Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Poznate imena svojih ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Poznate imena svojih zdravil?

Poznate imena svojih zdravil?

Proizvajalci zdravil si prizadevajo za svoje izdelke najti ime, ki je lahko izgovorljivo, prepoznavno in zlahka zapomnljivo. Vseeno pa se lahko znajdemo v situaciji, ko imamo težavo s pomnjenjem imen zdravil, ki jih jemljemo. Na vsaki škatlici zdravila sta zapisani dve imeni. Največkrat  je pacientom poznano lastniško oziroma zaščiteno ime zdravila. Gre za izmišljeno ime zdravila, ki je navadno patentno zaščiteno in last proizvajalca, odobreno pa je v dovoljenju za promet z zdravilom. Ime zdravila mora ustrezati strogim zahtevam veljavnih predpisov. Običajno je pod tem imenom navedeno splošno oziroma generično ime zdravila, ki je mednarodno nelastniško ime zdravila, priporočeno s strani Svetovne zdravstvene organizacije. Dobro je vedeti, da obstaja več zdravil, ki si delijo isto splošno ime, razlikujejo pa se v lastniškem imenu.

 

Pomembno je, da se hkrati ne uporablja več zdravil z enakim splošnim imenom

Zdravila, ki imajo isto splošno ime, imajo enak učinek. Pomembno, da jih ne uporabljamo hkrati, saj to pomeni prekoračitev predpisanega odmerka.

Večkrat se pojavlja termin medsebojno zamenljiva zdravila. To so zdravila, ki imajo isto učinkovino, hkrati pa dokazano enako oziroma primerljivo učinkovitost, varnost in kakovost. Različne cene medsebojno zamenljivih zdravil so posledica dejstva, da zdravila izdeluje več proizvajalcev. Za določeno skupino zdravil je določena najvišja priznana vrednost, ki jo še krije obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ta pa se spreminja. V kolikor želi pacient zdravilo z višjo vrednostjo, razliko doplača sam. Tako se lahko zgodi, da ima pacient doma več medsebojno zamenljivih zdravil z različnimi imeni in lahko pride do napačnega odmerjanja.

Vedno več je zdravil s kombinacijami zdravilnih učinkovin, na primer dve ali tri zdravilne učinkovine, združene v eni tabletki. Prednost teh zdravil za pacienta je poenostavljena shema jemanja, zaužiti je potrebno manj tablet. Obstaja pa nevarnost napačnega odmerjanja, če pacient na primer hkrati jemlje še prejšnja zdravila.

Ob uvajanju nove terapije, ob prejemu novega zdravila, ob odpustu iz bolnišnice ali ob nejasnostih, se o uporabi vedno natančno posvetujte s farmacevtom v lekarni. Skupaj se lahko tudi prepričata, kako je z zdravili, ki ste jih že jemali, za katere imate morebiti še vedno veljaven obnovljivi recept. Farmacevt bo v tem primeru preveril, da zdravila z isto učinkovino, a pod različnim imenom, nimate že doma.

 

V pomoč je lahko osebna kartica zdravil

Priporočljivo je, da oseba vodi seznam vseh prejetih zdravil, pri čemer naj bo zapisano vsaj ime zdravila in učinkovine ter jakost zdravila. Seznam zdravil si lahko izdelate sami. Lahko pa vam ga izdela tudi lekarniški farmacevt, ki bo izpostavil še dodatne pomembne informacije, kot so na primer: namen uporabe zdravila (za zdravljenje sladkorne bolezni, za lajšanje bolečine, za znižanje povišanih vrednosti holesterola …), vpliv hrane (zjutraj na tešče, pol ure pred hrano, zvečer po jedi …), način jemanja zdravila (kapsulo pogoltniti celo, tablete se ne sme drobiti, pred uporabo pretresite …). Lekarniški farmacevt vas bo z namenom pravilne in varne uporabe zdravil opozoril tudi na ustrezen razpored zdravil tekom dneva, morebitne nepravilnosti ob sočasni uporabi zdravil ter zdravil in drugih izdelkov, posebnosti načina shranjevanja nekaterih zdravil (na primer inzulinov), vpliv zdravil na sposobnosti pri vožnji z avtomobilom in delom s stroji ter na druga opozorila. Osebna kartica zdravil je namenjena predvsem bolnikom z večjim številom predpisanih zdravil pri uporabi zdravil na domu, starejšim bolnikom in njihovim svojcem. Bolnikom in svojcem je lahko tak zapis v veliko pomoč tudi pri obisku ambulant ali bolnišnice, ko morajo odgovoriti na vprašanje, katera zdravila in druge izdelke bolnik uporablja. Veliko prednost predstavlja osebna kartica zdravil tudi v primeru obnovljivih receptov ter zaradi sistema medsebojno zamenljivih zdravil, da ne pride do težav zaradi podvajanja učinkovin. Pripravo in izpis osebne kartice nam omogoča računalniški program. Dobro poznavanje zdravil je ena izmed stopničk k varnemu in učinkovitemu zdravljenju.

 

Datum priprave informacije: februar 2017
Pripravila: Polona Gabrovšek, mag. farm.


Anketa


Iskanje