Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Kam z odpadnimi zdravili?

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.




Kam z odpadnimi zdravili?

Večkrat nas starši v lekarni povprašajo, kam z odpadnimi zdravili, ki jim je pretekel rok uporabnosti ali tistimi zdravili, ki so ostala po zaključku zdravljenja otroka (na primer ostanki sirupov, antibiotikov, kapljic za oči …). Na splošno za vsa odpadna zdravila velja, da sodijo med posebne odpadke in jih tako ne smemo zavreči med navadne gospodinjske odpadke ali jih splakovati skozi straniščno školjko. Nepravilno odvržena zdravila namreč lahko bremenijo okolje, vstopajo v površinske in podtalne vode, pronicajo v pitno vodo in na ta način ogrozijo zdravje ljudi in živali. Zdravila, ki ste jih dvignili v lekarni in jih ne potrebujete več, lahko prinesete nazaj v lekarno. V lekarnah imamo v skladu z Uredbo o ravnanju z odpadnimi zdravili pripravljene ustrezne zabojnike za oddajo teh zdravil. Poleg lekarne, lahko odpadna zdravila izročite tudi izvajalcu javne službe v zbirnih centrih ali premičnih zbiralnicah, v specializiranih prodajalnah v posebnih zabojnikih in zbiralcem odpadnih zdravil ob kampanjah. Odpadna zdravila so predana zbiralcem zdravil, ki so nato posredovana odstranjevalcem zdravil v ustrezno uničenje.

Kaj spada v zabojnik za odpadna zdravila?

V zabojnik za odpadna zdravila tako lahko odvržete: tablete, kapsule, sirupe, kapljice, svečke, mazila … Predhodno je potrebno odstraniti ovojnino, ki ni neposredno v stiku z zdravilom. To na primer pomeni, da v zabojnik odvržete samo pretisni omot s tabletami ali stekleničko s sirupom, papirnato škatlico in priložena navodila za uporabo pa odvržete ločeno v zabojnik za papir in karton.

V lekarni pa zaradi varnosti zaposlenih in obiskovalcev v lekarni ter varovanja okolja ne sprejemamo: injekcij in drugih ostrih predmetov, medicinsko tehničnih pripomočkov ter kemikalij. Priporočljivo je, da se ostre predmete (na primer uporabljene injekcijske igle), pri katerih lahko pri neprevidnem rokovanju pride do poškodb, prepusti v dobro zaprti trdni plastični posodi. Pozanimajte se, kako je ravnanje s tovrstnimi odpadki urejeno v vaši lokalni skupnosti.

 

Datum priprave informacije: junij 2017

Pripravila: Polona Gabrovšek, mag. farm.

 


Anketa


Iskanje