Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Vpliv zdravil na ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Vpliv zdravil na športne aktivnosti

Nekatera zdravila lahko vplivajo na psihofizične sposobnosti in s tem vplivajo na varnost pri športnih aktivnostih. Če se ukvarjate s športi in boste začeli jemati novo zdravilo, vselej povprašajte zdravnika ali farmacevta v lekarni, če in kako lahko vpliva zdravilo na športno aktivnost. S tem lahko preprečite poškodbe in druge neugodne vplive zdravil pri ukvarjanju s športi. Pomembno je, da ob prvem jemanju katerega koli zdravila spremljate tudi učinek zdravila na vaše psihofizične sposobnosti.
Nekatera zdravila lahko vplivajo na psihofizične sposobnosti in s tem vplivajo na varno upravljanje z vozili in s stroji, opravljanje tveganih del ali na športne aktivnosti. Njihovi glavni in neželeni učinki zelo pogosto posegajo v posameznikove psihofizične sposobnosti, predvsem na zbranost, pozornost, koordinacijo gibov, hitrost odziva, mišično moč in kritičnost ocenjevanja situacije. Poleg teh pomirjajočih učinkov lahko nastopijo tudi spodbujajoči učinki, ki motijo predvsem koordinacijo gibov in povzročijo agresivnost ali druge spremembe osebnosti, kot je na primer pretirana samozavest.


Ali veste?

Podatke o vplivu zdravila na psihofizične sposobnosti najdete tudi na zunanji ovojnini zdravila in v priloženem navodilu za uporabo v poglavju »Kaj morate vedeti pred uporabo zdravila?«.
Poln trikotnik v rdeči barvi označuje zdravilo, ki ima velik vpliv na psihofizične sposobnosti. Ta zdravila imajo absolutno prepoved upravljanja z vozili in delo s stroji. Velik vpliv lahko pričakujemo tudi pri športnih aktivnostih. Zdravila, ki so na zunanji ovojnini označena s trikotnikom z rdečim robom, pa so zdravila, pri katerih je upravljanje z vozili in delo s stroji relativno prepovedano. Imajo zelo različen vpliv na posameznika, zato je treba za vsakogar posebej oceniti vpliv zdravila na njegove psihofizične sposobnosti. Enako velja za oceno vpliva pri športnih aktivnostih.
Sočasno pitje alkoholnih pijač ali uživanje prepovedanih drog in jemanje teh zdravil, poveča neželene učinke zdravil na psihofizične sposobnosti.


Katera zdravila lahko vplivajo na športne aktivnosti?

Zdravila, ki delujejo na osrednje živčevje (možgane in hrbtenjačo), najpogosteje vplivajo na sposobnost upravljanja vozil in strojev. Med ta zdravila sodijo zdravila za lajšanje močnih bolečin, uspavala in pomirjevala, zdravila za zdravljenje duševnih motenj, zdravila za zdravljenje epilepsije, zdravila za zdravljenje odvisnosti, zdravila za zdravljenje migrenskega glavobola, zdravila proti slabosti, zdravila proti mišični napetosti, zdravila za zdravljenje suhega in dražečega kašlja z delovanjem na center za kašelj, zdravila za zdravljenje demence, Parkinsonove bolezni, vrtoglavice in še nekatera druga zdravila. Pri jemanju teh zdravil lahko zdravnik oceni posameznikovo sposobnost za upravljanje vozil in strojev kot tudi za ukvarjanje s športi.
Previdnost pa je potrebna tudi pri jemanju drugih zdravil in med zdravljenjem bolezni, ki posledično vplivajo na psihofizično sposobnost, na primer z vplivom na krvni obtok v osrednjem živčevju, na krvni tlak, presnovo glukoze, na delovanje in izločanje hormonov, na delovanje čutil, predvsem vida in sluha. Med ta zdravila sodijo: zdravila za znižanje povišanega krvnega tlaka, zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, zdravila za zdravljenje oči ali preiskavo oči, nekatera zdravila proti alergijam, nekatere protimikrobne učinkovine.
Tudi nekatera zdravila, ki so v lekarni dosegljiva brez recepta, lahko vplivajo na psihofizične sposobnosti. Mednje sodijo na primer zdravila proti potovalni bolezni, za zdravljenje suhega kašlja, protibolečinska zdravila z vsebnostjo kofeina, za zdravljenje alergije, zdravila z zdravilnimi zelišči ali njihovimi izvlečki za pomirjanje.Viri:
O pravilni in varni uporabi zdravil - Zdravila in prometna varnost, 3. Dan slovenskih lekarn, 2007
Svetovna antidopinška organizacija, WADA, http.//www.wada-ama.org.


Datum pregleda informacije: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne 
mag. Nina Pisk, mag. farm.
 


Želite vedeti še ...

Zdravila in prometna varnost


Anketa


Iskanje