Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Katere so pasti ponudbe ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Katere so pasti ponudbe in nakupa izdelkov z vplivom na zdravje izven lekarne?

Ponudba in možnost nakupa prehranskih dopolnil in ostalih izdelkov z vplivom na zdravje ter celo zdravil preko medmrežja, v običajnih trgovinah, preko telefonske ali TV prodaje, raznih letakov in oglasov je zelo velika. Zakaj ni primerno kupovati tovrstnih izdelkov izven lekarn?

Podatki o tovrstnih izdelkih v prodaji izven lekarn so pogosto zavajajoči, pomanjkljivi in pristranski, saj njihovi ponudniki zaradi želje po zaslužku izpustijo negativne plati uporabe, možne neželene učinke in tveganja teh izdelkov. Zlasti bodite pozorni, če so ti izdelki predstavljeni kot čudežna rešitev vaših zdravstvenih tegob (ekskluzivna in čudežna formula, v celoti naravnega izvora, brez tveganja), prepogosto tudi pri zdravljenju težko ozdravljivih bolezni. Zdravila so izdelki posebnega pomena, zato lahko njihova nepravilna, dolgotrajna ali nenadzorovana uporaba predstavlja nevarnost za zdravje.

Poleg vprašljive učinkovitosti tudi kakovost teh izdelkov lahko ni zanesljiva, njihova sestava je pogosto nepreverjena, v zdravilu so poleg učinkovine lahko prisotne nevarne primesi. Za te izdelke se lahko zahteva tudi posebne pogoje pri shranjevanju in transportu, morajo biti tudi pakirana v ustrezno ovojnino, da ohranijo svojo kakovost in učinek.

Nakup teh izdelkov lahko povzroči nevarne stranske učinke že pri enkratni uporabi in tudi vpliva na učinke zdravil, ki jih bolniki že jemljejo. Zaradi zmanjšanega ali povečanega učinka le teh lahko pride pri kroničnih boleznih (povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, obolenja dihal ...) do resnega poslabšanja zdravstvenega stanja. Možna je tudi preobčutljivost na določene učinkovine teh izdelkov.

Ponudniki teh izdelkov običajno niso strokovnjaki s področja zdravil, zato lahko nepravilno prepoznani znaki bolezni, napačno izbran izdelek in nepravočasno zdravljenje resno ogrozijo stanje bolnika. Vedno pazljivo preberite deklaracijo na izdelku, pri ponudniku skušajte pridobiti čim več informacij, v primeru dvoma pa se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Zdravila, prehranska dopolnila in ostali izdelki za nego in varovanje zdravja, ki so na voljo v lekarni, so preverjeno kakovostni, učinkoviti in varni. Proizvajalci in dobavitelji zdravil imajo dovoljenje za opravljanje svoje dejavnosti. Vsi izdelki se shranjujejo pri točno določenih pogojih, ki ohranjajo njihovo kakovost in učinek. Farmacevti v naših lekarnah poznajo lastnosti, pravilen način uporabe in namen uporabe zdravil in imajo dostop do najnovejših spoznanj o zdravilih in prehranskih dopolnilih iz preverjenih virov. Strokovno usposobljen farmacevt vam vedno lahko pomaga pri izbiri ustreznega izdelka in vam svetuje o njegovi pravilni uporabi. Pri tem bo upošteval vaše zdravstveno stanje in obstoječo terapijo, varnost in skrb za vaše zdravje pa bo zanj vedno na prvem mestu.


Datum pregleda informacije: junij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje