Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Kaj loči prehransko ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kaj loči prehransko dopolnilo od zdravila?

Vsi izdelki, ki so dosegljivi v obliki tablet, kapsul, kapljic, sirupov…, niso zdravila, ampak so lahko tudi prehranska dopolnila.

Zdravilo je vsaka snov, ki jo v primerni farmacevtski obliki uporabljamo za zdravljenje, preprečevanje ali prepoznavanje bolezni. Vsak tak izdelek mora imeti dokazano učinkovitost, kakovost in varnost ter dovoljenje za promet z zdravilom (pogovorno rečemo, da je registriran). Zdravila imajo v navodilu za uporabo in na ovojnini verodostojne informacije o učinkovitosti, opozorilih, previdnostnih ukrepih, kontraindikacijah, neželenih učinkih … To velja tudi za registrirana zdravila rastlinskega izvora.

Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju običajne prehrane in jih obravnava zakonodaja o živilih. Ti izdelki morajo biti jasno označeni z navedbo »prehransko dopolnilo«. To so izdelki v farmacevtskih oblikah za uporabo skozi usta (mehke in trde želatinaste kapsule, tablete, šumeče tablete, žvečljive tablete, dražeje, granulati, kapljice), ki ne presegajo zakonsko določenih vsebnosti vitaminov, mineralov in oligoelementov. Vsebujejo tudi koncentrirane rastlinske izvlečke, aminokisline in druge substance, ki se v telesu vključujejo v fiziološke procese. Uporaba prehranskih dopolnil je smiselna v primeru neuravnotežene prehrane ali pri povečanih potrebah organizma po vitaminih, mineralih ali oligoelementih npr. pri športnikih, nosečnicah, nekaterih obolenjih...

Prehranska dopolnila niso namenjena zdravljenju ali preprečevanju bolezni in se jim tudi ne sme pripisovati teh lastnosti. To pravilo se pogosto ne spoštuje.Pogosto je zlasti v ekonomskem interesu proizvajalca, da izdelku posredno pripisuje take lastnosti. Ločeno od izdelka ponuja promocijsko gradivo, v katerem navaja podatke o uspešnem preprečevanju in zdravljenju skoraj vseh bolezni današnjega časa. Prav zato je pomemben posvet s strokovnjakom.

Prehranska dopolnila dopolnjujejo običajno zdravo prehrano in ne zdravijo ali preprečujejo bolezni in bolezenska stanja. Ocenjujemo in priporočamo jih s stališča njihovega fiziološkega vpliva v telesu in pomena ustrezne preskrbljenosti organizma za zdravje posameznika.

Lekarniški farmacevt in farmacevtski tehnik imata pri izbiri prehranskega dodatka pomembno vlogo svetovalca. S svojim poznavanjem sestavin izdelka in delovanja stranki pomagata k primerni odločitvi.

 

Datum pregleda informacije: junij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje