Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> O pravilni in varni ... >> Zdravila in ledvice

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zdravila in ledvice

Ledvice opravljajo številne življenjsko pomembne funkcije, saj sodelujejo pri uravnavanju krvnega tlaka, ravnotežja elektrolitov in kislinsko-bazičnega ravnotežja, nastajanju rdečih krvnih celic in ohranjanju zdravih kosti ter imajo pomembno vlogo pri izločanju odvečne tekočine, odpadnih snovi in zdravil iz telesa.


Kaj lahko sami storite za ohranitev zdravih ledvic?

Bolezni sodobnega časa, kot so sladkorna bolezen, povišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni,
spadajo med najpogostejše vzroke za okvaro ledvic.
Priporočamo naslednje ukrepe:

 • Prehranjujte se zdravo.
 • Ohranjajte normalno telesno maso.
 • Bodite redno telesno aktivni.
 • Opustite kajenje.
 • Pijte dovolj tekočine.
 • Omejite uporabo nesteroidnih protivnetnih in protirevmatičnih zdravil.
 • Poskrbite za urejene vrednosti holesterola in trigliceridov.
 • Skrbite, da bo sladkorna bolezen urejena.
 • Redno si meritev krvni tlak.


Pravočasno odkritje in zdravljenje bolezni sodobnega časa pomembno vpliva na delovanje ledvic

Dolgotrajno povišan oziroma neurejen krvni tlak je glavni vzrok za okvaro ledvic in povzroči hitrejše napredovanje že obstoječe ledvične bolezni. Velja tudi obratno: ledvične bolezni pogosto povzročijo visok krvni tlak. Nekatera zdravila za znižanje povišanega krvnega tlaka dodatno zmanjšajo tudi izločanje beljakovin s sečem, ki so za ledvice zelo škodljive. Zato je zelo pomembno, da zdravila za znižanje povišanega krvnega tlaka redno jemljete ter tako preprečite napredovanje ledvične bolezni in tudi drugih srčno-žilnih zapletov. Praviloma je potrebno ta zdravila jemati do konca življenja.
Če imate sladkorno bolezen, je zelo pomembno, da skrbite za njeno urejenost. Če je raven glukoze v krvi urejena in se izogibamo drugim dejavnikom tveganja, je možno diabetično ledvično bolezen zelo upočasniti. K urejenosti bolezni pomembno prispeva tudi redno in pravilno jemanje zdravil za znižanje povišanih ravni glukoze v krvi.


Okvaro ledvic in poslabšanje ledvične bolezni lahko povzročijo tudi nekatera zdravila

Zdravila okvarijo tkivo ledvic z neposrednim škodljivim (toksičnim) delovanjem na celice ledvičnih tubulov ali pa povzročijo zmanjšan pretok skozi ledvice, kar posredno okvari njihovo tkivo.
Nevarnost za nastanek okvare ledvic ob uporabi zdravil je manjša, če zdravnik prilagodi odmerek zdravila ledvični funkciji bolnika in sočasno ne predpiše več zdravil, ki delujejo škodljivo na ledvice. Pomembno je, da je zdravnik seznanjen z vsemi zdravili, ki jih bolnik uporablja, tudi zdravili, izdanimi brez recepta.

Večletno jemanje nesteroidnih protivnetnih in protirevmatičnih zdravil ali sestavljenih zdravil, ki poleg teh učinkovin vsebujejo še kofein ali kodein, lahko vodi v kronično okvaro ledvic. Govorimo o analgetični nefropatiji. Nastopi propad ledvičnega tkiva, ki se kaže kot upadanje ledvične funkcije (delovanja ledvic) in prisotnost krvi, beljakovin in levkocitov v seču. Ledvice se zmanjšajo in postajajo vedno bolj nepravilne oblike. Oboleli pogosto tožijo zaradi bolečin v ledvenem predelu; pri njih zaradi stalnega jemanja nesteroidnih protivnetnih in protirevmatičnih zdravil odkrijemo težave z zgago, razjedo na želodcu ali dvanajstniku, pogosto imajo povišan krvni tlak in okužbe sečil, zaradi krvavitev v prebavila je pogosto prisotna tudi slabokrvnost. Izogibati se je potrebno pogosti in pretirani rabi teh zdravil. Nekatera protivnetna in protirevmatična zdravila (na primer ibuprofen, naproksen) so v lekarnah dosegljiva tudi brez recepta. Pred uporabo se zato vedno posvetujte z zdravnikom ali lekarniškim farmacevtom, ali so ta zdravila za vas primerna glede na vaše zdravstveno stanje in zdravila, ki jih že uporabljate.

Na delovanje ledvic lahko ob prevelikem odmerjanju škodljivo vplivajo tudi številne zdravilne rastline in pripravki iz njih. Vsebujejo učinkovine, ki delujejo toksično na ledvice, povzročijo poškodbe ledvičnega tkiva in okvarijo delovanje ledvic. Prav zato se uporaba pripravkov iz zdravilnih rastlin pri bolnikih s trajno kronično boleznijo odsvetuje. Za nasvet vprašajte lekarniškega farmacevta.


Kateri znaki lahko kažejo na okvaro delovanja ledvic?

Znaki nenadne (akutne) ledvične okvare so odvisni od vzroka nastanka.

 • Značilni znaki pri izgubi telesnih tekočin so žeja, nizek krvni tlak, pospešen srčni utrip, oslabelost in omedlevica.
 • Znaki bakterijske okužbe ledvic so povišana telesna temperatura, bolečine v ledvenem
  delu, pekoč občutek pri uriniranju in neprijeten vonj seča.
 • Znaki zapore odtoka seča so bolečine v spodnjem delu trebuha, napihnjen trebuh,
  zmanjšano ali povsem zavrto izločanje seča in otekanje nog.
 • Za sečne kamne so značilni krvav urin in bolečine v predelu sečevodov.
 • Znaki vnetja zaradi imunskega odziva pa so penjenje seča zaradi prisotnosti beljakovin, otekline in povišan krvni tlak.

Trajna ali dolgo časa trajajoča (kronična) ledvična bolezen je okvara delovanja ledvic, ki traja več kot tri mesece. Najpogosteje nastane kot posledica povišanega krvnega tlaka in sladkorne bolezni. Trajno (kronično) ledvično bolezen lahko potrdimo le z laboratorijskimi preiskavami.


Težave z nehotenim uhajanjem urina

O težavah z nehotenim uhajanjem urina prizadeti pogosto ne želijo govoriti in tega ne zaupajo niti svojcem niti zdravstvenemu osebju. Težave je mogoče zdraviti z zdravili in lajšati z uporabo pripomočkov za inkontinenco. O tem se lahko pogovorite tudi z lekarniškim farmacevtom. Tako se izboljša kakovost življenja prizadete osebe.


Datum pregleda informacije: junij 2017

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne

mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm.


Anketa


Iskanje