Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Kakšen je postopek ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Kakšen je postopek uvoza/izvoza zdravil za osebno uporabo na poti v tujino?

V tujino lahko uvozimo/izvozimo samo zdravila za osebno uporabo, za uporabo najožjih družinskih članov ali za osebno uporabo enega posameznika (zanj moramo imeti pooblastilo). Možno je uvoziti /izvoziti tudi zdravila za svojo žival, ki pa se ne uporablja za pridobivanje oziroma za proizvodnjo živil.

Zdravila lahko uvozimo/izvozimo v osebni prtljagi vendar v omejeni količini, in sicer za zdravljenje:

  • akutnih obolenj (npr. antibiotiki) za največ 3 tedne
  • za kronične bolezni oziroma stanja, pri katerih je potrebna dolgotrajna uporaba zdravil, za največ tri mesece skladno s predpisanim odmerjanjem.

Izjemoma lahko uvozimo/izvozimo zdravila za osebno uporabo za obdobje do 12 mesecev, vendar pa moramo organu, pristojnemu za carinske zadeve, predložiti dokazila o dovoljenem bivanju v državi v katero potujemo. Upoštevati je potrebno tudi predpise s področja prepovedanih drog.

Pri uvozu/izvozu zdravil za osebno uporabo, za katera je potreben zdravniški oziroma veterinarski recept, lahko organ, pristojen za carinske zadeve, od posameznika zahteva dokazilo o zdravniškem oziroma veterinarskem receptu za ta zdravila. Smiselno je shraniti račun za zdravila, katera so bila izdana v lekarni, pri potovanju v tretje države pa pridobiti tudi potrdilo zdravnika o predpisani terapiji z zdravili.

Zelo pomembno je tudi to, da ob odhodu na pot zdravila hranimo pri ustrezni temperaturi (še zlasti v poletnem času). Priporočena temperatura je zapisana na zunanji ovojnini zdravila.

Po novem je v celoti prepovedano tudi pošiljanje ali prejemanje zdravil v tretje države oziroma iz tretjih držav prek pošte.

Navodila so pripravljena skladno z 16. členom novega Zakona o zdravilih – ZZdr-2, ki je bil v Uradnem listu objavljen 7.3.2014.


Datum priprave informacije: 4.4.2014


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne
Barbara Koder, mag.farm.
 


Anketa


Iskanje