Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Niso vsa zdravila v ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Niso vsa zdravila v obliki vdihovalnikov enaka

Vdihovalnik ali inhalator je naprava, ki omogoča dostavo zdravil v pljuča. V splošnem ločimo dve vrsti vdihovalnikov: pršila ter vdihovalnike s suhim praškom. Ta zdravila se med seboj razlikujejo tudi glede na namen uporabe in način uporabe vdihovalnika. Za dodatne informacije in nasvete o uporabi naj bolnik vpraša zdravnika, medicinsko sestro ali farmacevta v lekarni.

Zdravila v obliki vdihovalnikov se uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni pljuč
Najpogosteje se zdravila v obliki vdihovalnikov uporabljajo za zdravljenje astme, kronične obstruktivne pljučne bolezni, akutnega ali kroničnega bronhitisa. Farmacevtske oblike zdravil za vdihovanje dostavijo učinkovine neposredno v pljuča in tako omogočajo, da zdravilo deluje »lokalno«, na mestu bolezenskih težav v pljučih. Za zdravljenje astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni velikokrat uporabljamo enaka zdravila, vendar v drugačnih odmerkih, zato naj bolnik natančno upošteva podana navodila in sam brez dogovora z zdravnikom ne spreminja odmerjanja.

Nekatera zdravila v obliki vdihovalnikov se uporabljajo redno, druga le ob poslabšanjih

Zdravila v obliki vdihovalnikov se razlikujejo tudi glede na namen oziroma pogostost uporabe. Bolnik mora poznati, ali je zdravilo namenjeno »vzdrževalnemu« zdravljenju bolezni, torej rednemu jemanju, ali »olajševalnemu« zdravljenju in se uporablja samo »po potrebi« ob poslabšanjih ali težavah.
Pri zdravljenju astme se zdravila s protivnetnim delovanjem uporabljajo redno, v predpisanih odmerkih, torej tudi ob odsotnosti znakov bolezni. To prepreči oziroma zmanjša število in resnost poslabšanj. Zdravila, ki sprostijo mišice sapnic ter zmanjšajo zaporo dihalnih poti in na ta način olajšajo dihanje, pa se uporablja le »po potrebi«, ko na primer nastopi  težko dihanje, kašelj, težka sapa ob telesnih obremenitvah. Tem zdravilom zato običajno rečemo »olajševalci«. Pogosta uporaba in veliki odmerki »olajševalcev« kažejo na neurejenost astme in je zato potreben posvet z zdravnikom. Za ustrezen nadzor astme je včasih potrebna tudi redna uporaba fiksne kombinacije protivnetnega zdravila in zdravila, ki dolgotrajno širi dihalne poti, v enem vdihovalniku.

Bistvenega pomena je pravilna uporaba vdihovalnika
Da bo vnos zdravila v pljuča ustrezen, mora biti bolnik seznanjen s pravilno uporabo vdihovalnika. To je nujno za uspešno zdravljenje. Bolniku podata navodila zdravnik in medicinska sestra ter tudi farmacevt v lekarni. Svetujemo, da bolnik natančno prebere priloženo navodilo za uporabo in upošteva vse navedene smernice za uporabo. Običajno so navodila opremljena tudi s slikami. Odmerjanje zdravil v obliki pršilnikov se lahko olajša tudi s pomočjo nastavkov za dajanje zdravila (pogovorno jim pravimo tudi »buče«). Ti medicinski pripomočki so na voljo v lekarni.

Najpogostejše napake pri uporabi vdihovalnikov
Raziskave o uporabi vdihovalnikov kažejo, da bolniki ob vdihovanju pršilnik vedno ne držijo v pravilnem položaju (navpično). Bolniki pred vpihom zdravila pogosto tudi zadosti ne izdihnejo zraka iz pljuč in sočasno z aktivacijo vdihovalnika ne vdahnejo dovolj globoko in počasi ter ne zadržijo diha vsaj 10 sekund. Če sta predpisana dva odmerka, bolniki nemalokrat ne počakajo vsaj 30 sekund do naslednje inhalacije istega zdravila. Bolniki med vpihi različnih zdravil (olajševalci, preprečevalci) velikokrat nimajo desetminutnega  premora. Zaradi slabše spretnosti imajo lahko starejši več težav pri uporabi vdihovalnikov.

O zdravilih v obliki vdihovalnikov vprašajte tudi farmacevta v lekarni

Pomembno je vedeti, da so na trgu različni vdihovalniki. Bolnik naj se o zdravilu v obliki vdihovalnika pogovori tudi s farmacevtom, ko mu izda zdravilo. To velja še zlasti, če dobi novo zdravilo, ima težave ali dvomi v pravilnost uporabe vdihovalnikov oziroma celo meni, da mu zdravilo ne pomaga lajšati težav. Redno preverjanje in obnavljanje postopka vdihovanja je pomembno tudi za bolnike, ki že dlje časa uporabljajo vdihovalnik. Zelo pomembno se je seznaniti z načinom rokovanja tudi v primeru, če se spremeni oblika vdihovalnika. Ker so po novem tudi nekatera zdravila v obliki vdihovalnikov vključena v sistem terapevtskih skupin zdravil, je potrebna še večja previdnost tudi s tega vidika.

mag. Nina Pisk, mag. farm., spec.
Datum priprave informacije: januar 2018


Anketa


Iskanje