Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Samozdravljenje težav z ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Samozdravljenje težav z uriniranjem pri moških

V lekarnah opažamo, da moški čedalje pogosteje iščete nasvete za odpravo neprijetnih težav pri uriniranju, velikokrat že pred obiskom zdravnika. Pri mlajših moških in moških srednjih let je vzrok pogosteje bakterijsko ali ne-bakterijsko vnetje prostate ali sečil, pri starejših moških pa povečana prostata. Z zgodnjim odkrivanjem in pravočasnim začetkom zdravljenja se olajša težave pri uriniranju, izboljša kakovost življenja, prepreči morebitne zaplete ter oceni morebitno prisotnost resnejšega (na primer rakavega) obolenja. Priporočamo, da se za samozdravljenje težav pri uriniranju in praznjenju mehurja moški odločite le pri težavah z blagimi do zmernimi simptomi, in še to le po predhodnem pregledu pri zdravniku.

Na resnejše obolenje kažejo zlasti znaki, kot so:

 • nenaden nastop značilnih težav,
 • trajanje vsaj 3 mesece v zadnji polovici leta,
 • ponavljanje večkrat na leto,
 • spremljajoča bolečina,
 • pojav krvi v urinu,
 • počasno slabšanje in vse bolj izraženi simptomi,
 • splošno slabo počutje, hujšanje, izguba apetita, utrujenost.

Že prve opozorilne znake, predvsem pri moških nad 50. letom, je treba jemati resno.


Kako si lahko moški pomagate sami?

Moški, ki trpite zaradi težav z uriniranjem, lahko k boljši kakovosti življenja pripomorete tudi s spremembo nekaterih navad:

 • prehrano brez močnih začimb in mrzle hrane,
 • alkohol uživajte le zmerno, saj čezmerno pitje alkohola pospešuje povečanje prostate,
 • uživajte zadostno količino tekočin – najbolje vode ali nesladkanega čaja,
 • zvečer pijte manj,
 • izogibajte se pitju hladnih pijač in kave ter gaziranim (šumečim) pijačam,
 • ne zavlačujete po nepotrebnem z opravljanjem male potrebe,
 • ne hitite pri uriniranju,
 • zadnjo malo potrebo opravite še tik pred spanjem,
 • vaša prehrana naj bo bogata z balastnimi snovmi, vitamini in minerali; za dobro delovanje prostate je priporočljivo uživanje bučnih semen in bučnega olja,
 • izogibajte se stresnim dogodkom in poskrbite za sproščanje.

 

Nasvet partnericam

Če moški navaja neprijetne težave pri uriniranju, se z njim pogovorite. Zavedanje pomena zgodnjega odkrivanja in pravočasnega ter ustreznega zdravljenja je lahko zelo koristno pri odpravljanju teh težav.

Pri moških, starejših od 50 let gre običajno za nenevarno povečanje prostate (benigno povečanje prostate, benigna hiperplazija prostate; kratica BHP). Simptomi povečane prostate se razvijajo počasi in se med posamezniki razlikujejo, zato jih lahko težje prepoznate. V redkih primerih je povečana prostata znak raka prostate. Kadar gre za nevarno, rakavo povečanje prostate, nastaja več PSA – to je za prostato specifična beljakovina, ki nastaja izključno v celicah prostate in prehaja v kri, kjer jo lahko dokažemo z laboratorijskimi preiskavami.

Obseg in resnost znakov nista sorazmerna s stopnjo povečanja prostate, zato mora zdravnik vedno preveriti možnost resnejšega obolenja. Kot pripomoček za oceno stopnje izraženosti simptomov povečanja prostate lahko uporabite tudi Test za prostato - mednarodni vprašalnik za točkovno vrednotenje simptomov benigne hiperplazije prostate. Test lahko poiščete na spletu ali ga dobite v lekarni, kjer vam bomo svetovali.

Pri blagih do zmernih simptomih nenevarnega povečanja prostate se lahko uporablja tudi zdravilne rastline oziroma njihove izvlečke. Najbolj znani so plod palmeta ali žagastolistne palme, korenina koprive, zel drobnocvetnega vrbovca. Učinkovitost in varnost so potrdile tudi številne klinične raziskave. Poveča se količina in pretok urina, zmanjša se pogostost uriniranja in količina zaostalega urina, izboljša se nočno tiščanje na vodo. Najbolj raziskani so izvlečki plodu palmeta. Zel drobnocvetnega vrbovca je priljubljeno ljudsko zdravilo in ga navadno uporabljamo v obliki zdravilnega čaja. Uporaba te rastline temelji predvsem na podlagi dolgoletnih izkušenj, v zadnjih letih pa jo podpira tudi vedno več laboratorijskih raziskav. Kliničnih raziskav za to rastlino za zdaj še ni.

Izvleček plodu palmeta je kot zdravilo rastlinskega izvora v lekarnah na voljo brez recepta. Galenski izdelki, namenjeni lajšanju težav pri nenevarnem povečanju prostate, vsebujejo zdravilne rastline oziroma izvlečke iz plodu palmeta, korenin in listov koprive, zeli drobnocvetnega vrbovca. V lekarnah so na voljo kot zdravilni čaji in kapljice.

Pri blagih in zmernih težavah z nenadzorovanim uhajanjem urina in nezmožnostjo zadrževanja urina lahko v lekarni dobite tudi izdelke za pomoč pri inkontinenci (predloge, hlačne predloge).

Lekarniški farmacevti svetujemo tudi pri neprijetnih težavah z uriniranjem pri moških. Med pogovorom ocenimo resnost težav in pri blažjih težavah priporočimo samozdravljenje z zdravilnimi rastlinami in drugimi ukrepi, ki pripomorejo k lajšanju težav. Vsakršno samozdravljenje težav z uriniranjem pri moških pa naj poteka le po predhodnem pregledu pri zdravniku.

 

 Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje