Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Za zdravljenje blažjih ... >> Zdravilni čaji

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zdravilni čaji

 

Zdravilno moč rastlin človek pozna in uporablja že tisočletja. Njihovo učinkovitost potrjujejo izkušnje in znanstvena dognanja. Za lajšanje blažjih zdravstvenih težav pogosto uporabljamo zdravilne čaje. V Galenskem laboratoriju Gorenjskih lekarn izdelujemo zdravilne čaje v skladu s strogimi zahtevami farmacevtske stroke.

Zdravilni čaji so največkrat tradicionalna zdravila rastlinskega izvora, katerih uporaba temelji predvsem na podlagi dolgoletnih izkušenj. Izdelani so iz rastlinskih drog. V farmaciji izraz rastlinska droga označuje posušene razdrobljene ali posušene razrezane zdravilne rastline oziroma njihove dele (zeli, liste, cvetove, plodove, semena, korenike, korenine). Zdravilni čaji vsebujejo eno vrsto rastlinske droge, običajno pa so čajne mešanice  več vrst rastlinskih drog.


Kakšne oblike čajev poznamo?

Pri čaju v razsutem stanju lahko enostavno preverimo sestavo. Vidimo tudi prisotnost tujih delcev.
Prednost čajev v filter vrečki je enostavna uporaba in odmerjanje. Slabost je velika razdrobljenost, s tem večja možnost razgradnje učinkovin in slabša razpoznavnost posameznih rastlinskih drog.
Instant oblike čajev pogosto vsebujejo sladkor, zato je potrebna previdnost pri osebah s sladkorno boleznijo.


Uporaba zdravilnih čajev

Zdravilni čaji so običajno namenjeni lajšanju blažjih zdravstvenih težav.
Uporabljamo jih le predpisan čas.
Zdravilne čaje lahko uporabljamo na različne načine:

 • kot napitke – pri prebavnih težavah, vnetju sečil, kašlju …,
 • za grgranje – pri vnetjih sluznice ustne votline, žrela, krvavitvi dlesni …,
 • za vdihavanje – ob prehladnih obolenjih,
 • kot obkladke, kopeli – pri vnetjih kože, hemoroidih …


Kakovost zdravilnih čajev zagotavljajo

 • kakovost rastlinskih drog
 • postopek izdelave zdravilnega čaja
 • označevanje in navodilo za uporabo zdravilnega čaja.
   

Kako pripravimo zdravilni čaj?

Način priprave je odvisen od rastlinskih drog, njihovih učinkovin in želenega učinka. Način priprave je odvisen od rastlinskih drog, njihovih učinkovin in želenega učinka. Vedno uporabljamo sveže pripravljene zdravilne čaje.  Za pravilno pripravo je navedena količina rastlinskih drog in vode ter način in čas izluževanja. Priporočenih količin in predpisanega časa izluževanja ne smemo povečevati v upanju na hitrejši in močnejši učinek.


Splošna priporočila za pripravo zdravilnih čajev

 • Poparek (infuz)

Je najpogostejši način priprave zdravilnega čaja. Primeren je predvsem za pripravo čaja iz cvetov ali listov, ki vsebujejo hlapna olja. Rastlinske droge prelijemo z vrelo vodo in premešamo. Pustimo stati pokrito 5 - 10 minut, nato precedimo.

 • Prevretek (dekokt)

Pripravljamo iz drog, iz katerih učinkovine težje izlužimo, kot na primer iz korenine in skorje.
Prelijemo jih z mrzlo vodo, segrejemo do vretja. Pokrito počasi kuhamo še 5 - 10 minut, nato precedimo.

 • Prelivek (hladni macerat)

Uporabljamo za pripravo zdravilnega čaja iz rastlinskih drog, ki vsebujejo sluzi in druge na toploto občutljive sestavine. Prelijemo jih z mrzlo vodo, premešamo in pustimo pokrito stati več ur (običajno 6 - 8 ur) pri sobni temperaturi. Precedimo in pred uporabo segrejemo do temperature, primerne za pitje.


Shranjevanje

Zdravilne čaje shranjujemo na suhem in temnem mestu, pri temperaturi do 25°C, nedosegljivo otrokom. Ne uporabljamo jih po datumu izteka roka uporabnosti, navedenem na ovojnini.

 

V Galenskem laboratoriju Gorenjskih lekarn izdelujemo zdravilne čaje v skladu s strogimi zahtevami farmacevtske stroke.

 • Kakovost rastlinskih drog
  Zdravilne čaje izdelujemo le iz rastlinskih drog preverjene kakovosti in preverjenih dobaviteljev. Ustrezno kakovost rastlinskih drog zagotavljajo pravilni pogoji gojenja in nabiranja zdravilnih rastlin ter sušenja, drobljenja in shranjevanja rastlinskih drog. Kakovost vsake serije rastlinske droge potrjuje analizni certifikat, ki vključuje preizkuse vsebnosti aktivnih sestavin, mikrobiološke kontaminacije, prisotnosti pesticidov, težkih kovin … Kakovost rastlinskih drog dodatno preverja tudi Kontrolno analizni laboratorij Gorenjskih lekarn z natančno predpisanimi metodami: oceno izgleda, barve, vonja, stopnje razdrobljenosti in prisotnosti tujih delcev.


 • Postopek izdelave
  Zdravilne čaje izdelujemo s skrbno nadzorovanim in dokumentiranim postopkom izdelave, ki poteka v skladu z načeli dobre proizvodne prakse. Postopek izdelave izvaja odgovorno in ustrezno usposobljeno osebje. Proizvodni prostori in oprema ustrezajo strogim higienskim in drugim zahtevam. Pri čajnih mešanicah postopek izdelave zagotavlja enakomerno porazdelitev posameznih rastlinskih drog. Vsako serijo zdravilnega čaja sprosti v promet Kontrolno analizni laboratorij Gorenjskih lekarn na podlagi končne kontrole kakovosti, ki potrdi, da izdelek ustreza vsem predpisanim zahtevam.

 • Označevanje in navodilo za uporabo
  Varno in učinkovito uporabo naših zdravilnih čajev zagotavljajo tudi označevanje in navodila za uporabo, ki so pripravljena ob upoštevanju najnovejših strokovnih dognanj. Vsako navodilo za uporabo vsebuje vse potrebne informacije, ki zagotavljajo varno in učinkovito uporabo zdravilnega čaja: namen uporabe, priprava in odmerjanje, omejitev trajanja uporabe (če je to potrebno), previdnostni ukrepi in opozorila (kdaj zdravilnega čaja ne smemo uporabljati, na primer pri preobčutljivosti, v času nosečnosti in dojenja, pri osebah s sladkorno boleznijo…), možno medsebojno delovanje z drugimi zdravili, neželeni učinki …
 

ZDRAVILNI ČAJI GALENSKEGA LABORATORIJA GORENJSKIH LEKARN 
(PDF, 1.88 MB)


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Želite vedeti še ...

Samozdravljenje
Kašelj

 


Anketa


Iskanje