Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Za zdravljenje blažjih ... >> Samozdravljenje bolečine

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Samozdravljenje bolečine

Težave, povezane z glavobolom, zobobolom, menstrualnimi bolečinami ter bolečinami v mišicah in sklepih sodijo med najpogostejše vzroke za posvet z lekarniškim farmacevtom. Vsako protibolečinsko zdravilo, dosegljivo brez recepta, namreč ni primerno za vsakega bolnika.

 

Po nasvet v lekarno


Lekarniški farmacevt lahko bolniku pomaga pri oceni resnosti bolečine in s tem pri odločanju za samozdravljenje bolečine, pri spremembi življenjskega sloga ali izbiri primernega zdravila. Pri posvetu je posebej pomembno, da izpostavite: kdo ima bolečine, kje je glavno mesto bolečine, jakost bolečine, se je bolečina pojavila nenadoma ali traja že dalj časa, kakšni so drugi spremljajoči znaki, za ženske v rodni dobi tudi podatek o morebitni nosečnosti in dojenju.

 

Kdaj je potrebna še večja previdnost


Samozdravljenje bolečine je primerno pri blagih do zmernih akutnih bolečinah in lahko traja od 3 do 7 dni. Če se v tem času bolečina ne zmanjša in se ne izboljša počutje, je potreben posvet z zdravnikom. Samozdravljenje bolečine odsvetujemo pri otrocih do enega leta starosti. Posebna previdnost je potrebna tudi pri majhnih otrocih, nosečnicah in doječih materah ter starostnikih in bolnikih s kroničnimi boleznimi. Pri slednjih je bolečina lahko znak neurejene bolezni. Trajne, pekoče bolečine, najpogosteje v nogah in rokah, lahko pri osebi s sladkorno boleznijo nastopijo zaradi stalno povišane glukoze v krvi. Glavobol je lahko znak neurejenega povišanega krvnega tlaka. Vedno je potrebno preveriti možnost medsebojnega učinkovanja z zdravili, ki jih je predpisal zdravnik, ter vpliv zdravil za lajšanje bolečine na ledvice, želodec, srce in ožilje ter jetra. Glavobol, bolečina v želodcu, bolečine v mišicah in sklepih lahko nastopijo tudi kot neželeni učinki jemanja številnih zdravil. Pretirana raba analgetikov lahko povzroča z analgetiki povzročen glavobol. Še zlasti v takih situacijah lahko pogovor s farmacevtom zmanjša tveganje, ki ga bolnik nosi pri samozdravljenju.

 

Zdravila za samozdravljenje bolečine


Brez recepta so na voljo številna zdravila s paracetamolom, acetilsalicilno kislino, ibuprofenom, naproksenom in kombinirana zdravila, ki poleg paracetamola vsebujejo še propifenazon ali acetilsalicilno kislino ter kofein in kodein. Izbor zdravila mora biti prilagojen posamezniku, da se doseže čim večja učinkovitost ob najmanjšem možnem tveganju, zato tudi ne jemljite protibolečinskih zdravil, ki so na recept predpisana drugim bolnikom.
Dobro je vedeti, da isto protibolečinsko zdravilo lahko uporabimo ob različnih bolečinah; na primer pri glavobolu, bolečinah v mišicah, bolečih menstruacijah, zobobolu, kar je navedeno tudi v priloženem navodilu za uporabo. Za varno uporabo moramo upoštevati, da je ista učinkovina na voljo v zdravilih različnih proizvajalcev, v različnih farmacevtskih oblikah (na primer kot sirup, tablete, svečke), nekatere so hkrati na voljo na recept in brez recepta, pogosto so tudi sestavina kombiniranih zdravil za lajšanje težav pri gripi in prehladu. S tem preprečimo prekomerno odmerjanje. Pri izboru pomislimo tudi na lokalne oblike protibolečinskih zdravil (gel, kreme), saj s tem zmanjšamo tudi možnost nastopa sistemskih neželenih učinkov.

 

Drugi ukrepi za lajšanje bolečine


Odvisno od vzroka in mesta bolečine lahko bolečino lajšamo tudi s hlajenjem oziroma gretjem mesta bolečine, pravilno telesno držo, ustreznimi delovnimi pogoji, rednim izvajanjem ustreznih razteznih vaj in vaj za krepitev mišic ter z zmanjšanjem stresa.

 

Kadar se srečate z bolečino in ste v dvomih, kako ukrepati, ali pri izbiri zdravila za samozdravljenje bolečine niste prepričani, ali je primerno za vas, se torej vedno posvetujte z lekarniškim farmacevtom. S pomočjo bolnikove ocene vrste in jakosti bolečine bo lekarniški farmacevt izbral in svetoval pravilno uporabo najprimernejšega zdravila glede na starost, spremljajoče bolezni ter medsebojne vplive z drugimi zdravili, ki jih bolnik morda že jemlje. Zdravila za samozdravljenje bolečine, tudi če jih jemljete le občasno, naj bodo zapisana tudi na vaši osebni kartici zdravil. Le-to vam lahko izdelamo tudi v lekarnah Gorenjskih lekarn, kjer smo vam na voljo tudi za vaša vprašanja glede lajšanja bolečine.


Datum priprave informacije: september 2016                   

mag. Nina Pisk, mag. farm.
 


Anketa


Iskanje