Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Otroci in norice

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Otroci in norice

Norice štejemo med otroške bolezni, saj jih večina ljudi preboli že v otroškem obdobju. Povzročitelj okužbe je virus Varicella Zoster, ki spada v družino herpes virusov. Pri zdravih otrocih je potek bolezni praviloma lahek. Značilna znaka noric sta povišana telesna temperatura in mehurčkasti izpuščaji na koži, ki se lahko pojavijo tudi na sluznicah in spolovilu. Izbruhi bolezni se pojavljajo predvsem v poznih zimskih in zgodnjih spomladanskih mesecih.

Kako se norice kažejo?

Bolezen se običajno začne s povišano telesno temperaturo. Ko se telesna temperatura zniža, se pojavijo vodeni mehurčki, sprva na trupu, potem na glavi za ušesom in v lasišču. Najpozneje se pojavi po okončinah. Izpuščaj, ki je lahko zelo srbeč, pa je včasih celo prvi znak bolezni. Pojavlja se v zagonih, zato izpuščaje najdemo v različnih fazah, lahko istočasno od svežih pa do že zasušenih sprememb.

Zdravljenje in lajšanje težav

Najpogosteje je zdravljenje pri blažji obliki bolezni simptomatsko. V kolikor je potrebno, znižujemo povišano telesno temperaturo s paracetamolom. Acetilsalicilne kisline (Aspirin in kombinirana zdravila z acetilsalicilno  kislino) otrokom ne dajemo. Ravno tako je v primeru noric odsvetovana uporaba ibuprofena (zdravila: Brufen,Ibuprofen Belupo, Ibubel, Ibacut).

Predvsem v preteklosti so se za nego kože oziroma sušenje mehurčkov uporabljala sredstva, ki so jih pomagala sušiti. V lekarnah imamo v ta namen na voljo tudi nekaj gotovih izdelkov s sodobnimi recepturami (v obliki pršila, pene, losjonov, kreme…), ki kožo hladijo, pomirijo ali pa sušijo prizadet predel.

Največkrat pa zadošča, da kadar otroka izpuščaji močno srbijo, omilimo srbečico z uporabo antihistaminikov v obliki sirupov ali tablet (zdravila Claritine, Aerius, Zyrtec, Xyzal), ki jih predpiše zdravnik na recept. Zmanjšanje srbečice je pomembno, da preprečimo praskanje in nadaljnje infekcije, s tem pa tudi zmanjšamo možnost nastanka brazgotin.

Otroku namenimo dovolj počitka, pije naj dovolj tekočin. Če je otrok prepoten, ga stuširamo z mlačno vodo. Po umivanju telesa ne brišemo z drgnjenjem, ampak le rahlo popivnamo z brisačo.

Kdaj nameniti posebno pozornost?

Norice lahko povzročajo komplikacije, ki so posledica delovanja virusa ali sekundarne bakterijske okužbe (na primer vnetje osrednjega živčevja, gnojne rane po koži in sluznici, pljučnica), vendar se to pojavi redko. V vseh teh primerih je potrebno obiskati zdravnika, ki bo podal nadaljnja navodila. Zdravnika je potrebno obiskati tudi, če se norice pojavijo v očesu ali bližini očesa.

Kdaj gre lahko otrok nazaj v šolo ali vrtec?

Bolezen je zelo kužna. Inkubacijska doba, to je čas od okužbe do pojava bolezni, je 10-21 dni. Otrok naj ostane doma, dokler je kužen. Bolniki so kužni 2 dneva pred pojavom izpuščaja do takrat, ko se iz vseh mehurčkov razvijejo kraste (najbolj zanesljivo pa niso več kužni 5 dni po zadnjem posušenem mehurčku).

Ali ste vedeli, da:

  • je potek bolezni praviloma težji pri osebah, ki zbolijo za noricami v odrasli dobi?
  • kdor preboli norice, za njimi ne bo ponovno zbolel, se pa virus lahko kasneje aktivira ter povzroči pasovec oz. herpes zoster?
  • norice pri prenosu znotraj družine lahko potekajo vedno hujše? Zato ni neobičajno, da jih ima otrok, ki jih dobi zadnji, največ.

 

Polona Gabrovšek, mag. farm.
Datum priprave informacij: februar 2016


Anketa


Iskanje