Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Neješčnost otrok

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Neješčnost otrok

Neješčnost otrok, odklanjanje hrane ali »pretirana izbirčnost« staršem velikokrat povzroča velike skrbi. Pri dojenčkih in majhnih otrocih sta rast in razvoj otrok intenzivna, zato moramo vsako neješčnost jemati resno, še posebno, če se pojavi nenadoma in vztraja. Običajno so težave blažje narave in s primernimi ukrepi sčasoma izzvenijo ali minejo. V določenih primerih pa je odklanjanje hrane znak resnejših bolezni ali motenj, v takem primeru otrok potrebuje intenzivno skrb s strani zdravstvenega osebja.

Kako uvajamo dobre prehranske navade pri otrocih? (preberi s klikom)

Spodbujanje apetita pri otrocih

Ob upoštevanju zgornjih nasvetov in ustreznih prehranjevalnih navadah, bo otrok ob hranjenju kaj kmalu zajadral v svet raznolikih barv in okusov. Kadar pa niti ti ukrepi niso dovolj, lahko poizkusite z izdelki, ki spodbujajo tek. V ta namen lahko uporabimo čaje iz zdravilnih rastlin, ki vsebujejo grenčine (tavžentroža, pelin, rumeni svišč in drugi). Ker imajo otroci bolj izrazit okus po grenkem, jim je potrebno pripraviti čaj v bolj razredčeni obliki, najbrž pa bo mlajšega otroka kar težko prepričati v zaužitje tako grenke tekočine in bo zato potrebno nekoliko spodbude. Uporaba določenih rastlin je tudi starostno omejena, zato se pred uporabo posvetujte s farmacevtom. Priporoča se uživanje manjše količine pred obrokom. V lekarni pa je na voljo tudi prehransko dopolnilo v obliki sirupa, ki vsebuje grenčine.
 

Kadar je vnos vitaminov in mineralov premajhen

Vitamini in minerali imajo pomembno vlogo pri oblikovanju in vzdrževanju normalnega, zdravega organizma. Praviloma pri uravnoteženi prehrani zdravega posameznika vitaminska terapija ni potrebna. Včasih pa je tudi ob normalni prehrani potrebno dodajati vitamine iz čisto fizioloških razlogov, kot je na primer obdobje rasti. Če ocenite, da je vnos vitaminov in mineralov premajhen, lahko kot dodatek k prehrani uporabite tudi izdelke z vitamini in minerali za otroke. Pri pomanjkanju apetita je priporočljivo, da se ti izdelki uživajo redno in ne le po potrebi in to kar eno obdobje (na primer en mesec). Izdelke z vitamini in minerali je najbolje zaužiti ob obroku, saj sta takrat izkoristek in absorpcija največja, še posebno to velja za vitamine, ki so topni v maščobah (A, D, E, K).
Pri izbiri izdelka z vitamini in minerali upoštevamo otrokovo starost (izdelki vsebujejo priporočeno dnevno količino za določeno starost, označeno s kratico RDA) ter tudi način zaužitja. Nekaterim otrokom je ljubše jemanje sirupa ali tonika po žlički, večji otrok pa po drugi strani lahko že uporablja tablete, kar ga zna tudi spodbuditi, da bo vzel odmerek. Sirup se lahko primeša ohlajenemu čaju, sokovom, sadnim kašam, mlečni hrani,… Na ta način lahko otroku tudi prikrijete, da mu dopolnjujete prehrano, če se tako odločite.
Svetujemo, da izdelek z vitamini in minerali kupite v lekarni. V prvi vrsti priporočamo izdelek v obliki sirupa ali tablete, ki ima kontrolirano ustrezno vsebnost hranil in nadzorovano kvaliteto. Na voljo pa je tudi precej drugih izdelkov z vitamini in minerali za otroke v različnih oblikah. V glavnini izdelki za otroke vsebujejo vitamine A, D, C, E, B1, B2, B3, B6, B12 ter minerala kalcij in železo. Vsak posamezni izdelek pa lahko vsebuje še nekatere druge minerale, elemente v sledeh, probiotike ter določene snovi, na primer v podporo delovanju imunskega sistema.
 

Nekatere vloge posameznih vitaminov in mineralov

 

 

Vitamin A

vloga pri delovanju imunskega sistema, ohranjanju vida, zdrave kože in sluznic

Vitamin C

vloga pri delovanju imunskega sistema, zaščiti celic pred oksidativnim stresom prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti

Vitamin D

za ohranjanje zdravih kosti

Vitamin E

vloga pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom

Vitamin B1

prispeva k sproščanju energije pri presnovi, prispeva k delovanju živčnega sistema

Vitamin B2

vloga pri presnovi železa, ohranjanju vida, prispeva k zmanjševanju utrujenosti

Vitamin B12

prispeva k sproščanju energije pri presnovi in k zmanjšanju utrujenosti ter izčrpanosti, vloga pri ohranjanju vida

Kalcij

za ohranjanje zdravih kosti

Železo

vloga pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti

 


V primeru, da ugotavljate izrazitejše težave (na primer zaostanek pri telesni masi in višini, zmanjšana odpornost, več okužb, težko osredotočanje na hrano, nezbranost pri igri …), se posvetujte z otrokovim zdravnikom, ki bo znal oceniti, ali so potrebni še kakšni drugi ukrepi.

 

 

Neješčnost in izbirčnost ni tako redka težava pri otrocih (po nekaterih podatkih je značilna za več kot 45 % otrok). Težave pogosto sčasoma preidejo in otrok poje več hrane, pa tudi jedilnik postane bolj pester.

Slovarček:
RDA - Recommended Dietary Allowances (slov. priporočene dnevne količine); raven dnevnega vnosa hranil (vitaminov ali mineralov), ki zadostuje za zadovoljevanje potreb vseh zdravih posameznikov (97-98%) v določenem življenjskem obdobju
minerali - anorganski kemijski elementi, ki tvorijo glavni del trde zemeljske skorje; nujni so za tvorbo encimov, hormonov, hemoglobina, beljakovin, vitaminov, prek njih pa vplivajo pravzaprav na vse sestavine človeškega organizma; ne moremo jih niti ustvarjati, niti izrabiti, vse življenje jih moramo vnašati s hrano, vodo in zdravili.
vitamini - organske spojine, ki jih organizem ne more sam proizvajati (le nekatere lahko sintetizira, vendar izključno iz provitaminov); sodelujejo pri različnih kemičnih reakcijah, ki uravnavajo vitalne procese, nujne za metabolizem celic, tkiv in organov.


Datum priprave informacije: april 2014

 

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag.farm.
 


Anketa


Iskanje