Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Zaščita otroške kože ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zaščita otroške kože pred soncem

Zaščita otroške kože pred soncem

Sonce ugodno vpliva na zdravje in počutje otrok. Med drugim omogoča nastanek vitamina D, ki ga v različnih oblikah dodajamo vsem dojenčkom in tudi majhnim otrokom. Pozitivni vpliv sončnih žarkov, ki ga omogoča zmerno sončenje, se kaže tudi v krepitvi obrambne sposobnosti proti nalezljivim boleznim ter v izboljšani oskrbi tkiv s kisikom, ugodno pa vpliva tudi na krvni obtok. Izogibamo se torej le prekomerni izpostavljenosti sončnim žarkom, ki lahko še toliko bolj škodi nežni otroški koži.


Preventivni nasveti

•    Dojenčke in majhne otroke nikoli neposredno ne izpostavimo močnim sončnim žarkom.
•    Izogibajmo se soncu med 10. in 16. uro, ko je najmočnejše in zato najbolj nevarno.
•    Otroke zaščitimo z lahkimi, svetlimi oblačili. Na glavo jim poveznimo pokrivalo, ki naj po možnosti zakriva tudi del tilnika. 
•    Ne pozabimo tudi na kvalitetna sončna očala ter zaščito oči. 
•    Vsaj 30 min pred začetkom izpostavitve sončnim žarkom otroško kožo v zadostni količini namažimo s kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem.
•    Nanos ponovimo vsaki 2 uri oziroma po vsakem kopanju in tuširanju ter telesni aktivnosti.
•    Kožo ustrezno negujemo tudi po končani izpostavitvi soncu. 
•    Otroku čez dan večkrat ponudimo dovolj tekočine.


Izdelki za zaščito pred soncem

Izdelki za zaščito pred soncem imajo vgrajene UV filtre. Po načinu delovanja delimo UV filtre v dve skupini: 
•    organski filtri (kemijski), ki UV svetlobo vsrkajo (absorbirajo): npr. butil metoksidibenzoilmetan, oktokrilen, bis-etilheksiloksifenol, etilheksil salicilat …
•    anorganski filtri (mineralni), ki UV svetlobo odbijajo ali razpršijo: npr. titanov dioksid, cinkov oksid

Sončni zaščitni faktor nam pove, kolikokrat dlje smo lahko ob zaščiti kože z določenim izdelkom izpostavljeni soncu, da se še ne pojavi opazna rdečina, v primerjavi z nezaščiteno kožo. Na primer: če nezaščitena koža na soncu postane rdeča po 5 minutah, se lahko s faktorjem 15 (pod pogojem, da smo nanesli zadostno količino izdelka) na soncu zadržujemo 5 x 15 minut, torej 75 minut, ne da bi nas sonce opeklo. Oznaka je ZF (zaščitni faktor), angleško SPF (sun protecting factor) ali nemško LSF (Lichtschutzfaktor). Učinkovitost izdelka za zaščito pred soncem je na ovojnini navedena kot:

•    nizka zaščita (ZF 6-10)
•    srednja zaščita (ZF 15-25)
•    visoka zaščita (ZF 30-50)
•    zelo visoka zaščita (ZF 50+).


Kako izbrati izdelek za otroke z zaščitnim faktorjem?

Za dojenčke do šestega meseca starosti velja, da jih ne smemo izpostavljati soncu, odsvetuje pa se tudi uporaba kemičnih zaščitnih sredstev pred soncem. Po 6. mesecu starosti izberemo izdelek za zaščito pred soncem, ki naj ščiti pred UVA in UVB žarki. V zadnjem obdobju vstopajo na trg izdelkov tudi kozmetični izdelki za sončenje, ki ščitijo tudi pred IR- sevanjem. 
Najbolje je uporabiti kombinacijo ustrezne zaščitne kreme z visokim zaščitnim faktorjem ter dodatno zaščito z oblačili ob upoštevanju preventivnih ukrepov. Zaščitni faktor sicer izberemo glede na tip kože in stopnjo porjavelosti, pri otrocih pa posegamo po faktorjih z visoko in zelo visoko zaščito. Dobro je tudi, da je izdelek vodoodporen. Poleg UV- filtrov, ki so primarne sestavine za zaščito, pa boljši izdelki vsebujejo tudi sekundarne sestavine, kot so na primer antioksidanti, encimi, vlažilci, emolienti, ki pomagajo UV- filtrom do boljše zaščite, ščitijo kožo pred staranjem, imajo hladilni učinek ali preprečujejo njeno izsušitev. Za kožo, ki je še posebno občutljiva (kot tudi otroška koža) in nagnjena k pojavu alergij, izbiramo med izdelki za zaščito pred soncem, ki ne vsebujejo emulgatorjev, dišav, barvil, konzervansov. Tovrstni izdelki so primerni tudi pri atopijskem dermatitisu. Pred izborom izdelka farmacevta ali farmacevtskega tehnika v lekarni vprašajte za nasvet.


Datum pregleda informacije: junij 2016

Farmakoinformativna služba
 


Anketa


Iskanje