

Posledice prekomernega sončenja se lahko na koži odražajo takoj ali pa se le te pojavijo šele čez določen čas.
Med takojšnje posledice prekomernega sončenja spadajo rdečina, opekline in preobčutljivostne reakcije na koži. Opekline povzročajo UVB žarki. Pomemben dejavniki sprožitve preobčutljivostne reakcije na koži so lahko tudi zdravila in kozmetični izdelki.
Nevarnejše so pozne posledice sončenja, ki jih običajno ne zaznamo takoj. Nastanejo pod vplivom UVA žarkov, ki prodirajo globlje v kožo. Odražajo se v obliki pospešenega staranja kože, ko nastanejo kožne gube in sončne pege, koža se stanjša. Povzročijo lahko celo nastanek kožnega raka.
 

Splošni ukrepi za zaščito pred sončnimi žarki

Uporaba primernega izdelka za zaščito pred soncem ni edini ukrep, ki nas lahko zaščiti pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov. Pomembno je, da se izogibate sončnim žarkom med 10. in 16. uro, ko so ti najmočnejši. Umaknite se v senco, telo pa zaščitite z ohlapnimi oblačili in pokrivalom. Posebno pozornost morate nameniti tudi zaščiti oči in nositi kvalitetna sončna očala. Poskrbite, da pijete zadostne količine tekočine. Kožo negujte tudi po sončenju.
Prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom je še posebej nevarno za ljudi s povišanim krvnim tlakom in bolnike po srčnem infarktu. Tudi dojenčkov in majhnih otrok posebej ne izpostavljajte sončnim žarkom. Sončne opekline v otroštvu povečajo tveganje za nastanek kožnega raka v kasnejših letih.
Ker lahko preobčutljivost na koži povzročijo tudi nekatera zdravila, vprašajte zdravnika ali farmacevta, ali pri uporabi vašega zdravila sončenje ni priporočljivo.
 

Izbira primernega izdelka za zaščito kože pred soncem

Izbira primernega izdelka za zaščito kože pred soncem je odvisna od starosti osebe, tipa kože, stopnje porjavelosti, letnega časa in mesta sončenja (na morju, v gorah, na snegu…).
Pri izbiri bodite pozorni na želeno stopnjo zaščite, vrsto UV filtra ter primerno podlago izdelka.

 • Stopnja zaščite
  Na ovojnini izdelka mora biti naveden zaščitni faktor (UV faktor). Ta nam pove, kolikokrat dlje smo lahko izpostavljeni soncu v primerjavi z nezaščiteno kožo. Večji kot je faktor, manjši delež sončnih žarkov doseže kožo. Glede na zaščitni faktor imajo izdelki različno stopnjo zaščite:
  • nizka zaščita (ZF 6 -10)
  • srednja zaščita (ZF 15 - 25)
  • visoka zaščita (ZF 30 - 50)
  • zelo visoka zaščita (ZF 50+).
 • Vrsta UV filtra
  Zelo pomembno je, da izdelek kožo ščiti tako pred UVA kot pred UVB žarki
  V kolikor ste bolj nagnjeni k alergijam, izberite izdelke, ki pretežno vsebujejo anorganske filtre, saj ti odbijejo UV žarke in praktično ne prodirajo v kožo. V nasprotju z anorganskimi filtri, organski filtri pogosteje prispevajo k nastanku alergij.
  Alergijo na sonce sicer sprožijo UVA žarki, zato je tudi s tega vidika potrebna ustrezna zaščita. Nekateri novejši izdelki za sončenje vsebujejo tudi antioksidante, ki nekoliko pripomorejo k manjši verjetnosti pojava alergij ali pa se le te pojavijo v blažji obliki.
 • Primerna podlaga izdelka
  Poleg skrbno izbrane vrste, količine in kombinacije UV filtrov je glede na tip kože pomembna tudi izbira podlage izdelka: mleko, krema, gel, oljna raztopina. Zelo koristna je tudi informacija ali je izdelek odporen na vodo.
   

Pravilna uporaba izdelka za zaščito kože pred soncem

Izdelki za zaščito kože pred soncem se pogosto uporabljajo nepravilno.
Izdelek je potrebno na čisto in suho kožo nanesti v zadostni količini vsaj 30 minut pred izpostavitvijo soncu, nanos pa nato ponoviti vsaki dve uri in po vsakem kopanju. Ne smete pozabiti na zaščito ustnic, ki so še posebej občutljive na UV sevanje (najpogosteje za ustnice uporabimo stike z ustreznim faktorjem zaščite).
 

Izdelki za zaščito pred soncem, ki so primerni za uporabo pri otrocih

Ustrezna zaščita otroške kože je še posebej pomembna! Otroška koža je tanjša in bolj občutljiva za poškodbe pod vplivom sončnih žarkov. Poleg tega lahko večja izpostavljenost kože soncu v mladosti bistveno poveča tveganje za nastanek kožnega raka v kasnejših letih.
Na splošno velja, da majhnih otrok ne izpostavljamo soncu, pač pa jih zaščitimo z obleko in senco. Dokler se otrok ne giblje samostojno, odsvetujemo uporabo izdelkov za zaščito pred soncem (vsaj do 6 meseca starosti).
Za zaščito otroške kože izberite izdelke, ki vsebujejo anorganske filtre (na primer titanov dioksid in/ali cinkov oksid) z visokim faktorjem zaščite. Izdelki naj vsebujejo čim manj konzervansov in dišav ter naj bodo vodoodporni.
 

Kako ukrepati, ko nas sonce že opeče?

Prekomerna izpostavljenost UVB žarkom povzroča na koži poškodbe, ki jih v začetni fazi opazimo kot rdečico. Ta se lahko stopnjuje v oteklino, bolečino, pekoč občutek. Ko opazite, da koža postaja rožnata, se takoj umaknite s sonca. Vnetna reakcija nastane približno 30 minut po sončenju, najmočneje pa je izražena šele po 12 oziroma 24 urah. Pogosto je zato prepozno, da se s sonca umaknete šele takrat, ko je rdečina že prisotna.
Na opekline nanašajte hladne obkladke, saj na ta način lajšate bolečine in nižate temperaturo kože. Blažje opekline negujte z geli (na primer gel aloe vera), v kasnejši fazi pa z vlažilnimi kremami.


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm.


Anketa


Iskanje