Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Uporaba zdravilnih ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Uporaba zdravilnih rastlin pri želodčnih težavah

Večina od nas se je že srečala z želodčnimi težavami, ki so lahko zelo različne. Običajno se kažejo kot bolečine in občutek nelagodja v zgornjem delu trebuha.

Nekatere težave so lahko znak resnejših obolenj. Obisk zdravnika je nujen ob pojavu naslednjih težav: nenadna huda bolečina z bruhanjem, topa in krčevita bolečina v sredini zgornjega dela trebuha, ki izžareva v prsi ali roke, nenamerno hujšanje, bruhanje krvave vsebine, črno blato, težko boleče požiranje, zatikanje hrane v požiralniku, izguba apetita, poslabšanje težav ob telesni aktivnosti.

Znaki, značilni za želodčne težave, se velikokrat prepletajo. Nekateri znaki so tudi neznačilni, na primer kašelj, hripavost, vnetje žrela, bolečina v prsnem košu, spahovanje…

Lekarniški farmacevt bo na podlagi vaših težav ocenil, ali je nujen obisk zdravnika ali težave lahko začnete blažiti sami z zdravili, ki so namenjena samozdravljenju.

Pri lajšanju različnih želodčnih težav imajo pomembno vlogo tudi zdravilne rastline in iz njih izdelana rastlinska zdravila. Pogosto vsebujejo kombinacijo več zdravilnih rastlin, ki se podpirajo v svojem delovanju. Najpogostejše oblike rastlinskih zdravil za lajšanje želodčnih težav so zdravilni čaji, kapljice, kapsule in tablete.

Želodčne težave, ki jih lahko zdravimo sami z rastlinskimi zdravili, so najpogosteje: razdražena in vneta želodčna sluznica, slabost in bruhanje, premajhno izločanje prebavnih sokov, pomanjkanje apetita in krči v želodcu.

Za blaženje težav pri razdraženi in vneti želodčni sluznici so primerne rastline, ki vsebujejo sluzi (slez, gozdni slezenovec, laneno seme), ki prekrijejo želodčno sluznico z zaščitno plastjo ter jo tako varujejo pred draženjem. Na razdraženo in vneto želodčno sluznico ugodno vplivata tudi kamilica in sladki koren. Potekajo raziskave aktivnosti učinkovin sladkega korena na bakterijo Helicobacter pylori. Ta bakterija je ključni dejavnik okolja, ki prispeva k nastanku razjede na sluznici želodca.

Uporaba ingverja za preprečevanje slabosti in bruhanja seže že zelo daleč v zgodovino. Lajša težave tako pri potovalni slabosti, morski bolezni kot tudi pri slabosti po operacijah. Primeren in varen je tudi za lajšanje slabosti in bruhanja med nosečnostjo.

Pri premajhnem izločanju prebavnih sokov uporabljamo rastline z grenčinami. Snovi grenkega okusa spodbudijo izločanje prebavnih sokov, delujejo pa tudi neposredno na sluznico želodca tako, da krepijo njegovo gibanje. Najbolj znane zdravilne rastline z grenčinami so rumeni svišč, pelin, tavžentroža, artičoka, rman, regrat…

Za lajšanje želodčnih krčev najpogosteje uporabljamo kamilico, janež, kumino, koprc, meto in kolmež. Hkrati z želodčnimi krči pomirjajo tudi krče črevesja in napenjanje.

Za odpravo in ublažitev želodčnih težav lahko veliko storimo tudi sami tako, da uredimo prehranske življenjske navade, da se izogibamo hrani, ki nam povzroča težave, da uživamo hrano bogato z vlakninami, da opustimo kajenje in uživanje alkohola, da kavo uživamo zmerno ter da se, kolikor je to mogoče, izogibamo stresnim situacijam.

V Galenskem laboratoriju Gorenjskih lekarn izdelujemo zdravilne čaje in kapljice za lajšanje različnih želodčnih težav. Strokovni delavci v naših lekarnah bodo po pogovoru z vami ter oceni vaših težav z veseljem svetovali o namenu, načinu in predvsem o varni uporabi omenjenih izdelkov.


Datum priprave informacije: april 2014


Gorenjske lekarne
Jana Cilenšek, mag. farm., spec.

 


Anketa


Iskanje