Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Kaj kažejo raziskave o ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kaj kažejo raziskave o uporabi interneta glede zdravil, bolezni in zdravljenja...?

Na osnovi raziskav lahko sklepamo, da uporabniki od lekarne na spletu pričakujejo predvsem informacije in svetovanje. To je popolnoma v skladu s splošnim trendom razvoja lekarniške dejavnosti, saj se število nasvetov po različnih komunikacijskih poteh tudi v klasični lekarni povečuje.

Podatki o tem, koliko aktivnih uporabnikov spleta obiskuje spletno lekarno, zlasti pa o tem, kako pogosto se odločajo za nakup zdravil preko interneta se precej razlikujejo, podatki, ki jih navajajo, pa si včasih med seboj celo nasprotujejo. Čeprav je beseda »zdravje« ena izmed najpogostejših ključnih besed, preko katerih uporabniki vstopajo na spletne strani, pa mnoge raziskave kažejo, da je tistih, ki obiščejo spletno lekarno relativno malo, še manj pa tistih, ki se preko spleta oskrbujejo z zdravili. Avtorji ene izmed raziskav navajajo tudi razloge, zaradi katerih se anketiranci ne odločajo za oskrbo z zdravili preko interneta. Kar 60% jih je navedlo, da jim je pomemben stik z osebnim farmacevtom, nadaljnjih 23% pa jih ne zaupa varnosti in diskretnosti v zvezi z ravnanjem z osebnimi podatki preko spleta. Le 12 - 13% anketirancev je izrazilo željo po nakupu zdravil preko spleta, medtem ko jih preko 50% zanimajo informacije o zdravilih. Približno enak je odstotek tistih, ki bi se želeli po telefonu ali preko elektronske pošte posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Po drugi strani pa številne raziskave kažejo, da je med uporabniki interneta dokaj visok odstotek tistih, ki po tej poti iščejo različne zdravstvene informacije. Večina anketirancev tako v svetu, kot pri nas, vidi prednosti, ki jim jih splet prinaša v zvezi z njihovim zdravjem predvsem zaradi informacij, ki jih dobijo preko spleta in ne toliko v nakupu izdelkov.


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje