Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Za zdravljenje blažjih ... >> Kašelj

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
KašeljKašelj je obrambni odziv telesa na draženje sluznice dihal. Omogoča odstranitev dražečih snovi iz dihalnih poti, spremlja pa tudi številne bolezni. Za odpravo in lajšanje kašlja je pomembno zaužiti dovolj tekočine! Izbira zdravila za samozdravljenje kašlja temelji zlasti na vrsti kašlja. Uporabijo se lahko bodisi zdravila, ki blažijo suh kašelj, bodisi zdravila, ki pomagajo pri izkašljevanju sluzi.

Vrste kašlja

Za produktiven, moker kašelj je značilna povečana tvorba sluzi, ki jo izkašljujemo. Izkašljevanje izmečka je lahko tudi oteženo, kar občutite, kot da se vam nekaj trga iz pljuč. Ta vrsta kašlja pogosto spremlja bakterijske okužbe dihal in nekatera kronična obolenja. Pomemben je izgled izkašljane sluzi, na primer rumena ali zelena barva kaže na okužbo, rdeča ali rjasta pomeni prisotnost krvi.
Neproduktiven, suh kašelj je dražeč in ga ne spremlja nastajanje sluzi. Običajno se pojavi na začetku virusnih obolenj, ob prisotnosti dražečih snovi, pri psihičnih vzrokih…


Vzroki za kašelj:

 • okužbe dihal z virusi, bakterijami
 • preobčutljivostna reakcija na cvetni prah, pršice…
 • znak resnejših obolenj: astma, pljučni rak, tumorji dihalnih poti, srčno popuščanje, vračanje želodčne vsebine v požiralnik…
 • izpostavljenost dražečim snovem: prah, dim, plini…
 • kajenje
 • tujek v dihalnih poteh
 • neželeni učinek nekaterih zdravil
 • psihični dejavniki
   

Kdaj morate obiskati zdravnika?

 • Če po sedmih dneh samozdravljenja kašlja z zdravilom in drugimi ukrepi ni izboljšanja.
 • Ko kašelj traja dlje kot tri tedne brez znakov izboljšanja.
 • Ob sočasno prisotni vročini, bolečinah v grlu, ušesih ali prsih.
 • Pri rumeno, zeleno ali rdeče obarvani sluzi.
 • Pri spremljajočih težavah z dihanjem (na primer kratka sapa, občutek dušenja, piskajoče dihanje).
 • Ob ponavljajočem nočnem kašlju.

Posebej pozorni morate biti pri majhnih otrocih, pljučnih bolnikih, kadilcih, osebah z oslabelim srcem ter pri želodčnih težavah, ki se kažejo kot zgaga in zatekanje vsebine želodca nazaj v požiralnik.
 

Kako si pomagate sami?

Pomembno je, da zaužijete čim več tekočine (2 litra na dan za odraslo osebo).  Pri produktivnem kašlju se tako razredči sluz in olajša izkašljevanje. Pri suhem kašlju tekočina navlaži vneto sluznico, zmanjša njeno draženje in s tem pomiri kašelj.
Pomagate si lahko tudi z vlaženjem zraka v prostoru. S tem povečate vlago v vdihanem zraku, kar deluje blagodejno na dihala.
Sluznico navlažite tudi z vdihavanjem vodnih par. Ugoden učinek imajo dodana eterična olja, uporabo le-teh pa odsvetujemo pri astmatikih in majhnih otrocih (mlajši od 2 let).
Pri produktivnem kašlju lahko uporabite zdravila za izkašljevanje (ekspektoransi), ki redčijo sluz in olajšajo njeno izkašljevanje.
Neproduktivnega kašlja običajno ne zaviramo, razen ko je suh kašelj močan in moteč za bolnika. Takrat lahko uporabite zdravila za pomiritev kašlja (antitusiki). Delujejo tako, da zavirajo refleks kašlja ali pa zmanjšajo draženje sluznice v dihalih. Zdravila, ki pomirjajo kašelj, niso ustrezna izbira pri kašlju z izmečkom, saj lahko onemogočijo izkašljevanje sluzi, kar bi lahko povzročilo hujše zaplete (na primer bakterijsko okužbo spodnjih dihal).

Pri kašlju lahko uporabite tudi zdravilne rastline v obliki zdravilnih čajev ali izvlečkov iz zdravilnih rastlin, vgrajenih v sirupe ali tablete. Pri kašlju z izmečkom se lahko uporabljajo materina dušica, jeglič, golostebelni sladki koren, bršljan. Suh, dražeč kašelj pa lajšajo ozkolistni trpotec, gozdni slezenovec, navadni slez, islandski lišaj.Izdelki Galenskega laboratorija Gorenjskih lekarn za lajšanje kašljaLiteraturni viri:
1. Pray W.S.: Non prescription Product Therapeutics, 1st edition , Lippincott Williams &Wilkins, 1999
2. Blenkinskopp A., Paxton P.: Symptoms in the Pharmacy, A guide to the management of common illness, 3rd edition, Black Well Science, 1998

3. Sweetman SC (Ed), Martindale: The Complete Drug Reference. London: Pharmaceutical Press. Electronic version, Edition 35, 2007. 
4. ESCOP MONOGRAPHS The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products, ESCOP, Second edition, Georg Thieme Verlag, 2003
5. Blumenthal M.: The Complete German Commission E Monographs – Therapeutic Guide to Herbal Medicines, American Botanical Council, Austin, 1998

6. Pisk N et.al: Samozdravljenje – priročnik za bolnike, SFD, 2011


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje