Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Trebušni krči ali ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Trebušni krči ali kolike pri novorojenčkih in dojenčkih

Trebušni krči ali kolike so neprijetna stvar za novorojenčke in dojenčke, nemalo preglavic pa povzročijo tudi staršem, ki se ob pogledu na neutolažljivo jokajočega otroka počutijo nemočne. Kadar je temu pridruženo krčenje nog,  rdečica obraza, vetrovi, stiskanje pesti ali zvijanje hrbta v loku, pa je lahko vse skupaj videti še bolj zastrašujoče. Vendar brez skrbi, izkušnje na tem področju so nabrali že številni mladi starši, saj ocenjujejo, da ima te težave eden od petih otrok, nekoliko pogosteje fantki. O nastanku kolik obstaja mnogo teorij, vendar pa natančen vzrok še vedno ni ugotovljen. Kolike se lahko pojavijo že kmalu po rojstvu, najpogosteje pa med 2. in 3. tednom starosti ter lahko trajajo do 12. tedna, včasih pa tudi še nekoliko dlje. Običajno nastopijo v popoldanskem času ali proti večeru.


Kako lahko ukrepamo sami?

Ni splošnega pravila za lajšanje tegob, vsakemu novorojenčku oziroma dojenčku ustreza kakšna druga metoda. Nekateri se umirijo s pestovanjem in nošenjem s trebuščkom navzdol, druge pomiri nežna glasba ali enakomerno gibanje v vozičku ali avtomobilu. Težavam se lahko delno izognemo oziroma jih omilimo, če se držimo ustaljene rutine hranjenja, osvojimo pravilno tehniko dojenja in podiranje kupčka po hranjenju. Nekaterim pomaga tudi nežna masaža trebuščka v smeri urinega kazalca. Vsekakor naj se doječa mati izogibati raznovrstnih diet, saj otroku prej škodijo, mati pa tako tudi sebi odvzema razna hranila, po katerih so lahko v času dojenja potrebe še povečane. Izjema so edino dojenčki, ki imajo preobčutljivost oziroma alergijo na določene prehranske snovi (npr. mleko, jajca). Takrat se je potrebno tej hrani izogniti.


Kaj je za lajšanje težav na voljo v lekarnah?

V lekarnah je na voljo mnogo izdelkov za lajšanje trebušnih krčev pri dojenčkih. Zdravilo v obliki kapljic, ki vsebuje učinkovino simetikon, deluje zgolj fizikalno in se ne vsrka v telo, temveč se nespremenjen izloči skozi prebavila. Simetikon zmanjšuje površinsko napetost in povzroči razgradnjo mehurčkov pene v črevesju, v katero so ujeti zrak in plini. S tem omogoča lažje izločanje plinov po naravni poti in zmanjša količino plinov v prebavilih. Kapljice se lahko zamešajo z mlekom. Dojenim novorojenčkom in dojenčkom nakapamo na malo žličko 15 kapljic malo pred začetkom vsakega dojenja, hranjenim po steklenički pa 15 kapljic v stekleničko ob vsakem dojenju.

Zeliščne Kapljice proti krčem, ki jih izdeluje Galenski laboratorij Gorenjskih lekarn vsebujejo eterično olje kumine, ki pomirja krče v prebavilih, blaži napenjanje in deluje protibakterijsko ter saharozo, ki lajša bolečine ob prebavnih krčih.

Nekateri starši imajo dobre izkušnje tudi s probiotiki, npr. s sevom Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus reuteri Protectis, Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) in drugimi, ki pomagajo vzpostaviti normalno črevesno mikrofloro pri dojenčkih. Na voljo so v obliki praška ali kapljic.

Pri otrocih, ki so hranjeni z mlečnimi formulami, lahko najprej poskusite z zamenjavo le-teh. Sestava je prilagojena, tako da vsebujejo ustrezno količino laktoze ali lahko prebavljive ogljikove hidrate, nekatere pa vsebujejo tudi prebiotike in probiotike z ugodnim vplivom na črevesno mikrofloro.

Dosegljive so tudi kapljice z encimom laktaza, ki skrbi za presnovo laktoze (mlečnega sladkorja), sestavnega dela mleka. Nezadostna tvorba laktaze v prvih tednih življenja lahko povzroči neprebavljivost laktoze, črevesne bakterije pa sprožijo fermentacijo in s tem nastajanje plinov. Ob vsakem mlečnem obroku se doda določeno število kapljic, upoštevajoč starost otroka.

Lajšanje kolik pri dojenčku je lahko uspešno tudi z uporabo homeopatskih zdravil. Za izbiro ustreznega homeopatskega zdravila nas zanimajo simptomi kot so: položaj telesa med koliko (ali se zvije navznoter ali se usloči), jok (razdražljiv ali bolj umirjen, mil), prebava (barva blata), kdaj so težave najhujše (tekom dneva, ponoči), kaj pomaga (nošenje v določenem položaju, ali je dovolj pestovanje, ali je potrebno pestovanje in premikanje), ali je veliko plinov ter ali spuščanje plinov bolečino olajša. Bolj kot se otrokovi simptomi ujemajo s sliko zdravila, boljši bo izid zdravljenja.  Najpogosteje sicer uporabljamo Strychnos nux vomico, Matricario recutito, Colocynthis, Lycopodium, Magnesium phosphoricum, Pulsatillo in Bryonio albo. O izbiri homeopatskega zdravila povprašajte v lekarni.

 

Datum priprave informacije: april 2015
 

Gorenjske lekarne
Polona Gabrovšek, mag.farm. in
Nadja Dacar, mag.farm.


Anketa


Iskanje