Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Alkohol in zdravila

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Alkohol in zdravila

Sočasno jemanje zdravil in pitje alkohola odsvetujemo, saj lahko zaradi številnih medsebojnih učinkov pride do neželenega medsebojnega delovanja, spremenjene učinkovitosti zdravil, poslabšanja bolezni ali celo življenjsko nevarnih situacij in smrti.


Alkohol lahko na učinek zdravil vpliva na več načinov

 • Alkohol lahko spremeni učinek zdravil tako, da ta zdravila delujejo močneje.
  Največkrat se poveča pomirjevalni (sedativni) učinek. To velja še zlasti za zdravila, ki vplivajo na delovanje osrednjega živčevja ali možganov. Tveganje je še večje, če oseba sočasno uživa več tovrstnih zdravil. Taka zdravila so na primer: pomirjevala, uspavala, močni analgetiki (zdravila za zdravljenje hudih bolečin), antidepresivi, druga zdravila za zdravljenje duševnih motenj (antipsihotiki, antiepileptiki), zdravila za splošno anestezijo, antihistaminiki … Pri čezmernem uživanju alkohola je ta učinek lahko povečan celo do te mere, da izzove komo ali celo smrt. Ob jemanju teh zdravil se zato ne sme uživati alkohola!
 • Alkohol lahko tudi neposredno vpliva na koncentracijo zdravila v krvi.
  Pri občasnem pitju se zaradi počasnejšega izločanja zdravil iz telesa poveča tveganje za pojav neželenih učinkov zdravil. Pri kroničnem pitju alkohola pa se zdravila hitreje razgradijo ter izločijo in s tem se učinkovitost zdravil zmanjša. Včasih nastanejo tudi strupeni presnovki, ki lahko okvarijo jetra ali druge organe. Primer takih zdravil so zdravila za zdravljenje motenj strjevanja krvi (varfarin); občasno pitje lahko povzroča notranje krvavitve, kronično uživanje alkohola pa ima nasproten učinek z nastajanjem krvnih strdkov, kapi in srčnih infarktov.
 • Alkohol lahko v kombinaciji z nekaterimi zdravili posredno zmanjša sposobnost upravljanja vozil in strojev.
  Uživanje alkohola zmanjša telesne in miselne sposobnosti ter s tem sposobnost upravljanja vozil in strojev že v zelo majhnih količinah. Značilno se podaljša reakcijski čas in poveča se število neprimernih odločitev. Številna zdravila ta učinek alkohola še povečajo. Sem sodijo zlasti zdravila z delovanjem na osrednje živčevje.
  Tudi ob uživanju alkohola in hkratnem jemanju nekaterih drugih zdravil – na primer nekatera protimikrobna zdravila (nitrofurantoin, sulfametoksazol, metronidazol), zdravila za srce in ožilje (nitroglicerin, izosorbid-dinitrat), zdravila za sladkorno bolezen (klorpropamid, tolbutamid) se lahko pojavijo zelo neprijetne reakcije, na primer rdečica obraza, kljuvajoč glavobol, slabost, bruhanje, pospešeno bitje srca in padec krvnega tlaka, kar zmanjša zbranost bolnika pri upravljanju vozil in strojev.
   

Pri zdravljenju z zdravili ne uživajte alkohola!

Če jemljete katerokoli zdravilo, dosegljivo na recept ali brez recepta, tudi zdravilo rastlinskega izvora se posvetujte z lekarniškim farmacevtom ali zdravnikom, kakšen vpliv ima lahko sočasno uživanje alkohola na ta zdravila. Upoštevajte priporočilo, da ima lahko uživanje alkohola negativen vpliv pri skoraj vseh zdravilih in pri zdravljenju z zdravili sočasno ne uživajte alkohola.
 

Vir: O pravilni in varni uporabi zdravil - Zdravila in prometna varnost; SDF 2007.Datum pregleda informacije: junij 2017
mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm.

 


Anketa


Iskanje