Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Za zdravljenje blažjih ... >> Nespečnost

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Nespečnost

Ste vedeli, da med spanjem možgani ne počivajo? Spanje je aktiven proces, ki ima obnovitveno vlogo. Izmenjujeta se dve obdobji, ki odražata različno stopnjo delovanja možganskih živčnih celic. Najpogostejša motnja spanja je nespečnost. Pogostejša je pri starejših, ko se značilno pojavijo nočna prebujanja.

Nespečna oseba težko zaspi, ponoči se pogosto prebuja, spi prekratek čas, se prebuja prezgodaj, zbudi se nenaspana in utrujena. Zaradi neprespanih noči je oseba utrujena, se težje zbere, ima slabši spomin, nima dovolj energije za delo, pri delu dela napake, je nasploh bolj razdražljiva.
Prehodna nespečnost traja le nekaj dni. Nastopi ob različnih stresnih situacijah, zaradi motečih dejavnikov iz okolja, nezdravih življenjskih navad (večerno uživanje kave, alkohola, prevelikih količin hrane …), spremembe okolja (selitev, potovanje, ležanje v bolnišnici …) in ob drugih motečih dejavnikih.
Kratkotrajna nespečnost traja največ tri tedne. Pogosto se pojavi ob stresnih situacijah, kot so žalovanje, ločitev … in se po določenem času uredi v normalen spanec.
Dolgotrajna, kronična nespečnost traja dlje kot tri tedne oziroma se nespečnost pojavi vsaj trikrat na teden en mesec ali dlje. Lahko je posledica drugih bolezni, kot so na primer Parkinsonova bolezen, demenca, čustvene motenja in druge bolezni, dolgotrajno uživanje alkohola ali določenih zdravil, tudi uspaval … Nespečnost lahko povzročijo tudi hormonske spremembe, ki nastanejo s starostjo.


Kdaj morate obiskati zdravnika?

  • Če nespečnost traja dlje kot dva do tri tedne.

  • Ko je nespečnost posledica zdravstvenih težav (težko dihanje pri astmi, nočno uriniranje pri težavah s prostato …) in tudi ni povezana s slabimi spalnimi navadami ali zunanjimi dejavniki (hrup, svetloba …).

  • Ko je nespečnost lahko povezana z depresijo.


Kako si pomagate sami?

Skrbite za zdrave spalne navade.
Vsak dan se odpravite v posteljo ob istem času in tudi vstanite ob isti uri.
Izogibajte se popoldanskemu in večernem dremanju. Če potrebujete počitek čez dan, počivajte največ 30 minut in to do 16 ure.
Spalnico uporabljajte le za spanje in intimnosti, ne pa za branje, gledanje televizije, hranjenje …
V večernih urah se izogibajte napitkom s kofeinom, alkoholu, kajenju in preobilni hrani.
Pol ure pred spanjem počnite kaj sproščujočega (branje, miren sprehod …).
Če po 20 minutah ne morete zaspati, raje vstanite, pojdite v drug prostor in počnite kaj sproščujočega ter pojdite v posteljo, ko ste spet zaspani. Nesmiselno je vztrajati v postelji in se premetavati v želji po spanju.
Podnevi skrbite za redno telesno aktivnost na soncu in svežem zraku.
Običajno se učinek teh ukrepov pokaže šele po dveh do treh tednih rednega izvajanja.

 
Zdravljenje nespečnosti

Ustrezne spalne navade so osnova zdravljenja in lajšanja težav z nespečnostjo. Poleg skrbi za zdrave spalne navade poskušamo ugotoviti in odpraviti vzroke nespečnosti. Če nespečnost spremlja določene bolezni, na primer depresijo, demenco, bolečino, je treba najprej zdraviti in lajšati ta stanja. Zdravila - uspavala uporabimo šele, ko drugi ukrepi ne pomagajo.
Uspavala, ki jih predpiše zdravnik, uporabljamo le pri kratkotrajni nespečnosti, v najmanjšem odmerku in najkrajši možni čas. Ob dolgotrajni uporabi se lahko razvije potreba po večjem odmerku in težave pri prenehanju jemanja uspavala. Pomembno je, da uspavalo vzamemo v večernem času, tik pred spanjem in ne ponoči, ko se prebudimo. Po zaužitju uspavala mora imeti oseba zagotovljenih vsaj 8 ur časa za spanje. Uspavala močno vplivajo na psihofizične sposobnosti, zato je priporočljivo, da je od uporabe uspavala do izvajanja dejavnosti, ki zahtevajo zbranost, najmanj 8 ur. Sočasna uporaba alkohola in drugih psihoaktivnih snovi lahko še poveča ta neželeni učinek uspaval.

Pri kratkotrajnih oblikah nespečnosti lahko uporabljamo zdravilne rastline, kot so baldrijan, hmelj, melisa, pasijonka oziroma mešanico posušenih delov rastlin ali iz njih pripravljenih izvlečkov. V obliki zdravilnih čajev, kapljic, tablet ali kapsul so ti izdelki v lekarnah na voljo brez recepta. Če se težave ne izboljšajo ali se celo poslabšajo, se lahko uporabljajo največ dva tedna, Pri odločitvi za samozdravljenje nespečnosti je potrebno v lekarni vedno povedati, ali oseba redno ali občasno jemlje zdravila, saj so lahko tudi zdravila ali prekinitev jemanja določenih zdravil vzroki za nastop težav s spanjem.

Pomembno je, kako živimo: največkrat nam zadovoljstvo podnevi prinese tudi mirno spanje.


Galenski izdelki Gorenjskih lekarn, ki jih svetujemo pri nespečnosti, so zdravila rastlinskega izvora v obliki zdravilnih čajev in kapljic.

Ti galenski izdelki vsebujejo dobro znane zdravilne rastline za lajšanje nespečnosti:

  • korenine zdravilne špajke ali baldrijana in cvetovi navadnega hmelja vsebujejo učinkovine, ki delujejo pomirjevalno in uspavalno
  • listi navadne melise in cvetovi prave sivke vsebujejo učinkovine, ki delujejo pomirjevalno in hkrati blažijo napenjanje in krče v prebavilih.

 

Zdravilna rastlina

Galenski izdelek

zdravilna špajka ali baldrijan 
korenine

Baldrijanove korenine zdravilni čaj
Čaj za pomirjanje
Baldrijanove kapljice
Kapljice za pomirjanje

navadni hmelj
cvetovi

Cvetovi hmelja zdravilni čaj
Čaj za pomirjanje

navadna melisa
listi

Melisa zdravilni čaj
Čaj za pomirjanje
Kapljice za pomirjanje

prava sivka
cvetovi

Eterično olje sivke

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.Literaturni viri:
1. Pisk N. et. al.: Samozdravljenje – priročnik za bolnike, SFD, 2011.

2. Nathan A.: Non-prescription Medicines. Fourth edition. Pharmaceutical Press 2010. 
3. ESCOP Monographs, ESCOP & Thieme, 2003 (Supplement 2009).


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje