Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Pri astmi je pomembna ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Pri astmi je pomembna pravilna uporaba vdihovalnikov

Ob svetovnem dnevu astme - 5. maja večjo pozornost namenjamo boljšemu prepoznavanju ter zdravljenju bolnikov z astmo.  Astma je zahvaljujoč napredku v razvoju zdravil danes v razvitem svetu zelo dobro nadzorovana kronična pljučna bolezen. Bolniki z astmo ob uspešni terapiji z zdravil zaradi svoje bolezni niso več omejeni kot nekoč, saj astmatike najdemo celo med vrhunskimi športniki. Za kakovostno življenje bolnikov z astmo je bistvenega pomena poznavanje narave bolezni ter ukrepov ob pojavu znakov poslabšanja ter zlasti pravilna ter redna uporaba zdravil. Pri tem je bolniku z astmo s strokovnim znanjem s področja zdravil lahko v veliko pomoč tudi lekarniški farmacevt.


Katera zdravila uporabljamo za zdravljenje astme?

Glavni cilj zdravljenja astme je dober nadzor »astmatskega« vnetja dihalnih poti s čim manj poslabšanj bolezni. Tipični simptomi poslabšanja astme so nočni kašelj in dušenje, jutranja kratka sapa ter težka sapa ob telesnih obremenitvah. Večinoma za nadzor astme zadoščajo zdravila s protivnetnim učinkom (t.i. glukokortikoidi), ki so na voljo v obliki v vdihovalnikov. Prednost novejših zdravil z zdravljenje astme v obliki vdihovalnikov je njihovo »lokalno delovanje", torej dostava zdravila direktno na mesto vnetja – v pljuča. Posledica tega je manj sistemskih neželenih učinkov (neželenih učinkov na ostale organe), kot v primeru, da bi tovrstna zdravila uživali klasično – v obliki tablet.

Pomembno je, da zdravila za vzdrževalno zdravljenje astme (običajno glukokortikoide v obliki vdihovalnikov) uporabljamo redno v predpisanih odmerkih, tudi ob odsotnosti znakov bolezni, saj na ta način preprečimo oziroma zmanjšamo pojavnost poslabšanj.  Pri nekaterih bolnikih za vzdrževalno zdravljenje zadoščajo nizki odmerki protivnetnega zdravila, ki jih bolniki v dogovoru z zdravnikom znajo ustrezno prilagajati.

V primeru poslabšanja astme imajo bolniki na voljo še drugo zdravilo v obliki pršilnika t.i. »olajševalec«, ki ga uporabijo samo »po potrebi« torej ob težavah kot so oteženo dihanje, kašelj, tiščanje v prsih, piskajoče dihanje. Tovrstna zdravila ne delujejo protivnetno, pač pa sprostijo mišice sapnic ter zmanjšajo zaporo dihalnih poti ter na ta način olajšajo dihanje. Velika poraba »zdravil – olajševalcev« je lahko znak neurejene astme oz. nenadzorovanega astmatskega vnetja. V tem primeru je nujen posvet z zdravnikom ter pogosto tudi prilagoditev terapije.

Za ustrezen nadzor astme je včasih potrebna tudi redna uporaba kombinacije protivnetnega zdravila (glukokortikoida) z zdravilom, ki dolgotrajno širi dihalne poti (t.i. dolgodelujoči β2 – agonist) v enem vdihovalniku. Nekateri bolniki za zdravljenje astme potrebujejo tudi zdravila v obliki tablet s protivnetnim delovanjem (npr. zdravila iz skupine antilevkotrienov) s katerimi ob redni uporabi še dodatno nadzorujemo »astmatsko« vnetje.

Za dober nadzor astme je pomembno tudi zdravljenje obolenj, ki so pogosteje pridružena astmi ter lahko zmanjšujejo kakovost življenja astmatika (npr. alergijski rinitis) ter vzdrževanje primerne telesne teže.  Astmatik naj se v čim večji meri izogiba znanim sprožilnim dejavnikom, ki pri njem poslabšajo astmo. Najbolj znani sprožilni dejavniki so npr. okužba dihal (zlasti virusna okužba zgornjih dihal), določeni alergeni, izpostavljenost dražljivcem (npr. tobačnemu dimu), zatekanje želodčne kisline nazaj v požiralnik, neprenašanje aspirina.


Bistvena je pravilna tehnika inhaliranja

Pred sabo imamo lahko še tako dobro zdravilo za zdravljenje astme, vendar to v primeru nepravilne uporabe ne bo učinkovito oziroma bo učinkovito le v manjši meri. Pri odmerjanju zdravil za zdravljenje astme v obliki vdihovalnikov je za učinkovitost zdravljenja zelo pomembna pravilna tehnika inhaliranja.

V grobem ločimo dve skupini vdihovalnikov, ki se med seboj razlikujeta v načinu  inhaliranja: pršilnike (vdihovalnike na potisni plin) ter vdihovalnike z zdravili v prahu (različne oblike – npr. disk).

V nadaljevanju navajam nekaj osnovnih korakov pri odmerjanju zdravil z obema različnima skupinama vdihovalnikov. Tehnika inhaliranja se sicer v določenih detajlih lahko razlikuje med posameznimi tipi vdihovalnikov znotraj skupine, zato jo je potrebno dobro osvojiti za vsako zdravilo posebej.

TEHNIKA VDIHOVANJA PRI PRŠILNIKU

TEHNIKA VDIHOVANJA ZDRAVILA V OBLIKI PRAHU

 1. Pršilniku snamemo zaščitni pokrovček.
 2. Ob prvi uporabi nekajkrat aktiviramo v pršilnik v prazno.
 3. Zdravilo dobro pretresemo ob vsaki uporabi.
 4. Počasi izdihnemo (ne v pršilnik).
 5. Z ustnicami objamemo ustnik pršilnika.
 6. Aktiviramo odmerek ter sočasno počasi in globoko vdihnemo.
 7. Zadržimo dih vsaj 10 sekund (kolikor lahko).
 8. Postopek ponovimo po 1 min, če sta predpisana 2 odmerka.
 1. Priprava vdihovalnika za vdih (različno glede na vrsto vdihovalnika).
 2. Počasi izdihnemo (ne v vdihovalnik).
 3. Z ustnicami trdno objamemo ustnik.
 4. Hitro, globoko in polno vdihnemo.
 5. Zadržimo dih vsaj 10 sekund.
 6. Pazimo, da ne izdihnemo v vdihovalnik.
 7. Postopek ponovimo po 1 min, če sta potrebna 2 odmerka.


Po uporabi inhalacijskih zdravil, ki vsebujejo glukokortikoide (večina vdihovalnikov namenjenih redni uporabi) je priporočljivo sprati usta. Na ta način zmanjšamo tveganje za pojav možnih neželenih učinkov v ustni votlini in grlu (glivične okužbe ustne votline, hripavost).

Še posebno pozornost moramo nameniti pravilni uporabi zdravil pri starostnikih, ki imajo zaradi nekoliko slabše spretnosti lahko več težav pri uporabi vdihovalnikov. V primeru, da starostniku določeno zdravilo v obliki pršila oz. vdihovalnika dela hude težave, je možno v dogovoru z zdravnikom zdravilo tudi zamenjati za vdihovalnik z drugačno tehniko inhaliranja. Na tržišču je namreč zelo široka paleta zdravil v različnih oblikah odmernikov. Odmerjanje zdravil v obliki pršilnikov (vdihovalnikov na potisni plin) lahko olajšamo s pomočjo nastavkov za dajanje zdravila (pogovorno jim pravimo tudi »buče«). Tovrstni medicinski pripomočki so na voljo v lekarni.

Lekarniški farmacevti smo najlaže dostopni zdravstveni delavci, ki vam lahko pomagamo pri morebitnih težavah pri zdravljenju z zdravili. V primeru dvoma v pravilnost uporabe vdihovalnika oz. v primeru občutka, da vam zdravilo ne pomaga, se o tem posvetujte s farmacevtom v lekarni.  Izkazalo se je namreč, da je redno preverjanje ter obnavljanje principov tehnike inhaliranja pomembno tudi pri bolnikih, ki zdravila za zdravljenje astme prejemajo že dlje časa ter sčasoma iz navade opustijo katerega od pomembnih korakov.


Datum priprave informacije: april 2015


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne 
Barbara Koder, mag.farm.


Anketa


Iskanje