Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Pravilna in varna ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.




Pravilna in varna uporaba antibiotikov

Antibiotiki so zdravila, s katerimi zdravimo različne bakterijske okužbe, kot so pljučnica, okužbe sečil, kože in krvi. Delujejo tako, da zavrejo razmnoževanje ali uničijo mikroorganizem, ki v telesu povzroči okužbo. Poznamo več vrst antibiotikov, ki se med seboj razlikujejo glede na to, proti katerim bakterijskim vrstam učinkujejo. Noben antibiotik pa ne deluje na virusne povzročitelje okužb, zato z njimi ne moremo zdraviti gripe ali prehladnih obolenj, ki jih praviloma povzročajo virusi.

                                                                                                                            

Antibiotik lahko predpiše le zdravnik

Pomembno je, da zdravljenje z antibiotiki vedno poteka pod nadzorom zdravnika. Ta se po pregledu bolnika in morebitnih laboratorijskih izvidih odloči, za kakšno okužbo gre oz. kateri antibiotik je najbolj primeren za zdravljenje določene bakterijske okužbe.

 

Antibiotiki so na voljo v različnih farmacevtskih oblikah

Antibiotike najpogosteje zaužijemo v obliki tablet, kapsul ali suspenzij. Za zdravljenje bakterijskih okužb kože uporabljamo antibiotike v obliki krem ali mazil, za očesna bakterijska vnetja pa zdravnik predpiše antibiotik v obliki kapljic ali mazila za oči. Pri nekaterih resnejših okužbah v bolnišnicah uporabljajo antibiotike tudi v oblik infuzij.

 

Pravilna uporaba antibiotikov prispeva k boljšemu izidu zdravljenja

Izjemno pomembno je, da se pri zdravljenju z antibiotiki dosledno držimo navodil zdravnika in lekarniškega farmacevta ter poznamo osnovne informacije o predpisanem antibiotiku, ki jih najdemo v priloženem navodilu za uporabo.

Ob predpisu antibiotika običajno zdravnik določi odmerek zdravila, režim jemanja (npr. 1 tableta/8 ur) in čas trajanja zdravljenja. Pri izdaji antibiotika v lekarni pa lekarniški farmacevt bolniku poda še preostale pomembne informacije o pravilni in varni uporabi zdravila. Pri antibiotikih je pomembno, da ga jemljemo točno na uro, saj se le na ta način v telesu uspešno zatre bakterije. Pomembno je tudi, da ne prekinemo zdravljenja, ko se naše zdravstveno stanje izboljša, ampak nadaljujemo zdravljenje po navodilih zdravnika. S tem zmanjšamo tveganje za ponovno okužbo ali da bakterija postane odporna na uporabljeni antibiotik. Pomemben podatek, ki ga mora bolnik poznati o antibiotikih, je čas jemanja glede na hrano, saj hrana lahko različno vpliva na učinkovanje zdravila ali pa tudi zmanjša možnost neželenih  učinkov. Med zdravljenjem naj bolnik antibiotike  shranjuje v suhem in temnem prostoru s stabilno sobno temperaturo, oziroma v hladilniku, če je tako zahtevano. Ko se terapija z antibiotiki zaključi, naj bolnik morebitna neporabljena zdravila odda med odpadna zdravila in jih ne shranjuje v svoji domači lekarni, saj mora zdravljenje z antibiotiki vedno potekati pod nadzorom zdravnika.

Prav antibiotiki sodijo med najpogosteje predpisana zdravila pri otrocih. Ker je pri otrocih antibiotik najpogosteje predpisan v obliki peroralne suspenzije oz. sirupa, moramo biti še posebej previdni pri odmerjanju. Poleg vseh zgoraj naštetih navodil, je pri odmerjanju peroralnih suspenzij pomembno, da vedno uporabimo priloženo merilno žličko ali še bolje brizgo, s katero zdravilo počasi izpraznimo v notranji kot ličnice. Po zaužitju antibiotika naj otrok spije še nekaj čaja ali vode. Pred vsako uporabo moramo steklenično antibiotika dobro pretresti. Upoštevati moramo tudi navodila glede pogojev shranjevanja antibiotične suspenzije, saj le-to običajno pripravimo v lekarni tik pred izdajo in je obstojna  krajši čas pri določenih pogojih. Pogosto je zahtevano shranjevanje v hladilniku. Določen je tudi datum izteka roka uporabnosti že pripravljenje suspenzije.

 

Neželeni učinki so večinoma blagi

Tudi antibiotiki imajo lahko neželene  učinke, ki pa so večinoma blagi in prehodni. Najpogostejši neželeni  učinki antibiotikov so prebavne motnje, na primer slabost in driska. Antibiotik namreč lahko poruši bakterijsko ravnovesje sicer zdravega črevesja. Te težave lahko omilimo že z jemanjem antibiotika s hrano ali po jedi, lahko pa za lajšanje oz. preprečitev teh težav uživamo tudi probiotike, t.i. koristne bakterije, ki nam pomagajo ohranjati ravnovesje črevesne flore. Probiotične bakterije najdemo v kefirju in nekaterih jogurtih ter so na voljo kot zdravila in prehranska dopolnila v lekarnah. Potrebno je jemanje v razmaku 2 ur z antibiotiki, da ohranimo njihovo učinkovitost. Če nastopi  zelo huda oblika driske, je  nujno obiskati zdravnika. Med možnimi neželenimi učinki so tudi alergične reakcije ali preobčutljivost kože na sonce. Ti sodijo med resnejše neželene učinke in zahtevajo posvet z zdravnikom.

 

Le z odgovorno uporabo lahko ohranimo učinkovitost antibiotikov

Odpornost bakterij na antibiotike je eden pomembnejših zdravstvenih problemov današnjega časa. Število bakterij, odpornih na trenutno dostopne antibiotike, narašča, deloma tudi zato, ker jih ljudje uživamo prepogosto. Učinkovitost antibiotikov moramo poskušati ohranjati z bolj racionalno in predvsem pravilno uporabo. To pomeni, da antibiotike za zdravljenje uporabimo le takrat, kadar je to potrebno in da se ob uvedbi antibiotičnega zdravljenja dosledno držimo navodil zdravnika in lekarniškega farmacevta glede njihovega jemanja.

 

Tilka Cuder, mag. farm.
oktober 2016


Anketa


Iskanje