Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Za zdravljenje blažjih ... >> Slabost med vožnjo

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Slabost med vožnjo

Slabost med vožnjo

S potovalno slabostjo imajo pogosto težave otroci od 2. do 12. leta starosti. Potek je lahko nenaden, začetnemu nelagodju lahko hitro sledi slabo počutje, oseba izloča hladen pot, sledi slabost in posledično lahko tudi bruhanje. Slabost med vožnjo lahko izzovejo različna transportna sredstva, kot so avto, ladja, letalo, vlak, zato se otroci, ki so bolj dovzetni, temu zelo težko izognejo. Običajno pa imajo ti otroci težave tudi pri vsakdanji igri, npr. pri vrtenju na vrtiljaku ali guganju. Z odraščanjem se težave omilijo ali minejo, vseeno pa ima kar nekaj oseb to težavo tudi v odrasli dobi. Kako pride do njenega nastanka, še ni natančno znano, najbrž pa gre za sprejemanje nasprotujočih si signalov iz organov, ki sodelujejo pri vzpostavljanju ravnotežja (npr. notranje uho, vid), na kar se odzove center v podaljšani hrbtenjači s slabostjo in bruhanjem.

 

S kakšnimi ukrepi lahko preprečimo ali omilimo potovalno slabost?

Izkušnje kažejo, da je z uporabo različnih veščin slabost mogoče omejiti. Pred potovanjem je otroku potrebno omejiti uživanje sladkih pijač in hrane. Če gre za krajše potovanje, lahko obrok tudi izpustimo. Vedno pa imejmo na zalogi pitno vodo in nekaj suhih prigrizkov (npr. prepečenec, slane krekerje). Otrok naj bo med potovanjem primerno oblečen (ne preveč, da mu ni vroče; v zimskih mesecih ga raje oblečemo manj in ga nato pokrijemo z odejo). V avtomobilu poskrbimo za primerno temperaturo, saj vročina stanje lahko poslabša. Otrok naj se zazre skozi okno in gleda oddaljeno točko, naj ne gleda slikanic, bere knjig ali igra igric. Otroka poizkusimo zamotiti, izmislimo si različne igrice, predvajamo glasbo, pomaga lahko tudi sočasno petje. Poskusimo odstraniti neprijetne vonjave, tudi pretirane dišave so lahko moteče. Osebo, ki ji je rado slabo, moti tudi cigaretni dim, zato se izogibamo kajenju ali kadilskim predelom. Nekateri starši navajajo, da otrokom pomaga tudi, če jim prelepijo popek z nežnim lepilnim trakom, zapisov o tej metodi seveda ni najti, najbrž pa ne škodi poskusiti. V avtobusu otroka posedemo na prve sedeže, na vlaku ga posedemo ob oknu v smeri vožnje, na letalu pa poskušamo priskrbeti sedeže v srednjem delu po letalskih krilih, kjer je občutiti najmanj gibanja. Ob pojavu slabosti v primeru potovanja z avtom, le-tega ustavimo na varnem mestu in z otrokom izstopimo, da se nadiha svežega zraka. Če to ni mogoče, naj otrok v času postanka leže in za nekaj minut zapre oči. Pomaga lahko tudi vlažna krpa, ki jo namestimo na čelo. Nadaljujemo pot, ko bo otrok na to pripravljen.

 

Kaj imamo na voljo v lekarnah?

Zdravilo, ki vsebuje učinkovino dimenhidrinat in se uporablja za preprečevanje slabosti, bruhanja in/ali vrtoglavice, povezane s potovalno boleznijo, je v lekarnah dosegljivo brez recepta. To zdravilo vpliva na organe, ki so odgovorni za ohranjanje ravnotežja telesa. Za preprečevanje potovalne slabosti, se zdravilo vzame pol ure pred začetkom gibanja. Za otroke v starosti od 6. do 12. leta je priporočljiv odmerek ½ - 1 tableta (25 do 50 mg), v primeru daljše vožnje se lahko enak odmerek ponovi čez 6 ur, do največ 150 mg na dan (3 tablete na dan). Za otroke nad 12 let in odrasle pa je priporočljiv začetni odmerek 1 tableta (50 mg), nato pa 1 do 2 tableti (50 do 100 mg), do največ 400 mg (8 tablet) na dan. Zdravilo se vzame s kozarcem vode ne glede na obroke hrane. Zdravilo lahko povzroči omotico, zaspanost ali zamegljen vid.

Skozi zgodovino se je proti slabosti uporabljala korenina ingverja, katere učinkovitost potrjujejo tudi nekatere klinične študije. V lekarnah so na voljo tudi prehranska dopolnila z izvlečkom ingverja, nekatera lahko uporabljajo tudi mlajši otroci, od starosti treh let dalje, nosečnice in doječe matere. V lekarnah so dosegljivi tudi zapestni trakovi, ki delujejo tako, da stimulirajo akupresurno točko na vsakem zapestju (bolj znana kot Nei-Kuanova točka). Zapestni trak je potrebno ustrezno namestiti na obe zapestji po navodilih proizvajalca. Na voljo so trakovi za mlajše otroke in starejše otroke ter odrasle.


Datum pregleda informacije: julij 2016

Pripravila: Polona Gabrovšek, mag. farm.
 


Anketa


Iskanje