Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Lajšanje bolečine pri ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Lajšanje bolečine pri otrocih

Bolečina je neprijeten občutek nelagodja ali stiske, ki nastane zaradi vzdraženja receptorjev za bolečinske dražljaje. Je neke vrste zaščitni mehanizem, saj prenese sporočilo organizmu, da se izogne škodljivim dejavnikom z zmanjšanjem telesne aktivnosti ali aktivnosti prizadetega dela telesa. Doživljanje bolečine pri otrocih je drugačno kot pri odraslih. Otrok ima tudi manjšo sposobnost sporočati okolju o svoji bolečini in jo opisati, zato je v samozdravljenju še kako pomembna izkušnja in ocena staršev, ki otroka najbolje poznajo. Ocenjujemo mimiko obraza, jok, dihanje, gibanje rok in nog ter stanje budnosti.


Zdravila za lajšanje bolečine

Najpogostejši  analgetik, ki se uporablja za lajšanje bolečine pri otrocih, je paracetamol. Uporablja se za lajšanje simptomov pri bolečinskih stanjih vnetnega izvora (bolečine v žrelu) ter lajšanje blagih do zmernih bolečin (npr. glavobola, migrene, nevralgije - huda, ostra, zbadajoča bolečina, ki je prisotna v regiji, ki jo živec oživčuje, zobobola in bolečin pri izraščanju zob, revmatičnih bolečin ter bolečin v mišicah in sklepih, ki spremljajo nekatera prehladna in vročinska obolenja). V lekarnah so na voljo zdravila v obliki svečk, zrnc ali sirupov z različno vsebnostjo paracetamola. Zdravilo s paracetamolom se odmerja glede na telesno maso in starost otroka. V priloženih navodilih za uporabo zdravil in/ali na zunanji ovojnini je navedeno priporočeno odmerjanje, ki ga je potrebno upoštevati. V splošnem pa velja, da je priporočen enkratni odmerek za otroke 10 do 15mg paracetamola na kilogram telesne mase. Za odmerjanje tekočih oblik uporabimo priloženo žličko ali brizgo. Posamezne odmerke smemo dajati v najmanj 4- do 6-urnih presledkih, če je potrebno, in ne več kot 4-krat na dan. Trajanje samozdravljenja je pri indikaciji bolečine največ 5 zaporednih dni. Če bolečina vztraja dlje časa, je potreben obisk pri zdravniku.
Pazljivi moramo biti, v kolikor imamo doma več izdelkov s paracetamolom (npr. v obliki svečk in sirupa ali 2 sirupa, ki vsebujeta paracetamol), da posegamo le po eni vrsti zdravila. V primeru, da uporabljamo več zdravil hkrati, skupni odmerek ne sme preseči zgoraj navedenega!
Za lajšanje bolečin pri različnih boleznih in bolečinskih stanjih se uporabljajo tudi zdravila iz skupine nesteroidnih protivnetnih zdravil (diklofenak, ibuprofen). Zdravljenje s to vrsto zdravil mora potekati pod nadzorom zdravnika, ki zdravila predpiše na zdravniški recept. Izjemi sta sirup in svečke z ibuprofenom, ki sta na voljo v lekarnah tudi brez recepta. Sirup je namenjen za uporabo pri otrocih s telesno maso najmanj 10 kg (starih 1 leto), mladostnikih in odraslih. Od zdravila na recept se razlikuje tudi v vsebnosti učinkovine, zato je pri odmerjanju potrebna posebna pozornost. Svečke, ki vsebujejo 125 mg ibuprofena, so namenjene otrokom, starejšim od 2 let (s telesno težo nad 12,5kg). Svetujemo, da se pred uporabo zdravila posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.


Koristne informacije

  • Eno izmed najbolj poznanih zdravil za lajšanje bolečine je tudi acetilsalicilna kislina, znana tudi pod imenom aspirin. To zdravilo za otroke NI primerno, saj pri otrocih lahko povzroči resen zaplet, ki ga imenujemo Reyev sindrom. Gre za redko, a nevarno stanje, ki lahko zajame vse organe, najpogosteje jetra in možgane. Otrokom acetilsalicilne kisline ne smemo dajati!
  • Vse zgoraj navedene učinkovine so hkrati tudi antipiretiki (zdravila, ki znižujejo zvišano telesno temperaturo).
  • V primeru noric se je zdravil z ibuprofenom priporočljivo izogibati, saj se v primeru uporabe nesteroidnih protivnetnih zdravil pri noricah lahko razvijejo z okužbo povezana vnetja kože ali se le-ta poslabšajo.
  • V pogovornem jeziku zdravilo, ki ga »dajemo na žlico«, največkrat imenujemo sirup. V resnici gre pri zgoraj omenjenih zdravilih za suspenzijo- disperzijo trdnih delcev v ustrezni (tekoči) podlagi. Zato je zelo pomembno, da pred uporabo steklenico dobro pretresemo, saj tako zagotovimo enakomerno porazdeljenost učinkovine.

 

Slovarček
analgetik
- zdravilo za lajšanje bolečin


Datum priprave informacije: december 2015


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag.farm.


Anketa


Iskanje